Vremea în luna noiembrie 2020

Noiembrie (zis și „brumar” în tradiția populară) din punct de vedere climatologic reprezintă o lună care, deși nu face parte din iarnă, se încadrează în sezonul rece, fiind prima lună în care de regulă își fac apariția primele ninsori în zonele joase și primul ger pe spații mai extinse în nordul țării. Precum celelalte luni ale anului însă, și noiembrie în ultimii ani s-a încălzit simțitor față de media multianuală, luni noiembrie reci fiind mai degrabă excepții în ultimii 20 de ani.

Rulările modelelor numerice pe termen lung (și mai ales cele mai importante, ECMWF și CFSv2) anticipează o lună noiembrie 2020 mai caldă în comparație cu media climatologică, în timp ce precipitațiile se vor situa în jurul acestei medii. Respectivele variabile sugerează o circulație a aerului predominant zonală, cu fronturi atmosferice venite dinspre Oceanul Atlantic ce vor aduce într-adevăr precipitații pe spații extinse, însă de asemenea și un aer mai cald dinspre zonă tropicală.

Abaterile termice estimate a se inregistra in luna noiembrie 2020. Apasă pe imagine pentru detalii. Sursa: NOAA, model CFSv2.

Vremea în primele 10 zile din noiembrie 2020

Prima decada a lunii noiembrie va fi una inchisa si umeda in majoritatea regiunilor, depresiuni atmosferice succesive urmand sa afecteze tara noastra de la vest catre est.

Ca de obicei in astfel de configuratii sinoptice, sud-estul României va ramane totusi vaduvit de ploi consistente, benzile noroase urmand sa isi descarce potentialul precipitabil indeosebi la nord de Carpatii Meridionali.

La munte isi vor face aparitia si primele ninsori mai consistente, insa numai la altitudini de peste 1800-2000 de metri.

Din punct de vedere termic prima decada a lui noiembrie va fi mai calda decat in mod obisnuit, desi imediat dupa trecerea fronturilor vor fi si 1-2 zile ceva mai reci. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 9 si 14 grade Celsius in jumatatea nordica a tarii si 12-17 grade in cea sudica, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra pe litoral, Marea Neagra urmand sa isi elibereze treptat caldura acumulata pe timpul verii.

Prognoza între zilele 11 – 20 ale lunii noiembrie

In a doua decada a lunii noiembrie atmosfera se va mai stabiliza, dinspre Peninsula Iberica urmand sa fie in extindere anticiclonul azoric.

Cu toate ca si aceasta perioada va fi una calduroasa in raport cu media climatologica, diminetile vor fi racoroase, iar ca urmare a circulatiei aerului in straturile inferioare ale troposferei dinspre Marea Neagra si a scaderii continue a insolatiei, mai ales in sudul si estul teritoriului vor fi intervale prelungite cu ceata, care va persista si spre orele pranzului.

Astfel, temperaturile ce se vor inregistra la nivel national vor avea o distributie mai atipica, in zonele insorite din interiorul arcului carpatic urmand sa fie maxime ridicate, de pana la 10-15 grade, in timp ce in sud si est acestea nu vor trece de 7-12 grade Celsius.

Primește următoarea prognoză pe email

Vremea în ultima parte a lunii noiembrie

Ultima decada a lunii noiembrie va propune din nou o reintoarcere catre circulatia atmosferica zonala, dinspre Oceanul Atlantic.

In consecinta, precipitatiile vor reveni mai ales in regiunile intracarpatice, unde se vor strange in medie 20-30 de mm, in timp ce in sud si sud-est vor cadea pana in 10-15 mm. Ninsorile isi vor face aparitia doar la munte, la altitudini de peste 1200-1500 de metri.

Temperaturile se vor situa usor peste media climatologica in majoritatea regiunilor, in vest, centru si nord maximele urmand sa fie cuprinse in general intre 5 si 10 grade, in timp ce in sud si sud-est acestea vor urca pana spre 8-13 grade Celsius.

Prognozele noaste sunt acum disponibile și pentru orașele de mai jos:
Bușteni
Josenii Bârgăului
Reghin
Gherla
Mangalia
Câmpulung Mold.
Tiha Bârgăului
Tg. Lăpuș
Tg. Bujor2 comentarii la „Vremea în luna noiembrie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.