Arhiva categoriei: Previziuni

Cum va fi vremea până duminică, 22 ianuarie

Dupa ultimul episod de ninsori consistente din prima decada a lunii ianuarie s-a acordat mai multa atentie previziunilor meteo si populatia a inceput sa devina mai alerta in legatura cu eventuala posibilitate de aparitie a unui nou val de ninsori. Totusi, ultimele materiale de prognoza disponibile în ziua de luni sugereaza faptul ca depresiunea mediteraneana care s-a format in ultimele zile va afecta teritoriul tarii noastre doar tangential, fiind impinsa catre sud de un puternic anticiclon centrat in zona Poloniei, astfel incat singurele zone cu ninsori ceva mai consistente urmand sa fie Lunca Dunarii si sudul judetului Constanta. Temperaturile vor ramane la valori mai scazute in comparatie cu media climatologica a perioadei, insa diminetile nu vor mai fi exagerat de geroase, doar in depresiunile din estul Transilvaniei minimele termice urmand sa mai coboare izolat sub valoarea de -20 de grade Celsius.
Continuarea

Cum va fi vremea în săptămâna 9 – 15 ianuarie

Dupa ce in ultimele zile iarna si-a intrat pe deplin in drepturi, aducand zapada consistenta, viscol si temperaturi foarte scazute in cea mai mare parte din tara, a doua parte a intervalului va produce o amelioare a vremii, mai ales sub aspectul temperaturilor. Pana atunci insa Romania se va afla in continuare sub influenta unui aer polar-continental de origine siberiana, astfel incat temperaturile se vor situa sub limita gerului inclusiv in cursul zilei in jumatatea nordica a tarii, iar diminetile vor fi foarte reci. Dimineata zilei de marti se va face remarcata in special, cand temperaturile vor cobori sub pragul de -25 de grade in sudul Transilvaniei, dar temperaturi foarte scazute se vor inregistra si in Campia Romana. Un nou viscol (si ultimul din aceasta serie) va afecta regiunile extracarpatice incepand de marti seara si pana joi dimineata, stratul de zapada nou-depus putand atinge grosimi de pana la 20-30 de centimetri.
Continuarea

Prognoza Vremea.ro pentru intervalul 3 – 8 ianuarie

Gerul Bobotezei nu se va dezminti nici in acest an, astfel incat dupa ziua de miercuri tara noastra va fi invadata de un aer foarte rece de origine polara, venit dinspre zona Scandinaviei. Nucleul rece va patrunde mai apoi in Marea Mediterana unde se va forma o depresiune viguroasa – un episod de viscol in sudul tarii urmand sa fie foarte probabil pe parcursul zilei de vineri, cu posibilitatea prelungirii si in weekend in Dobrogea si Baragan. Temperaturile vor cobori sub pragul gerului inclusiv in cursul dupa-amiezii in a doua parte a intervalului in centrul si in nordul Romaniei, in timp ce diminetile vor aduce minime de sub -25 de grade Celsius in depresiunile din estul Transilvaniei.
Continuarea

Cum va fi vremea în perioada Anului Nou

Perioada din preajma Revelionului va fi marcata printr-o dominatie anticiclonica de tip azoric la nivelul tarii noastre, doar sud-estul teritoriului in ultimele zile ale anului 2016 urmand sa ramana sub influenta unui slab nucleu depresionar format in bazinul vestic al Marii Negre. Desi ninsorile vor fi slabe cantitativ in sud-est, vantul va sufla cu putere, pe litoral fiind asteptate rafale de pana la 70-80 de km/h, in special pe parcursul zilei de vineri. In restul regiunilor cerul se va mentine variabil iar sansele pentru precipitatii vor fi aproape nule. Din punct de vdere termic vom avea parte de o vreme usor mai rece fata de media climatologica in vestul, centrul si nordul tarii dar si usor mai calda in sud si est. Cele mai coborate temperaturi se vor inregistra sambata dimineata, cand in depresiunile din estul Transilvaniei mercurul din termometre poate cobori pana la valoarea de -25 de grade Celsius.
Continuarea

