Vremea în săptămâna 24 – 30 septembrie

Ultimele zile ale lunii septembrie vor aduce o racire accentuata pe intreg teritoriul tarii noastre, pentru prima data de la inceputul verii urmand sa ne aflam sub incidenta unor abateri termice negative consistente. Un front rece care va veni dinspre nord-vestul continentului nu va mai intampina nicio rezistenta de aceasta data si va traversa intreaga tara de la vest catre est. Diminetile vor deveni foarte racoroase, indeosebi miercuri urmand sa se inregistreze temperaturi negative si bruma pe spatii relativ extinse in Transilvania si Maramures.
In pofida racirii accentuate, frontul rece nu va veni insotit de prea multe precipitatii, tara noastra urmand sa fie situata catre extremitatea sa sudica, iar viteza lui foarte ridicata de deplasare va face ca acumularile de apa sa fie in cel mai bun caz moderate, si numai in regiunile intracarpatice; in sud si est ploile se vor semnala pe spatii restranse si vor fi slabe cantitativ.

Luni vremea va fi inchisa si rece in vestul, centrul si nordul tarii, unde va ploua pe arii relativ extinse. La munte, indeosebi in Carpatii Occidentali si in nordul Carpatilor Orientali se vor acumula local pana la 15-25 de mm, iar la altitudini mai mari de 1800 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. In sud si est unele ploi slabe izolate insotite razlet si de descarcari electrice vor ajunge abia spre seara, insa pana atunci temperaturile se vor mentine inca la cote foarte ridicate, gradientul termic intre vestul si estul tarii in dupa-amiaza zilei de luni urmand sa fie foarte ridicat, de pana la 22-24 de grade Celsius. Vantul va sufla moderat spre tare in cea mai mare parte a tarii, cu rafale de pana la 60-70 de km/ora in sudul Olteniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 14 si 19 grade in Transilvania si Maramures, 17-22 de grade in Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia, 27-32 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului), 19-24 de grade in jumatatea nordica a Moldovei si 24-29 de grade in cea sudica.

Marti vremea se va raci in toata tara, urmand sa devina deosebit de rece pentru ultima decada a lunii septembrie. Potrivit prognozelor Vremea.ro, și marți unele precipitatii slabe sub forma de ploaie vor mai cadea izolat in regiunile intracarpatice, in timp ce la munte la altitudini mai mari de 1200 de metri se vor semnala si lapovite si ninsori. Vantul va sufla moderat spre tare in Moldova si moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 12-17 grade in Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 12-17 grade in Moldova.

Miercuri vremea se va imbunatati ca aspect, precipitatiile urmand sa paraseasca teritoriul tarii, insa temperaturile se vor mentine sub normalul climatologic al acestei perioade. Vantul va sufla tare in sud-est si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Olteniei) si 11-16 grade in Moldova.
Dimineata zilei de miercuri va aduce primul inghet al sezonului pe spatii relativ extinse din Transilvania si Maramures (inghet ce va veni la pachet cu bruma), in depresiunile din estul Transilvaniei urmand sa se semnaleze chiar si inghet la sol, tot aici temperaturile minime putand cobori pana spre -5 grade Celsius.

Temperaturile minime estimate a se inregistra in cursul diminetii de miercuri. Pe spatii relativ extinse din regiunile intracarpatice minimele vor cobori sub 0 grade Celsius, in depresiunile din estul Transilvaniei acestea urmand sa ajunga chiar si spre -5 grade. Sursa: kachelmannwetter.com, model Swiss HD.

Joi vremea va fi frumoasa in toata tara, insa inca destul de rece pentru ultima decada a lunii septembrie, in depresiunile din estul Transilvaniei minimele termice urmand sa mai coboare usor sub pragul de 0 grade Celsius. Vantul va sufla moderat in sudul litoralului si in nordul Moldovei si mai mult slab in restul regiunilor. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 15-20 de grade la nivelul aproape intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in sudul Banatului si al Olteniei.

Vineri vremea va fi frumoasa in toata tara si se va incalzi, valorile termice urmand sa revina in normalul climatologic al sfarsitului de luna septembrie. Vantul va sufla slab pana la moderat in sudul litoralului si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures si 20-25 de grade Celsius in restul tarii, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Banat.

In week-end vremea va fi schimbatoare, sambata fiind asteptate unele precipitatii slabe sub forma de ploaie local in estul tarii, iar duminica cerul se va degaja din nou in toate regiunile. Temperaturile vor fi placute sambata, cu maxime de pana la 20-25 de grade Celsius la nivel national, in timp ce duminica se asteapta o usoara racire pe partea estica, temperaturile la nivelul intregii tari urmand sa fie incadrate in general intre 17 si 22 de grade, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei si in nordul Moldovei, iar cele mai ridicate in sudul Banatului si al Olteniei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.