Arhive categorie: Previziuni

Cum va fi vremea în săptămâna 20 – 26 noiembrie

In prima parte a intervalului un ciclon de sorginte nord-atlantica va aduce primele ninsori mai consistente ale sezonului in anumite zone de ses din tara noastra, vizata urmand sa fie in special zona Maramuresului. A doua parte a saptamanii propune o vreme in incalzire, pe masura ce deasupra intregii jumatati sudice a Europei se va stabiliza un vast anticiclon, iar circulatia aerului in troposfera se va face preponderent din sector sud-vestic, astfel urmand sa fie advectat un aer de origini tropicale dinspre nordul Africii, aer ce va aduce temperaturile in tara noastra la valori (cu mult) peste mediile climatologice ale perioadei.
Continuă să citești

Prognoza vremea.ro pentru sezonul de iarna 2017-2018

Daca la inceputul toamnei 2017 semnalele primite din modelarile numerice pe lunga durata erau foarte impartite in privinta evolutiei la scara larga a vremii in Europa si in intreaga emisfera nordica, in ultimele saptamani estimarile au inceput sa intre pe un fagas al consensului. In continuare exista modele numerice care fac nota discordanta fata de restul – paradoxul face insa ca aceste modele sa fie recunoscute drept cele mai precise pe termen mediu si lung de catre comunitatea stiintifica ce activeaza in domeniul meteorologiei. Tocmai de aceea, pe langa interpretarea proprie a vremea.ro (bazata in special pe analogii statistice), o anumita parte din estimarea pentru iarna 2017 – 2018 se bazeaza si pe aceste modele (cel american – CFS si indeosebi cel european – ECMWF).

Estimarea noastra merge pe ideea unei ierni per ansamblu normala din punct de vedere termic si pluviometric, insa, mai ales in cazul temperaturilor, variatiile vor fi semnificative de la o luna la alta. Toate datele pe care le avem la dispozitie sugereaza o iarna tarzie in zonele extracarpatice, unde se vor inregistra totusi cel putin 2-3 episoade de viscol semnificativ, mai ales in cursul lunii ianuarie.

În anii anteriori am arătat și care sunt principalii factori ce influențează vremea din iernile din România, lectură ce o recomandăm celor pasionați de prognoze pe termen lung.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 13 – 19 noiembrie

Urmatorul interval va aduce o vreme deosebit de calda pe intreg teritoriul Romaniei, in majoritatea zilelor tara noastra urmand sa se afle sub o advectie de aer tropical venit dinspre nordul Africii. Precipitatiile isi vor face aparitia mai ales pe parcursul zilei de luni, cand partea frontala a unui ciclon mediteranean va afecta regiunile sud-vestice, vestice, nordice si centrale ale tarii. Totusi, la nord de tara noastra se va dezvolta in paralel o vasta arie de presiune atmosferica ridicata, care va impinge benzile de precipitatii spre sudul Europei, astfel incat deja de marti vremea se va ameliora considerabil iar ploile isi vor face aparitia doar in mod izolat.
Continuă să citești

Prognoza vremii pentru săptămâna 6 – 12 noiembrie

Prima parte a intervalului urmator va fi dominata de un regim anticiclonic, cu o vreme in general frumoasa si calda in majoritatea zonelor tarii. Totusi, datorita faptului ca ne aflam in perioada din an in care insolatia este din ce in ce mai scazuta iar noptile tot mai lungi, in conditii de presiune ridicata sansele de aparitie (si persistare) a cetii sporesc. Astfel, desi in zonele de deal si de munte cerul va fi mai mult senin, pe arii extinse in zonele joase din Transilvania si local in Maramures, Banat, Crisana si nordul Moldovei ceata va fi prezenta cel putin pe timpul noptilor, cu posibilitate ridicata de persistare si dupa rasaritul Soarelui. In aceste conditii temperaturile vor fi considerabil mai scazute in zonele respective fata de deal si de munte – urmand sa se produca fenomenul de inversiune termica. Ceata isi va face aparitia izolat si in restul regiunilor, iar pe alocuri va fi asociata cu burnita slaba.
In a doua parte a intervalului, desi vremea se va mentine calduroasa per ansamblu (cu maxime termice de pana la 15-17 grade Celsius in sudul tarii), anticiclonul din zona Europei estice se va destabiliza usor, urmand sa faca loc unor pasaje frontale ce vor afecta si Romania prin precipitatii locale sub forma de ploaie la ses si ninsoare la altitudini de peste 1200-1500 de metri, insa cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi semnificative.
Continuă să citești