Vremea în săptămâna 26 decembrie 2016 – 1 ianuarie 2017

Ultimele zile ale lunii decembrie vor fi caracterizate printr-o vreme rece in vestul, centrul si nordul tarii si normala termic spre usor mai calda fata de media climatologica in sud si est. Precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ, insa isi vor face aparitia pe arii extinse in aproape toata tara, cu exceptia Olteniei. Forma acestora va fi predominant solida, doar pe timpul zilei local ninsoarea putandu-se transforma in lapovita si ploaie in zonele cele mai joase. De Anul Nou vom avea parte de foarte putine precipitatii (doar in sud-est), insa noaptea dintre ani va fi foarte rece, chiar geroasa in regiunile intracarpatice.
Continuarea

Cum va fi vremea în săptămâna 19 – 25 decembrie. Vremea de Crăciun în România

Craciunul nu va sosi insotit de zapada nici de aceasta data pe teritoriul tarii noastre, insa spre deosebire de ultimii ani in care am avut parte de temperaturi primavaratice in ultima decada a lunii decembrie, acum valorile termice vor fi normale pentru sfarsitul de an in majoritatea regiunilor, cu exceptia zonelor de deal si de munte.

Pe intreg parcursul intervalului tara noastra se va afla sub dominanta unui vast camp anticiclonic de tip est-european, dar lipsa unei advectii de aer rece dinspre regiunile nordice ale continentului va face ca acest maxim de presiune sa se umple treptat cu aer cald in altitudine, astfel incat temperaturile in zonele de deal si de munte se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei.
Continuarea

Cum va fi vremea în săptămâna 12 – 18 decembrie

Dupa ultimele zile in care am beneficiat de temperaturi cu mult mai ridicate fata de media climatologica a perioadei (chiar si de pana la 20 de grade in sudul tarii), urmatorul interval va aduce o racire accentuata a vremii indeosebi in jumatatea nordica a tarii. Racirea se va produce treptat, astfel incat de la maxime de 5-10 grade in prima parte a saptamanii, in weekend se va ajunge la temperaturi ce nu vor mai depasi pragul de -5 grade Celsius in timpul zilei. Precipitatiile, desi in general slabe cantitativ, vor fi preponderent sub forma de ninsoare si isi vor face aparitia mai ales in jumatatea estica a teritoriului.
Continuarea

Cum va fi vremea în săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie

Urmatoarea saptamana va fi marcata de o racire accentuata a vremii indeosebi in regiunile intracarpatice ale tarii si in zonele montane aferente, pe masura ce blocajul anticiclonic de tip azoric va slabi in intensitate, dinspre nord-vestul continentului avand cale libera spre tara noastra un aer rece de origine polar-oceanica. Concomitent vor cadea si precipitatii mixte in special in vestul, centrul si nordul tarii, insa nu sunt asteptate cantitati importante de apa, doar pe parcursul zilei de joi precipitatiile urmand sa fie usor mai consistente. Vantul va accentua senzatia de frig in majoritatea zonelor tarii, iar pe crestele montane inalte va sufla cu rafale de peste 100 de km/h, viscolind si spulberand zapada depusa.
Continuarea

Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 21- 27 noiembrie

Urmatorul interval va fi unul specific pentru ultima decada a lunii noiembrie din punct de vedere meteorologic la nivelul tarii noastre: multa nebulozitate si ceata in zonele joase din sudul si estul tarii, pe fondul unui puternic regim anticiclonic de tip siberian/est-european. In antiteza cu vremea mohorata din sud si est – Banatul, Crisana, Transilvania si Maramuresul vor ramane ferite de nebulozitate, avand in vedere faptul ca norii vor avea varful la aproximativ 1500-2000 de metri, nefiind capabili sa treaca dincolo de lantul carpatic, in conditiile unei circulatii estice. Cu toate acestea, precipitatiile vor fi extrem de putine si se vor manifesta mai mult sub forma unor ploi foarte slabe sau burnite. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme calda pentru aceasta perioada a anului, cu cele mai importante abateri pozitive asteptate a se inregistra in regiunile extracarpatice ale tarii, la deal si la munte.
Continuarea

