Vremea în luna martie 2022

In mod obisnuit luna martie din punct de vedere climatologic reprezinta o luna de tranzitie (alaturi de aprilie) intre sezonul rece si cel cald, cu diferente semnificative de temperatura intre prima si a doua parte a lunii.

In consecinta, martie este si o luna imprevizibila din punct de vedere climatic, spre sfarsitul sezonului rece ultimele elongatii ale vortexului polar mai avand sanse sa afecteze tara noastra prin fenomene severe de iarna (precum s-a intamplat in 1993 sau 2018), insa deopotriva se pot inregistra atat temperaturi foarte ridicate (recordul national lunar de temperatura maxima este de 31,8 grade Celsius la Focsani), cat si furtuni cu descarcari electrice.

Abaterile termice estimate a se inregistra in luna martie 2022. In toata tara vremea va fi mai calda in raport cu media climatologica multianuala, cele mai ridicate abateri termice pozitive (pana la 2-3 grade Celsius) urmand sa se inregistreze in nordul extrem al teritoriului.
Sursa: NOAA, model CFSv2.

Primește următoarea prognoză pe email

Ca de obicei, împărțim prognoza lunii în 3 segmente de 10 zile.

Prima decada a lunii martie va fi dominata de catre un regim anticiclonic de tip azoric, astfel incat temperaturile se vor situa peste media climatologica indeosebi la deal si la munte, in timp ce in zonele joase temperaturile vor mai fi tinute in frau de catre inversiunile termice si norii stratiformi.

Precipitatiile vor fi deficitare in majoritatea regiunilor, insa cu precadere in sud si est, unde abia se vor strange 5-10 mm.

Daca in depresiunile intramontane minimele mai pot cobori izolat pana spre -10 grade Celsius, temperaturile maxime vor fi pozitive in toata tara si vor fi incadrate de la 3-12 grade in nordul tarii pana la 10-18 grade Celsius in sud.

A doua decada a lunii martie va fi ceva mai rece, in contextul unor ultime advectii polare venite dinspre nordul continentului. O serie de fronturi atmosferice vor afecta mai cu seama vestul, centrul si nordul Romaniei, unde local se vor semnala precipitatii mixte, in timp ce in sud precipitatiile vor fi putine si predominant sub forma de ploaie. La munte la altitudini de peste 1000-1200 de metri va ninge si se va depune un nou strat de zapada, care pe alocuri poate fi consistent.

Minimele termice vor fi pozitive in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia depresiunilor intramontane, unde acestea mai pot cobori usor sub valoarea de -5 grade.
Temperaturile maxime se vor situa in general intre 5 si 15 grade Celsius la nivel national, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei, dar si usor mai ridicate in Lunca Dunarii.

A treia decada a lunii martie 2022 va fi cu mult mai calda fata de media climatologica a perioadei, in conditiile in care circulatia aerului in troposfera la nivelul Europei se va realiza preponderent dinspre sud-vest catre nord-est, dinspre nordul Africii si zona tropicala a Oceanului Atlantic urmand sa fie advectate mase de aer foarte cald, inclusiv catre zona tarii noastre.

Precipitatiile vor fi deficitare in sudul si estul Romaniei (si exclusiv sub forma de ploaie), in timp ce in jumatatea nordica acestea vor fi ceva mai consistente (pana la 15-20 de mm), insa si aici ninsorile isi vor mai face aparitia numai la altitudini de peste 1500-1800 de metri.

Temperaturile maxime in sudul tarii vor fi cuprinse in general intre 12 si 20 de grade Celsius, insa izolat se pot inregistra valori si mai ridicate, de pana la 22-23 de grade (mai ales in Lunca Dunarii). In jumatatea nordica a Romaniei maximele se vor situa in general intre 8 si 16 grade, iar stratul de zapada din zona montana se va topi accentuat.

Minimele termice vor fi pozitive in aproape toata tara, numai in depresiunile intramontane acestea urmand sa mai coboare usor sub valoarea de 0 grade Celsius.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.