Prognoza pentru săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie

Principalul eveniment meteo de interes din următoarele zile va fi vântul foarte puternic in special din zonele montane, la altitudini mai mari de 1800 de metri acesta putand sa depaseasca la rafala 100-120 de km/h. Gradientul baric strans este o consecinta a influentei puternicului ciclon Herwart (asa cum este denumit de Universitatea din Berlin), care intr-un interval de sub 24 de ore a coborat dinspre zona Islandei spre sud-estul Europei, adancindu-se pana la o presiune de 975 de milibari. Vor cadea si precipitatii sub forma de ninsoare la munte si mixte in zonele joase din nord si din centru, insa acestea in general nu vor fi insemnate cantitativ. Din punct de vedere termic in prima jumatate a saptamanii vom avea parte de o vreme deosebit de rece, miercuri dimineata in depresiunile din estul Transilvaniei minimele urmand chiar sa se apropie de pragul gerului. In a doua parte a saptamanii vremea se va mai incalzi, in regiunile sudice urmand sa se atinga valori maxime de temperatura de pana la 15-17 grade Celsius.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 23 – 29 octombrie

Urmatorul interval ne va propune incheierea „verii indiene” de care tara noastra a avut parte in ultimele aproximativ doua saptamani, perioada marcata de un persistent regim anticiclonic si implicit de o cvasi-lipsa a precipitatiilor. In prima parte a saptamanii un talveg depresionar desprins din partea sudica a unui vast ciclon atmosferic („Brian” – care a afectat puternic Irlanda in ultimele zile) va intra in apele calde ale Marii Mediterane, unde se va transforma la randu-i intr-o depresiune atmosferica (fapt marcat de izobarele inchise). Acest ciclon va migra rapid catre zona tarii noastre, unde mai ales pe parcursul zilelor de luni si marti va produce precipitatii consistente – indeosebi in sudul tarii. La munte la altitudini de peste 2000 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare si se va depune un nou strat de zapada. Urmatoarele zile ramase din saptamana vor fi mai placute ca aspect, desi in special jumatatea nordica a tarii va mai fi traversata de cateva fronturi atmosferice de slaba amploare (cu exceptia weekend-ului, cand acestea vor fi ceva mai intense). Din punct de vedere termic, in ciuda racirii destul de accentuate de la inceputul saptamanii, vom avea parte de o vreme usor mai calda per ansamblu in comparatie cu media climatologica a perioadei, mai ales datorita nebulozitatii crescute care nu va permite o scadere prea drastica a temperaturilor in cursul noptilor.
Continuă să citești

Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 16 – 22 octombrie

Urmatorul interval va fi dominat de un solid regim anticiclonic, o foarte intinsa arie de presiune ridicata urmand sa puna stapanire pe cea mai mare parte a Europei. Astfel, indeosebi in prima parte a saptamanii vom avea parte de o vreme frumoasa si calda, insa cerul senin si vantul slab vor favoriza aparitia inversiunilor termice dupa apusul Soarelui, astfel incat noptile si diminetile vor fi destul de racoroase (cu minime usor sub pragul de inghet in depresiunile din estul Transilvaniei), iar amplitudinile termice diurne vor fi ridicate. In a doua parte a saptamanii stabilitatea vremii va fi usor zdruncinata de cateva pasaje frontale slabe, insa precipitatiile asteptate sa cada vor fi nesemnificative, iar temperaturile vor scadea doar usor.
Marti si miercuri se vor atinge chiar si 26-27 de grade Celsius in sudul tarii, advectia de aer cald urmand sa fie amplificata (sau cel putin mentinuta) si de ciclonul extratropical Ophelia, care prin directia sa de deplasare (SSV – NNE) va mentine circulatia de blocaj mai ales in zona Europei estice, care va fi ferita cateva zile bune de influenta oricarui front atmosferic.
Continuă să citești