Estimarea Vremea.ro pentru iarna 2016 – 2017

Desi in anumite canale media se vehiculeaza (ca de obicei la inceput de sezon hibernal, de altfel) faptul ca sezonul rece care urmeaza va fi cel mai aspru din ultimii „n” ani, factorii atmosferici care au o influenta reala in desfasurarea vremii in urmatoarele luni favorizeaza, dupa parerea noastra, o estimare pentru un sezon hibernal relativ cald insotit de putine episoade cu ninsori consistente.
Trebuie sa mentionam faptul ca, la fel ca toate previziunile pe termen lung, previziunile pentru iarna ce urmeaza au un grad de realizare de aproximativ 65%, cu mult mai putin in comparatie cu procentul de realizare al unei prognoze saptamanale (exacta in jur de 85-90% din cazuri), datorita limitarilor tehnologice care nu permit pentru moment o acuratete mai ridicata in evaluarea potentialului de evolutie a vremii pe un interval mai lung de 15-30 de zile.

Luna noiembrie, desi nu face parte oficial din iarna calendaristica s-a dovedit in anumiti ani mai aspra decat lunile normale de iarna, asadar se impune a fi luata in considerare in emiterea acestei estimari.

Prima jumatate a lunii va fi mai rece decat in mod obisnuit, cele mai importante abateri termice negative urmand sa se inregistreze in regiunile extracarpatice ale tarii. Din punct de vedere al precipitatiilor vom avea parte de doua saptamani destul de umede, cu multe ploi datorita pasajelor frontale frecvente, dar si precipitatii mixte inclusiv in zonele mai joase din centrul si estul Romaniei. Stratul de zapada care se va depune va fi insa subtire si efemer, datorita solului cald si a temperaturilor din aer care nu vor cobori sub -2 grade Celsius pe parcursul ninsorilor.

A doua jumatate a lunii va fi caracterizata mai degraba printr-un regim anticiclonic, insa nebulozitatea va fi ridicata prin prezenta cetii (cu depunere de chiciura, izolat), care va mentine temperaturile la valori scazute, astfel incat exista sanse crescute ca intreaga luna noiembrie sa se faca remarcata prin temperaturi mai scazute in comparatie cu media climatologica multianuala. In afara de cateva burnite si fulguieli locale, Vremea.ro estimeaza ca nu vom avea parte de prea multe precipitatii, doar in vestul, centrul si nordul tarii unul sau doua fronturi atmosferice de amploare redusa putand aduce cateva precipitatii slabe mixte.

Luna decembrie 2016. Vremea în vacanța de iarnă.

Prima jumatate a lunii decembrie va continua trendul inceput la final de noiembrie, cu multe zile cetoase si temperaturi scazute. Expunerea la soare scazuta din perioada respectiva a anului va face ca ceata (asociata local si cu depunere de chiciura) sa persiste pe intreg parcursul zilei pe intervale lungi de pana la 7-10 zile, astfel incat chiar daca nu vom avea parte de ninsori consistente, senzatia de „iarna” va fi prezenta. Din nou se asteapta temperaturi usor mai scazute fata de media climatologica in zonele de ses, in timp ce la deal si la munte cerul va fi degajat de nori si se vor inregistra temperaturi considerabil mai ridicate fata de normalul termic al perioadei. In prima decada a lunii o depresiune mediteraneana va putea aduce precipitatii slabe spre moderate cantitativ in sudul si in estul tarii (precipitatii predominant sub forma de ploaie si lapovita).

