Arhive categorie: Previziuni

Vremea în săptămâna 18 – 24 septembrie

Urmatorul interval va fi caracterizat prin perioade prelungite cu instabilitate atmosferica in aproape toata tara, dar mai cu seama in vestul, centrul si nordul teritoriului. De luni pana vineri va ploua in averse, ce vor fi insotite inclusiv de descarcari electrice pe arii extinse in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si local in Oltenia, Muntenia si Moldova. In Dobrogea numai cu totul izolat se vor semnala ploi, in cursul noptii de miercuri spre joi. Indeosebi in regiunile intracarpatice local se vor acumula cantitati mai mari de apa, de pana la 40-60 de mm. Cauza acestor fenomene o va constitui formarea unei depresiuni atmosferice de origine mediteraneana, ce in a doua parte a saptamanii va avea inclusiv o componenta retrograda, pe partea sa posterioara urmand sa fie advectat un aer foarte rece de origine polar-oceanica. Pana atunci insa ne vom bucura de un regim termic destul de placut, cu maxime de pana la 31-32 de grade Celsius in partea sudica a teritoriului si 25-27 de grade in vest, centru si nord.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 11 – 16 septembrie

Urmatoarele zile vor aduce o vreme schimbatoare la nivelul tarii noastre, intervalele cu temperaturi ridicate si cer mai mult senin urmand sa alterneze cu episoade de vreme mai tomnatica, mai ales in jumatatea vestica a teritoriului. Desi se vor semnala ploi pe arii relativ extinse in aproape toate zilele din intervalul prognozat in vestul, centrul si nordul tarii, nu sunt asteptate cantitati importante de precipitatii. Doar spre finalul saptamanii un front atmosferic ceva mai viguros ar putea aduce cantitati de pana la 20-30 de mm in regiunile intracarpatice. Per ansamblu, temperaturile se vor situa peste normele climatologice ale perioadei mai ales in zonele extracarpatice, luni in sudul tarii find asteptate chiar si valori ce vor depasi usor pragul caniculei (35-36 de grade Celsius – posibil ultimele temperaturi de acest gen din anul 2017).
Continuă să citești

Vremea în săptămâna 4 – 10 septembrie

Urmatorul interval va aduce o vreme tomnatica mai ales in regiunile vestice, nordice si centrale ale tarii, unde un nucleu depresionar rece va activa pana spre mijlocul saptamanii. Dupa ziua de miercuri vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara in toata tara, pe masura ce deasupra sudului si sud-estului Europei se va stabiliza un anticiclon foarte vast, iar in consecinta si cerul va deveni mai mult senin. „Pretul” platit pentru aceasta vreme frumoasa vor fi diminetile reci, spre foarte reci in depresiunile din estul Transilvaniei, unde minimele termice se vor apropia de pragul inghetului vineri si sambata. Precipitatiile se vor semnala in prima parte a saptamanii local in nordul, vestul si centrul tarii, insa nu vor fi importante din punct de vedere cantitativ.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 28 august – 3 septembrie

Sfarsitul verii calendaristice va fi caracterizat printr-o vreme in general frumoasa si calda pe teritoriul tarii noastre (spre deosebit de calda la finalul saptamanii), datorita crearii unui blocaj anticiclonal in zona Europei centrale, care va impiedica avansul maselor de aer mai reci si umede dinspre Oceanul Atlantic inspre zonele estice ale batranului continent. Doar luni si marti vor fi unele innorari mai ales in sudul tarii, unde local se vor semnala cateva averse slabe de ploaie insotite razlet si de descarcari electrice, insa dupa ziua de marti cerul se va degaja aproape complet de nori in toata partea de sud-est a Europei, iar concomitent temperaturile vor marca o usoara crestere de la o zi la alta, urmand ca spre finalul saptamanii valorile termice maxime sa atinga chiar si 35-36 de grade Celsius in vestul extrem al tarii.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 21 – 27 august

Prima parte a intervalului va fi dominata de influenta unui talveg depresionar, ce va aduce precipitatii sub forma de aversa mai ales in regiunile estice si centrale ale teritoriului, precipitatii ce pe alocuri pot fi insemnate cantitativ. Concomitent cu sosirea ploilor, in tara noastra va patrunde de asemenea si un aer mai rece de origini polar-oceanice, astfel incat in vestul, centrul si nordul tarii temperaturile se vor situa sub normele climatologice ale perioadei. In a doua parte a saptamanii activitatea ciclonica la nivel european se va manifesta preponderent in vestul continentului, Romania urmand sa se situeze pe partea de advectie a aerului cald dinspre nordul Africii, astfel incat si temperaturile vor creste simtitor mai ales in regiunile vestice si centrale, iar ploile vor parasi in totalitate teritoriul tarii noastre.
Continuă să citești

