Cum va fi vremea în perioada Anului Nou

Perioada din preajma Revelionului va fi marcata printr-o dominatie anticiclonica de tip azoric la nivelul tarii noastre, doar sud-estul teritoriului in ultimele zile ale anului 2016 urmand sa ramana sub influenta unui slab nucleu depresionar format in bazinul vestic al Marii Negre. Desi ninsorile vor fi slabe cantitativ in sud-est, vantul va sufla cu putere, pe litoral fiind asteptate rafale de pana la 70-80 de km/h, in special pe parcursul zilei de vineri. In restul regiunilor cerul se va mentine variabil iar sansele pentru precipitatii vor fi aproape nule. Din punct de vdere termic vom avea parte de o vreme usor mai rece fata de media climatologica in vestul, centrul si nordul tarii dar si usor mai calda in sud si est. Cele mai coborate temperaturi se vor inregistra sambata dimineata, cand in depresiunile din estul Transilvaniei mercurul din termometre poate cobori pana la valoarea de -25 de grade Celsius.

Vineri 30 decembrie vremea va fi in general frumoasa in vestul, centrul si nordul tarii, in timp ce in est si sud-est cerul se va mentine acoperit, iar in sudul Dobrogei si in sud-estul Baraganului temporar va ninge viscolit. Ninsorile nu vor fi insa consistente, doar in sudul extrem al judetului Constanta existand conditii pentru depunerea unui strat de zapada de pana la 8-10 centimetri. In sudul litoralului vor fi si precipitatii mixte. Vantul va sufla tare in Dobrogea si in Baragan (viscolind si spulberand putina zapada cazuta din cer), rafalele cele mai puternice urmand sa atinga 70-80 de km/h, in restul regiunilor acesta urmand sa fie mai mult slab. Dimineata va fi ger in depresiunile din estul Transilvaniei, unde minimele pot cobori pana la -17…-14 grade Celsius. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -6 si -2 grade in Transilvania si Maramures, -3…1 grad in Banat si Crisana, -1…4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -5…0 grade in Moldova.

Estimarea vitezei vantului pentru seara zilei de vineri. In sud-est vantul va sufla foarte tare, cu rafale de pana la 80 de km/h, ca urmare a influentei unui nucleu depresionar situat in bazinul vestic al Marii Negre. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Estimarea vitezei vantului pentru seara zilei de vineri. In sud-est vantul va sufla foarte tare, cu rafale de pana la 80 de km/h, ca urmare a influentei unui nucleu depresionar situat in bazinul vestic al Marii Negre. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Sambata, in ultima zi a anului 2016, vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin. Doar in Dobrogea mai pot persista unele innorari in prima parte a zilei, cand se mentin conditiile pentru unele ninsori slabe viscolite. Vantul, desi in ameliorare in sud-est fata de ziua precedenta, va continua sa sufle destul de tare, cu rafale de pana la 50-60 de km/h, in restul regiunilor urmand sa fie slab sau cel mult slab pana la moderat. Dimineata lui 31 decembrie va fi foarte rece in centrul si in nordul Romaniei, cu ger aprig pe arii extinse. In depresiunile din estul Transilvaniei, pe fondul cerului mai mult senin si a vantului (aproape) calm se vor crea inversiuni termice iar temperaturile minime vor cobori pana la -25…-20 de grade Celsius. Maximele de temperatura vor urca la pranz pana spre -5…0 grade in Transilvania si Maramures, -3…1 grad in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate in nordul Olteniei) si 0-4 grade in Moldova.

Duminica, in prima zi a anului 2017, vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin. In Dobrogea gradientul baric va ramane destul de ridicat in urma depresiunii din zilele precedente, astfel incat aici vantul va mai prezenta unele intensificari temporare la tare (cu rafale de pana la 40-50 de km/h), in restul regiunilor acesta urmand sa fie mai mult slab. Noaptea dintre ani va fi geroasa in centrul tarii, iar in estul Transilvaniei minimele mai pot cobori pana la -20 de grade. In sud si est nu va fi ger de Revelion, dar minimele noptii vor fi negative si aici: de la -8 pana la -3 grade Celsius. Temperaturile maxime ale zilei de 1 ianuarie vor fi situate in general intre -5 si 0 grade in Transilvania si Maramures, -2…2 grade in Banat si Crisana, 2-7 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova.

Luni, 2 ianuarie, tara noastra va ramane sub influenta unui camp anticiclonic, ceea ce va rezulta intr-o vreme in general frumoasa, cu un cer mai mult senin, dar si temperaturi in usoara crestere fata de ziua de duminica, indeosebi la deal si la munte. Dimineata local se va forma ceata pe vai si in depresiuni, insa in a doua parte a zilei aceasta se va risipi. Tot dimineata temperaturile se vor mentine la cote foarte scazute in estul Transilvaniei, cu minime de pana la -20 de grade Celsius. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, doar pe litoral mai putand prezenta unele intensificari trecatoare la tare, in special in cursul dupa-amiezii. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate asteptate in sudul Olteniei) si 1-6 grade in Moldova.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.