In a doua jumatate a lunii decembrie regimul anticiclonic va fi inlocuit de o circulatie zonala (vest-est), astfel incat dinspre Oceanul Atlantic vor sosi mase de aer calde si umede, iar intensificarea vantul va dispersa ceata si nebulozitatea joasa din majoritatea regiunilor tarii. Precipitatiile vor fi excedentare in ultimele 15 zile ale lunii, insa predominant sub forma de ploaie, doar la munte la altitudini mai inalte urmand sa se semnaleze lapovite si ninsori. Temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei in toata tara, sansele pentru un „Crăciun alb” în 2016 urmand sa fie destul de scazute la altitudini mai joase de 1000 de metri.

Luna ianuarie 2017

In prima jumatate a lunii ianuarie exista semnale pentru reluarea unui blocaj anticiclonic, de aceasta data insa urmand sa fim afectati de un anticiclon „rece”, cu masele de aer asteptate a sosi dinspre Rusia europeana. In aceste conditii exista sanse sporite pentru o scurgere a aerului rece in Marea Mediterana, unde se va putea forma un ciclon viguros care va aduce un episod de viscol in regiunile sudice si estice ale tarii si totodata un strat consistent de zapada. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme normala spre usor mai rece pentru prima jumatate a lunii ianuarie 2017 mai ales in sudul si in estul tarii, in timp ce in regiunile intracarpatice temperaturile se vor situa usor peste media climatologica. Nu sunt asteptate valori minime extreme de temperatura, doar in depresiunile din estul Transilvaniei fiind sanse pentru valori de pana la -25…-20 de grade Celsius in 2-3 zile in care cerul va fi senin dupa trecerea ciclonului. In afara de respectiva depresiune, sansele pentru alte episoade cu precipitatii vor fi reduse in primele 15 zile ale lui ianuarie.

In a doua jumatate a lunii ianuarie circulatia aerului se va reorienta dinspre vest si desi conditiile pentru precipitatii vor fi in crestere, forma acestora va fi predominant sub forma de ploaie. Temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei, valorile termice foarte ridicate urmand sa compenseze o prima jumatate a lunii usor mai rece la nivel national, astfel incat intreaga luna ianuarie va marca abateri pozitive de pana la 2-3 grade Celsius, mai ales in vestul si in centrul tarii. Cantitatile de apa vor fi insemnate in special in vestul Romaniei, iar la munte la altitudini mai mari de 1500 de metri stratul de zapada care se va depune va fi deosebit de consistent.

Luna februarie 2017

Semnalele pentru luna februarie indica o perioada de 28 de zile fara istoric: in definitiv vom avea parte de o primavara timpurie, in conditiile in care circulatia zonala va persista iar aerul rece polar se va retrage tot mai mult inspre nordul continentului. Cu toate acestea, in prima jumatate a lunii mai este posibil un episod cu ninsori locale in centrul si nordul Romaniei, insa in restul tarii sunt asteptate doar precipitatii sub forma de ploaie, cel mult lapovita. La munte la altitudini de peste 1500 de metri va ninge in continuare si mai ales in masivele vestice si nordice ale tarii stratul de zapada cumulat va depasi 80-100 de cm. Precipitatiile vor fi excedentare in vestul, centrul si nordul teritoriului si normale spre usor deficitare in sud si est. Temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei, nefiind exluse a se inregistra si unele valori termice maxime de peste 20 de grade Celsius in sudul tarii, mai ales in ultima decada a lunii.