Vremea în săptămâna 14 – 20 august

Dupa un lung interval canicular ce a durat doua saptamani aproape fara intrerupere, urmatoarele zile vor aduce temperaturi ceva mai suportabile la nivelul tarii noastre, doar spre finalul intervalului fiind asteptata o noua advectie tropicala mai intensa, insa aceasta va fi de scurta durata si maximele nu vor trece de 35-37 de grade Celsius in sudul tarii. Tot spre finalul saptamanii un front atmosferic venit dinspre sud-vestul Europei va produce precipitatii ceva mai consistente, insa pana atunci vremea va fi in general frumoasa la nivelul aproape intregii tari, doar in cursul dupa-amiezelor fiind asteptate cateva averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice local la munte si izolat in rest.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 7 – 13 august

In urmatorul interval propagarea aerului tropical venit dinspre nordul Africii va continua, durata totala de 10-11 zile urmand sa constituie unul dintre cele mai indelungate valuri caniculare inregistrate pe teritoriul Romaniei de cand se efectueaza observatii meteorologice. In vest, centru si nord caldura va mai avea unele sincope, in special la inceputul saptamanii, cand sunt asteptate averse puternice de ploaie insotite de descarcari electrice, dar si in cursul weekend-ului. In urmatoarele zile umiditatea va fi si mai ridicata fata de precedentele, astfel incat stresul termic va fi deosebit de pronuntat, luand in considerare si succesiunea prelungita a zilelor fierbinti.
Continuă să citești

Vremea în România în săptămâna 31 iulie – 6 august

Urmatorul interval aduce la orizont iminenta celui mai lung val canicular al verii, care se va face simtit pe durata intregii saptamani, cu posibilitate de continuare chiar si in decursul saptamanii viitoare. Desi intensitatea acestuia nu va fi la fel de ridicata precum la inceputul lunii iulie (valoarea de 42 de grade Celsius inregistrata la Giurgiu pe 1 iulie va ramane, cel mai probabil, recordul verii 2017), durata foarte lunga va supune organismul uman la un stres termic ridicat, dat fiind faptul ca in multe zone inclusiv noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de peste 20 de grade Celsius.

In vest si in centru (cel putin) va fi cel mai cald de pana acum in aceasta vara, spre finalul saptamanii fiind asteptate valori de pana la 40, poate chiar 41 de grade Celsius in Banat. Singura veste buna o constituie faptul ca valul de caldura va fi unul mai uscat (cel putin in prima parte a saptamanii), directia vantului in nivelele joase ale troposferei urmand sa se faca dinspre nord-estul continentului, unde nu exista suprafete extinse acoperite cu apa.

Precipitatiile vor fi aproape inexistente pe parcursul intregului interval, doar duminica urmand sa fie conditii pentru producerea unor averse de ploaie mai ales in regiunile intracarpatice ale teritoriului.

Luni vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cu exceptia sudului Olteniei si a zonei litorale, unde va fi cel mult moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 29 si 34 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei), 31-36 de grade in Banat si Crisana, 29-34 de grade in Oltenia si Muntenia si 26-31 de grade in Dobrogea si Moldova, cel mai racoare urmand sa fie pe litoral si in estul Deltei Dunarii.

Marti cerul va fi mai mult senin in majoritatea regiunilor tarii, iar temperaturile vor mai creste usor fata de ziua precedenta, pe fondul stabilizarii deasupra estului Europei a unui maxim de presiune atmosferica. Vantul va sufla slab pana la moderat in mai toate zonele tarii, mai putin in sudul Olteniei si in sud-estul extrem, unde va prezenta unele intensificari cu totul trecatoare la tare, indeosebi in cursul pranzului. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 31 si 36 de grade in Transilvania si Maramures, 33-38 de grade in Banat si Crisana (unde disconfortul termic resimtit va fi unul moderat) si 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral, iar cele mai ridicate in sud-vestul Olteniei.

Miercuri temperaturile maxime vor mai creste cu 1-2 grade in regiunile extracarpatice, in timp ce in vest, centru si nord vor ramane la cote similare cu cele din ziua precedenta. Cerul va fi mai mult senin peste tot, fara conditii de precipitatii. Vantul va sufla slab in aproape toate regiunile tarii, doar in sud-vestul extrem si in sud-est urmand sa fie cel mult moderat. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 32 si 37 de grade Celsius la nivelul aproape intregii tari, temperaturi cu 1-2 grade mai scazute fiind asteptate pe litoral, dar in acelasi timp in Banat nu sunt excluse valori usor mai ridicate de temperatura, de pana la 38-39 de grade Celsius.

Joi vremea va fi caniculara in aproape toata tara, indicele de disconfort temperatura-umezeala (ITU) urmand sa atinga si chiar sa depaseasca usor pragul critic de 80 de unitati, pe arii extinse. Cerul va fi mai mult senin, unele innorari temporare putand sa apara in orele pranzului doar deasupra zonelor montane, insa sansele pentru averse vor fi scazute chiar si acolo. Vantul va sufla slab in vest, centru si nord si cel mult slab pana la moderat in sud si est. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 32-37 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra pe culoarul Alba-Iulia – Sebes), 34-39 de grade in Banat si Crisana, 33-38 de grade in OIltenia si Muntenia si 31-36 de grade in Dobrogea si Moldova, din nou briza marii urmand sa faca aerul ceva mai respirabil in zona litorala.