Vremea în săptămâna 9 – 15 octombrie

Dupa ultimele zile foarte agitate din punct de vedere meteorologic, urmatorul interval propune o imbunatatire a vremii indeosebi in sudul tarii, unde precipitatiile vor inceta iar temperaturile vor urca pana spre 22-24 de grade Celsius, mai ales in a doua parte a intervalului. In vestul, centrul si nordul tarii vremea va fi schimbatoare si usor mai rece fata de media climatologica specifica perioadei. In nordul Europei vor activa o serie de depresiuni atmosferice, extremitatile sudice ale fronturilor reci aferente acestora urmand sa afecteze mai ales regiunile intracarpatice prin precipitatii sub forma de ploaie, insa acestea se vor semnala doar local si vor fi in general slabe cantitativ. La munte la altitudini de peste 1500-2000 de metri se vor mentine conditiile pentru lapovite si ninsori si se va mai depune un strat suplimentar de zapada de pana la 5-10 centimetri.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 2 – 8 octombrie

Următorul interval va fi caracterizat printr-o vreme in general frumoasa in prima parte a saptamanii in aproape toate regiunile tarii, cu temperaturi apropiate de normalul climatologic al perioadei. In a doua parte a saptamanii o serie de pasaje frontale vor afecta cu preponderenta regiunile vestice, nordice si centrale ale teritoriului iar temperaturile vor scadea destul de mult, insa cicloanele asociate vor fi prea nordice pentru a se putea acumula cantitati insemnate de apa. In zonele extracarpatice vremea se va mentine frumoasa in cea mai mare parte a intervalului, doar in sud-estul extrem fiind asteptate unele ploi izolate (si foarte slabe cantitativ). Datorita prezentei unui camp de presiune ridicata in primele zile ale intervalului – si in consecinta a cerului mai mult senin si a vantului calm – diminetile vor fi racoroase mai ales in Transilvania si in nordul Moldovei, iar in depresiunile din estul Transilvaniei temperaturile minime mai pot cobori pana la -6…-5 grade Celsius (in special in cursul diminetii de luni).
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 25 septembrie – 1 octombrie

In ultimii ani vara și-a făcut un obicei in a părăsi brusc teritoriul țării noastre și fără drept la recurs; acest obicei se va păstra si in acest an, toamna părând că și-a intrat definitiv in drepturi. In luna octombrie vor mai fi posibile scurte perioade cu vreme mai calda, insa temperaturile constante de 30 de grade si peste s-au „epuizat” odata cu incheierea celei de-a doua decade a lunii septembrie, toamna facandu-si o intrare triumfala prin furtunile severe înregistrate in zonele extracarpatice in cursul serii de 20 septembrie.

Urmatorul interval va fi unul fara istoric din punctul de vedere al evolutiei vremii: in prima parte a saptamanii temperaturile se vor situa in normele climatologice ale perioadei in aproape toata tara, chiar usor mai ridicate in cursul dupa-amiezelor, in timp ce in a doua parte a saptamanii se va manifesta o racire a vremii si se vor inregistra primele valori termice apropiate de pragul inghetului pe arii mai extinse in nordul si in centrul teritoriului. Racirea va fi insa una uscata, dinspre nord-estul continentului urmand sa se extinda inspre tara noastra un masiv anticiclon; de altfel, intreaga saptamana va fi cvasi-lipsita de precipitatii, doar cu totul izolat in jumatatea sudica a tarii (si mai cu seama in zona litorala) urmand sa existe conditii pentru producerea unor burnite slabe. In rest, cerul va fi variabil spre mai mult noros, dar fara sanse de precipitatii. Doar spre week-end cerul se va curata de nori in aproape toata tara, insa dimineata vor mai exista conditii de formare a cetii, in special pe vai si in depresiuni.
Continuă să citești