Luna martie 2017

O supriza din partea vremii va fi posibila in prima jumatate a lunii martie, cand vor fi conditii pentru precipitatii sub forma de ninsoare in toate regiunile tarii, in urma unui feed-back negativ al curentilor de aer la circulatia zonala din precedentele 30-45 de zile. Insa in a doua jumatate a lunii martie primavara isi va intra din plin in forte, ninsorile urmand sa se limiteze sa apara doar la altitudini de peste 1800 de metri, in timp ce in restul zonelor se vor semnala doar precipitatii sub forma de ploaie.
Precipitatiile vor fi apropiate de media multianuala in luna martie in majoritatea regiunilor tarii, cu un usor excedent in vest si centru dar si un usor deficit in sud si est.
Temperaturile se vor incadra in normele climatologice, doar in vest, centru si nord urmand sa se inregistreze abateri termice pozitive de pana la 2-3 grade Celsius. Desi in primele zile ale lunii se vor mai inregistra valori termice negative in special in centrul Romaniei, in ultima decada maximele termice se vor apropia si posibil chiar vor depasi pragul de 25 de grade Celsius.

Iarna 2016-2017: Abaterile termice fata de media climatologica estimate de catre modelul CFS pentru perioada decembrie 2016 - februarie 2017. La nivelul intregii tari sunt preconizate a se inregistra abateri termice pozitive cuprinse intre 1 si 3 grade Celsius. Sursa: NOAA.

Abaterile termice fata de media climatologica estimate de catre modelul CFS pentru perioada decembrie 2016 – februarie 2017. La nivelul intregii tari sunt preconizate a se inregistra abateri termice pozitive cuprinse intre 1 si 3 grade Celsius. Sursa: NOAA.

Previziunile modelului numeric american Climate Forecast System (CFS) sunt de asemenea indicative pentru o iarna blanda pe teritoriul tarii noastre. In emiterea estimarilor CFS sunt luate in calcul atat conditiile atmosferice actuale cat si evaluarile statistice pe un esantion de cativa zeci de ani.

Abaterile cantitatilor de precipitatii fata de media climatologica multianuala estimate de catre modelul CFS a se inregistra in perioada decembrie 2016 - februarie 2017. In sud-vestul si in sud-estul tarii cantitatile de apa vor fi usor deficitare, in timp ce in restul regiunilor se vor inregistra cantitati de apa apropiate de normalul climatologic al intervalului de iarna. Sursa: NOAA.

Abaterile cantitatilor de precipitatii fata de media climatologica multianuala estimate de catre modelul CFS a se inregistra in perioada decembrie 2016 – februarie 2017. In sud-vestul si in sud-estul tarii cantitatile de apa vor fi usor deficitare, in timp ce in restul regiunilor se vor inregistra cantitati de apa apropiate de normalul climatologic al intervalului de iarna. Sursa: NOAA.

Analiza prognozei Vremea.ro

In emiterea estimarii de mai sus s-au luat in calcul mai multi factori:

1. Evolutia stratului de zapada din Asia. La data de 27 octombrie 2016 extinderea stratului de zapada in Asia este la un nivel mai scazut fata de alti ani in care am avut parte de ierni mai „grele”. Analogia aceasta nu reprezinta o conditie sine qua non pentru producerea unei ierni mai „usoare”, insa este un factor de luat in calcul – in vederea unei probabilitati relativ ridicate a absentei unui anticiclon de tip siberian. De asemenea, extinderea stratului de zapada din zona Scandinaviei se prezinta la valori reduse pentru aceasta perioada.

Stratul de zapada prezent in zona euro-asiatica la data de 27 octombrie 2016. Sursa: NOAA.

Stratul de zăpadă prezent in zona euro-asiatica la data de 27 octombrie 2016. Sursa: NOAA.

2. Temperatura apei din Oceanul Atlantic de nord. In ultimele 12-18 luni o zona cu ape foarte reci a persistat in apropierea Groenlandei, fapt ce va putea influenta directia curentului jet inspre o traiectorie mai sudica decat ar fi normal. In acest fel vor fi antrenate mase de aer mai cald atat dinspre zonele mai sudice ale Atlanticului, cat si dinspre nordul Africii, care vor rezulta intr-o iarna blanda pentru teritoriul tarii noastre. Acest fapt s-a confirmat si pe parcursul iernii trecute, cand zona cu ape reci a avut o pozitionare chiar usor mai sudica, Romania avand parte de o iarna usoara, cu un singur episod de ninsori consistente.