Vineri disconfortul termic va fi moderat spre accentuat in toata tara, pe fondul continuarii advectiei de aer foarte fierbinte dinspre nordul Africii. De altfel, dimineata de vineri va fi prima in care temperaturile vor fi foarte ridicate inclusiv in cursul noptii, mai ales in zonele deluroase din sud si vest minimele termice avand sansa sa nu coboare sub valoarea de 25 de grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin, sansele pentru precipitatii urmand sa fie nule inclusiv la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 33 si 38 de grade in Transilvania si Maramures, 35-40 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 33-38 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in sudul litoralului.

Sambata, conform ultimelor materiale disponibile, este asteptat apogeul caniculei pe teritoriul tarii noastre in intervalul prognozat, vineri si sambata urmand sa fie cele mai calduroase zile. Cerul va fi mai mult senin, fara sanse de precipitatii in majoritatea regiunilor, doar in zonele deluroase din sud si in Carpatii Meridionali urmand sa existe conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie, in cursul dupa-amiezii. In majoritatea zonelor temperaturile maxime se vor situa intre 35 si 40 de grade Celsius, o valoare de 41 de grade nefiind exclusa a se inregistra in sudul extrem al Banatului sau in sud-vestul Olteniei. Aerul va fi mai suportabil va fi doar in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, unde maximele vor oscila intre 32-35 de grade Celsius. Umiditatea in nivelele joase ale troposferei va creste, pe masura ce directia vantului se va schimba dinspre sud-vest (frontul atmosferic rece urmand sa fie mai aproape de tara noastra, fara a ne afecta insa, cel putin pana la sfarsitul saptamanii). Astfel, disconfortul termic resimtit va fi cu atat mai accentuat, in sud-vest indicele temperatura-umezeala putand chiar sa atinga valoarea de 85 de unitati (ceea ce echivaleaza cu o temperatura resimtita de aproximativ 45 de grade Celsius).

Abaterea temperaturilor medii fata de norma climatologica pana in noaptea de duminica spre luni. Pe parcursul intregului interval temperaturile vor fi cu pana la 8-10 grade Celsius mai ridicate decat in mod obisnuit pentru inceputul lunii august, insa punctual, pe anumite zile, aceasta abatere poate fi chiar de pana la 12 grade Celsius in vestul tarii. Sursa: wxmaps.com, model GFS.

In cursul zilei de duminica intensitatea valului de caldura se va mai estompa, desi canicula va persista in majoritatea zonelor tarii. Instabilitatea atmosferica va fi mai pronuntata in vest, centru si nord, unde mai ales dupa-amiaza vor exista conditii pentru producerea unor averse de ploaie insotite de descarcari electrice, insa deocamdata este prea devreme pentru a ne putea pronunta asupra nivelului de severitate al fenomenelor. Doar vantul ceva mai activ – in mai toata tara, atat sambata cat si duminica – va mai ameliora din senzatia accentuata de disconfort termic. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 33 si 38 de grade la nivelul aproape intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in sudul Banatului si al Olteniei.

Cum va fi vremea in saptamana 24 – 30 iulie

Urmatorul interval va aduce o vreme mai activa din punct de vedere meteorologic pe teritoriul tarii noastre, ca urmare a influentei unei arii de presiune scazuta ce va domina peisajul meteo in toata partea de est si sud-est a Europei. Se vor semnala averse de ploaie importante cantitativ in majoritatea zonelor tarii, insa acestea vor fi mai frecvente in jumatatea nordica. Nu vor lipsi descarcarile electrice, grindina de mici si medii dimensiuni si intensificarile de vant cu aspect de vijelie, associate cu momentele de inceput ale averselor. Sub aspect termic, in primele doua zile va mai fi canicula in sud si in sud-vest, unde sunt asteptate maxime de pana la 37-38 de grade Celsius, insa de miercuri vremea se va raci in toata tara, urmand sa devina normala termic pentru aceasta perioada, chiar usor mai rece in regiunile vestice si centrale ale teritoriului.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 17 – 23 iulie

Urmatorul interval va fi linistit din punct de vedere meteorologic, cu putine precipitatii ce vor afecta mai cu seama regiunile intracarpatice ale tarii. Un anticiclon bine definit se va instala peste intreaga parte estica a Europei, aducand cu sine o vreme in general frumoasa, dar foarte calduroasa. Canicula va reveni si in Romania in a doua parte a saptamanii mai ales in regiunile sud-vestice, unde temperaturile maxime pot ajunge din nou pana la valori de 38-39 de grade Celsius.
Continuă să citești