Vremea în săptămâna 26 decembrie 2016 – 1 ianuarie 2017

Ultimele zile ale lunii decembrie vor fi caracterizate printr-o vreme rece in vestul, centrul si nordul tarii si normala termic spre usor mai calda fata de media climatologica in sud si est. Precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ, insa isi vor face aparitia pe arii extinse in aproape toata tara, cu exceptia Olteniei. Forma acestora va fi predominant solida, doar pe timpul zilei local ninsoarea putandu-se transforma in lapovita si ploaie in zonele cele mai joase. De Anul Nou vom avea parte de foarte putine precipitatii (doar in sud-est), insa noaptea dintre ani va fi foarte rece, chiar geroasa in regiunile intracarpatice.

Luni, in a doua zi de Craciun, vremea va fi inchisa si se vor semnala precipitatii mixte pe arii extinse in vestul, centrul si nordul teritoriului. In est si sud-est vor ajunge cateva lapovite si ninsori izolate abia spre seara, in timp ce Oltenia va fi ferita de orice fel de precipitatii. Izolat in zonele deluroase din Transilvania si Crisana se va depune un strat de zapada de pana la 5-7 centimetri, in restul teritoriului ninsoarea urmand sa fie mai mult de „decor”. Vantul va sufla slab in toata tara, doar in Dealurile de Vest putand sa prezinte unele intensificari trecatoare la tare spre seara. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -2 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute asteptate doar in Subcarpati) si 1-6 grade in Moldova.

Marti 27 decembrie, de Sfantul Stefan, un nou front atmosferic va afecta tara noastra, precipitatiile urmand sa isi faca aparitia cu precadere in regiunile intracarpatice. De aceasta data, datorita intensificarii vantului, aerul se va amesteca pe intreaga coloana troposferica joasa, astfel incat cvasi-inversiunile termice vor fi indepartate iar precipitatiile vor fi preponderent sub forma de ploaie si lapovita, ninsorile urmand sa se limiteze sa apara doar in zonele deluroase si la munte (unde se mai pot depune pana la 5-10 centimetri de zapada). Unele precipitatii mixte vor aparea si in estul si sud-estul Romaniei, insa pe arii mult mai restranse. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil chiar mai ridicate asteptate in sudul Olteniei, dar si mai scazute in estul Dobrogei), in timp ce in Moldova temperaturile maxime se vor situa de asemenea peste mediile climatologice ale ultimei decade a lunii decembrie: 2-7 grade Celsius, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in partea central-nordica a regiunii iar cele mai ridicate in sudul extrem al acesteia.

Miercuri vremea va ramane inchisa in majoritatea regiunilor tarii. In Transilvania, Maramures, si nordul Moldovei vor cadea local averse de ninsoare pe aproape intreg parcursul zilei. Unele precipitatii mixte sunt asteptate si in sud-est, insa depunerea de strat de zapada va fi problematica, in conditiile in care temperaturile se vor situa usor peste pragul inghetului. Vantul va sufla tare in aproape toate zonele tarii, cu cele mai puternice rafale asteptate la munte: 80-100 de km/h. Tot la munte stratul de zapada va mai creste, urmand sa se depuna intre 5 si 15 centimetri de omat proaspat. Temperaturile maxime vor fi in scadere fata de ziua de marti si vor urca pana spre -5…0 grade in Transilvania si Maramures, -2…3 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate in sudul extrem al Olteniei) si -2…3 grade in Moldova.

Joi 29 decembrie aria precipitatiilor va fi in restrangere catre estul teritoriului, unde local se mai vor semnala precipitatii mixte slabe, iar in zonele de deal stratul de zapada nou-depus va fi de pana la 3-5 centimetri. Vantul insa va continua sa sufle tare in aproape toate zonele tarii, iar in vestul extrem si in sud-est rafalele vor atinge 60-70 de km/h. Maximele termice vor fi situate in general intre -6 si -1 grad in Transilvania si Maramures, -3…2 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -4…1 grad in Moldova.

Vineri vremea va fi in general frumoasa in vestul, centrul si nordul tarii, cu un cer variabil. In est si sud-est va continua sa ninga slab mai ales in prima parte a zilei, aversele razlete de ninsoare urmand sa se retraga catre Dobrogea spre seara. Daca in restul zonelor tarii vantul va slabi in intensitate, in sud-est va continua sa sufle foarte tare, cu rafale de pana la 70-80 de km/h (indeosebi pe litoral si in Delta Dunarii), viscolind si spulberand zapada subtire ce se va depune pe sol. Datorita inseninarii din centrul tarii, minimele termice vor cobori sub -10 grade pe arii extinse, in depresiuni temperaturile putand sa coboare chiar pana la -20 de grade Celsius. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre -8 si -3 grade in Transilvania si Maramures, -5…0 grade in Banat si Crisana, -2…3 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -5…0 grade in Moldova.

Stratul de zapada estimat a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. In aproape toate regiunile tarii se va depune un strat subtire de zapada (mediu in zonele de deal si de munte), doar in Oltenia solul urmand sa ramane complet "descoperit". Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Stratul de zapada estimat a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. In aproape toate regiunile tarii se va depune un strat subtire de zapada (mediu in zonele de deal si de munte), doar in Oltenia solul urmand sa ramane complet „descoperit”. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Sambata, in ultima zi a anului, vremea va fi frumoasa in aproape toata tara, dar geroasa dimineata, cu minime termice de pana la -25 de grade asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei. Unele precipitatii predominant sub forma de ninsoare se vor mai semnala doar in Dobrogea; tot aici de Revelion vantul va continua sa prezinte intensificari sustinute la tare.

Duminica, in prima zi a anului 2017, este de asteptat ca tiparul vremii din ziua precedenta sa ramana aproape neschimbat, unele ninsori slabe cu totul izolate urmand sa se semnaleze doar in sudul Dobrogei, in prima parte a zilei.

Avand in vedere faptul ca perioada Anului Nou se afla la sfarsitul intervalului de prognoza (si supusa unor modificari mai mult sau mai putin inerente), vom reveni cu o estimare mai detaliata pentru perioada vacantei de Anul Nou in cursul zilei de joi.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.