Abaterile temperaturii in apele marilor si oceanelor de pe Glob la data de 27 octombrie 2016. Sursa: NOAA.

Abaterile temperaturii in apele marilor si oceanelor de pe Glob la data de 27 octombrie 2016. Sursa: NOAA.

3. Oscilatia nord-atlantica (NAO – North Atlantic Oscilation). Este un fenomen ce reprezinta anomaliile de presiune din zona Oceanului Atlantic de nord. Cand oscilatia este in faza pozitiva, este favorizata dezvoltarea unor zone de presiune scazuta care antreneaza un aer cald inspre estul Europei dinspre nordul Africii, pe partea anterioara a depresiunilor. Pentru moment semnalele sunt in favoarea mentinerii unei oscilatii pozitive, care va fi intrerupta doar de scurte perioade de blocaj anticiclonal in zona Scandinaviei.

Situatia oscilatiei nord-atlantice la data de 27 octombrie 2016. Sursa: NOAA.

Situatia oscilatiei nord-atlantice la data de 27 octombrie 2016. Sursa: NOAA.

Factori care ar putea contrazice prognoza Vremea.ro, insa care nu au o foarte mare influenta in desfasurarea vremii la nivelul tarii noastre:

1. Oscilatia arctica. Este un index care caracterizeaza anomaliile de presiune la nord de paralela de 20 de grade latitudine nordica. Cand oscilatia este in faza pozitiva, masele de aer reci raman cantonate in jurul Polului Nord, iar cand este in faza negativa poate reprezenta un semn al scindarii vortexului polar si a intruziunii unor mase de aer reci si la latitudini mai joase. Desi in acest moment oscilatia este in faza negativa, ciclicitatea acesteia in ultimele luni denota o posibila pozitivare incepand cu luna decembrie.

Situatia oscilatiei arctice la data de 27 octombrie 2016 si prognoza pe urmatoarele doua saptamani. Sursa: NOAA.

Situatia oscilatiei arctice la data de 27 octombrie 2016 si prognoza pe urmatoarele doua saptamani. Sursa: NOAA.

2. Activitatea solara. Cu cat activitatea solara este mai putin intensa, cu atat sansele pentru o iarna „serioasa” in zonele temperate cresc. In ultimele luni Soarele se afla intr-o faza de tranzitie din maxim in minim solar, insa repercusiunile asupra vremii de pe Glob se produc cu intarziere in urma instalarii unui minim sau a unui maxim solar. In conditiile in care urmeaza o perioada de cativa ani de minim solar, ne putem astepta la o serie de ierni mai grele incepand cu 2017-2018, insa iarna 2016-2017 cel mai probabil nu va fi influentata de activitatea solara mai scazuta.

Situatia activitatii solare la data de 28 octombrie 2016. In acest moment exista foarte putine pete pe discul solar, ceea ce denota o activitate solara redusa. Sursa: spaceweather.com.

Situatia activitatii solare la data de 28 octombrie 2016. In acest moment exista foarte putine pete pe discul solar, ceea ce denota o activitate solara redusa. Sursa: spaceweather.com.

3. Incalzirea stratosferica brusca. Acest fenomen este inca studiat de catre meteorologi si climatologi deopotriva; pe parcursul ultimilor ani s-a demonstrat o corelatie directa intre incalzirile stratosferice bruste si un avans al maselor de aer reci dinspre zonele polare inspre latitudinile mai joase din emisfera nordica. Pentru moment nu se poate prognoza acest fenomen decat cu cel mult 10-15 zile in avans, insa daca o astfel de incalzire se va produce exista sanse relativ ridicate pentru desfasurarea unui episod de iarna prelungit pe teritoriul tarii noastre.