Vremea în weekend-ul 19 – 20 iunie

Finalul de saptamana va aduce o vreme similara cu cea din ultimele zile, depresiunea retrograda (cu centrul in bazinul vestic al Marii Negre) care a afectat tara noastra pana acum urmand sa slabeasca in intensitate abia spre duminica seara.

Jumatatea estica a Romaniei va avea parte de o vreme inchisa si mai rece in comparatie cu media climatologica a celei de-a doua decada a lunii iunie, aici urmand sa ploua abundent pe intreg parcursul intervalului, cantitatile de apa fiind asteptate sa ajunga izolat pana la 50-70 de mm.

In acelasi timp, in vestul tarii cerul va fi variabil spre mai mult senin; fiind situate in extremitatea estica a unei advectii de aer tropical dinspre nordul Africii, si temperaturile vor fi destul de ridicate in Banat, Crisana si vestul Olteniei, cu valori de pana la 32-33 de grade in vestul extrem al Banatului.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Va ploua abundent in jumatatea estica a teritoriului, unde se vor strange izolat pana la 50-70 de mm pe intreg parcursul intervalului. Unele averse se vor semnala si in centrul Romaniei, insa considerabil mai slabe din punct de vedere cantitativ. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Sambata vremea va fi instabila in estul Romaniei, unde va ploua in averse pe intreg parcursul zilei. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 20-35 de mm, iar izolat 40-50 de mm, mai ales in zona Carpatilor de Curbura. Unele averse locale vor patrunde si in Transilvania, insa aici nu se vor inregistra cantitati importante de apa. Vantul va sufla moderat la munte si in nordul Baraganului si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade Celsius in Transilvania (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul regiunii), 25-30 de grade in Maramures, 28-33 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 23-28 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Duminica ploile se vor retrage spre sud-estul tarii, unde izolat se vor mai acumula cantitati de apa de pana la 20-25 de mm. In jumatatea vestica cerul va fi mai mult senin, iar valorile termice se vor situa usor peste normalul climatologic specific perioadei.

Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor tarii, cel mult slab pana la moderat pe crestele Carpatilor Orientali. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 22-27 de grade in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 23-28 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in nord-estul Moldovei si in vestul Munteniei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.