Vremea în săptămâna 9 – 15 octombrie

Dupa ultimele zile foarte agitate din punct de vedere meteorologic, urmatorul interval propune o imbunatatire a vremii indeosebi in sudul tarii, unde precipitatiile vor inceta iar temperaturile vor urca pana spre 22-24 de grade Celsius, mai ales in a doua parte a intervalului. In vestul, centrul si nordul tarii vremea va fi schimbatoare si usor mai rece fata de media climatologica specifica perioadei. In nordul Europei vor activa o serie de depresiuni atmosferice, extremitatile sudice ale fronturilor reci aferente acestora urmand sa afecteze mai ales regiunile intracarpatice prin precipitatii sub forma de ploaie, insa acestea se vor semnala doar local si vor fi in general slabe cantitativ. La munte la altitudini de peste 1500-2000 de metri se vor mentine conditiile pentru lapovite si ninsori si se va mai depune un strat suplimentar de zapada de pana la 5-10 centimetri.

Luni vremea se va ameliora in sudul teritoriului (unde se va si incalzi fata de ziua precedenta), in timp ce in vest, centru si nord local vor mai cadea unele precipitatii slabe sub forma de ploaie. Vantul va ramane destul de activ in sudul Transilvaniei si al Olteniei, unde va sufla cu rafale de pana la 40-50 de km/h, in timp ce in restul teritoriului acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 12-16 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 12-16 grade in Moldova.

Abaterea temperaturilor fata de media climatologica estimata pentru dupa-amiaza zilei de luni. Vremea va fi deosebit de rece in special in regiunile intracarpatice, unde se vor inregistra abateri termice negative de pana la 4-6 grade Celsius; in zonele montane abaterile negative vor fi chiar mai consistente: pana la 8-10 grade Celsius! Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Marti vremea va fi in general frumoasa, unele innorari urmand sa mai apara doar in Banat si in Maramures, unde cu totul izolat va ploua slab. Vantul va sufla moderat in Transilvania, Crisana si Maramures si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 13-17 grade in Moldova. In cursul diminetii local in Transilvania si Moldova se va forma bruma, iar in depresiunile din estul Transilvaniei minimele termice vor cobori pana la valori de -5…-3 grade Celsius.

Miercuri un pasaj frontal va afecta cu precadere regiunile intracarpatice ale tarii, unde pe arii relativ extinse va ploua, insa in general slab cantitativ. Doar in vestul Muntilor Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali se pot acumula cantitati de apa de pana la 10-15 mm, iar la altitudini de peste 1800 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Unele ploi slabe izolate isi vor face aparitia temporar si in Banat si Moldova, iar spre seara si in Baragan si Dobrogea. Vantul va sufla moderat in majoritatea regiunilor tarii, doar in Transilvania putand sa prezinte unele intensificari cu totul trecatoare la tare. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures (cu valori posibil usor mai scazute asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 15-20 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului), 19-24 de grade in Oltenia, 17-21 de grade in Muntenia si Dobrogea si 15-19 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori preconizate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Joi cerul se va degaja de nori in cea mai mare parte a tarii, doar in Transilvania nebulozitatea joasa si medie urmand sa persiste, iar local se vor mai semnala cateva ploi slabe cantitativ sau burnite. Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor tarii, cel mult slab pana la moderat in nord-vest. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 14-19 grade in Transilvania si Maramures (din nou cu valori posibil usor mai scazute asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 17-22 de grade in Banat si Crisana, 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 15-20 de grade in Moldova.

Vineri un nou pasaj frontal va afecta regiunile nordice, centrale si estice ale teritoriului, unde local vor cadea averse slabe de ploaie. La munte la altitudini mai mari de 1500 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, mai ales dupa lasarea serii. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, cu unele intensificari temporare la tare in cursul pranzului in Transilvania, Moldova si in sud-vestul Olteniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 17-22 de grade in Banat si Crisana, 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 14-19 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul regiunii, iar cele mai ridicate in sud (unde maximele pot urca izolat chiar si pana la 20-21 de grade Celsius).

Sambata in prima parte a zilei in estul tarii se vor mai semnala cu totul izolat cateva ploi slabe, in restul teritoriului cerul urmand sa fie mai mult senin. Vantul va sufla moderat pana la tare in Moldova si Dobrogea, in restul regiunilor acesta urmand sa fie slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor scadea usor fata de ziua de vineri in aproape toata tara si se vor situa in general intre 9 si 16 grade in Transilvania si Maramures, 13-18 grade in Banat si Crisana, 18-22 de grade in Oltenia, 14-18 grade in Muntenia si Dobrogea si 10-14 grade in Moldova.

Duminica vor mai exista conditii pentru producerea unor ploi slabe locale indeosebi in nord-estul teritoriului, in restul tarii cerul urmand sa fie variabil. Daca in sud-vest temperaturile vor creste cu cateva grade fata de ziua de sambata, in nord-est acestea vor fi in scadere, datorita advectiei unui aer mai rece de origine polar-oceanica dinspre zonele nordice ale continentului. Vantul va sufla slab in jumatatea nordica a teritoriului si cel mult slab pana la moderat in cea sudica. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 12-17 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 15-20 de grade in Banat si Crisana, 17-21 de grade in Oltenia, 14-18 grade in Muntenia si Dobrogea si 9-14 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul regiunii, iar cele mai ridicate in sudul acesteia.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.