Arhive categorie: Previziuni

Cum va fi vremea în săptămâna 22 – 28 mai

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme in general instabila in majoritatea zonelor tarii, dar si usor mai rece fata de media climatologica a perioadei (in special in regiunile extracarpatice ale tarii). In fiecare zi din intervalul prognozat vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe spatii extinse din tara noastra, iar local cantitatile de apa ce se vor acumula pot fi insemnate (pana la 50-70 de mm pe parcursul intregii saptamani). Cauza instabilitatii atmosferice o va constitui un areal depresionar situat in estul Europei, impreuna cu aversele urmand sa soseasca si un aer ceva mai rece de origini polare, ce va fi advectat dinspre nordul Campiei Ruse inspre zonele sud-estice ale continentului.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 15 – 21 mai

Urmatorul interval va aduce o vreme schimbatoare pe teritoriul tarii noastre, insa in amelioare ca aspect in comparatie cu zilele precedente – care au fost dominate de o instabilitate pronuntata si precipitatii importante cantitativ in majoritatea zonelor. In prima parte a intervalului unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice isi vor mai face aparitia in special in vestul, centrul si nordul tarii, pentru ca sfarsitul saptamanii sa aduca o vreme frumoasa si in incalzire peste tot, ca urmare a extinderii in intreg estul Europei a unui maxim de presiune atmosferica. Regimul termic va fi mai putin „darnic” in regiunile extracarpatice, unde circulatia estica in troposfera inferioara va advecta un aer usor mai rece de deasupra apelor Marii Negre.
Continuă să citești

Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 8 – 14 mai

Urmatorul interval va aduce o vreme specifica lunii lui Florar, cu multa instabilitate atmosferica, averse de ploaie si frecvente descarcari electrice in majoritatea zonelor tarii. In cursul zilelor de marti si miercuri o puternica patrundere de aer rece de origini polare va invada teritoriul tarii noastre, aducand cu sine o scadere accentuata a temperaturilor. Cu toate acestea, racirea va fi de scurta durata, incepand de joi vremea urmand sa se incalzeasca din nou, iar spre sfarsitul saptamanii vor reveni valorile de temperatura apropiate de 30 de grade Celsius, cu precadere in sudul teritoriului. Atat in cursul diminetii de miercuri cat si in cea de joi, local in Transilvania minimele termice vor cobori usor sub valoarea de 0 grade Celsius, urmand sa existe un risc ridicat pentru producerea de daune cauzate de inghet in agricultura, pomicultura si viticultura.
Continuă să citești

Vremea în săptămâna 1 – 7 mai

Dupa racirea efemera a vremii din ultimele zile, luna mai va debuta cu valori termice mai ridicate decat in mod obisnuit, luand in considerare media climatologica a perioadei. Precipitatiile vor fi putine in jumatatea estica a tarii, insa in vest instabilitatea atmosferica va fi mai crescuta si vor exista conditii pentru producerea de averse insotite de descarcari electrice in fiecare zi a intervalului. Pe litoral, datorita apei inca reci a Marii Negre si a brizei marine, temperaturile vor fi destul de scazute, in general pana in 15°C, insa cu un cer mai mult senin.
Continuă să citești

Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 24 – 30 aprilie

Dupa cel mai semnificativ eveniment meteo al anului, ninsorile din estul tarii din ultimele zile, vremea va intoarce foaia si temperaturile vor creste accentuat in prima parte a intervalului, cand sunt asteptate valori termice de pana la 27-28 de grade Celsius in sudul tarii. Asadar, unele zone vor face trecerea de la iarna la vara intr-un interval mai scurt de o saptamana, fapt care demonstreaza inca o data o variabilitate climatologica de mare anvergura la nivelul tarii noastre. In a doua parte a saptamanii un front rece venit dinspre vestul continentului va aduce ploi pe arii extinse in aproape toate regiunile tarii, ploi ce vor avea si caracter de aversa, iar razlet vor fi insotite de descarcari electrice. Impreuna cu precipitatiile va avea loc si o scadere a valorilor de temperatura, insa aceasta scadere nu va fi nici pe departe la nivelul manifestat in decursul ultimelor zile.
Continuă să citești

Vreme severă de iarnă în intervalul 19 – 21 aprilie: în ce zone va ninge cel mai mult?

O patrundere de aer rece de origini polare, fara precedent in ultimii zeci de ani pentru perioada in care ne aflam, respectiv a doua jumatate a lunii aprilie, va afecta intreg teritoriul tarii noastre incepand de miercuri. Un foarte robust ciclon mediterean insotit de precipitatii abundente isi va face intrarea in tara inca din cursul noptii de marti spre miercuri prin Banat, iar mai apoi benzile de precipitatii intense vor ajunge pana la finalul zilei de miercuri inclusiv in regiunile estice si sud-estice. Joi si vineri, ninsorile care vor cadea din abundenta cu precadere in Moldova si estul Transilvaniei vor fi insotite si de vant puternic, astfel incat zapada depusa va fi viscolita si troienita. Sambata noaptea si dimineata, in conditiile in care cerul se va degaja de nori, temperaturile vor cobori pana aproape de pragul gerului in depresiunile din estul Transilvaniei si local in Moldova, pericolul pentru agricultura si pomicultura urmand sa fie deosebit de important.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 17 – 23 aprilie: o surpriză meteorologică!

Desi ne aflam in a doua jumatate a lunii aprilie, cand copacii infloresc, natura se trezeste la viata si suntem in asteptarea zilelor in care putem face plimbari intr-o vestimentatie specifica sezonului cald, urmatorul interval va demonstra faptul ca vremea uneori poate fi deosebit de imprevizibila, iar in contextul schimbarilor climatice actuale, cateodata pot fi in desfasurare adevarate surprize meteorologice. Astfel, incepand cu ziua de miercuri o masa de aer extrem de rece de origini polare va invada aproape intregul continent european si va ajunge pana in bazinul central al Marii Mediterane, unde se va forma un ciclon puternic cu deplasare spre nord-est. Daca in jumatatea sudica a tarii sunt asteptate mai mult ploi, in cea nordica se vor semnala lapovite si ninsori inclusiv la altitudini mai mici de 800 de metri, iar in cursul noptilor se poate depune chiar si strat de zapada in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei. La munte vor fi exclusiv ninsori iar stratul de zapada care se va depune va fi deosebit de consistent. In functie de evolutia fenomenelor, vom publica in cursul zilei de marti un articol actualizat in care vom detalia acest eveniment meteo ce se anunta a fi unul exceptional.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în mini-vacanta de Paști

O schimbare a circulatiei aerului la nivelul Europei se va produce incepand de duminica, pozitionarea unui anticiclon in zona arhipelagului britanic urmand sa favorizeze o patrundere de aer foarte rece de origine polara inspre zonele estice ale continentului. Racirea se va resimti implicit si la nivelul tarii noastre, mai ales in regiunile intracarpatice, insa precipitatii se vor semnala pe intreg teritoriul. Vor fi mai ales averse insotite de descarcari electrice si izolat si de grindina, in timp ce la munte la altitudini mai mari de 1500 de metri vor reveni precipitatiile solide.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 10 – 16 aprilie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme specifica primei jumatati a lunii aprilie, cu incalziri si raciri succesive, aerul rece polar in retragerea sa catre nord urmand sa mai aiba cateva rabufniri si spre zonele mai sudice ale continentului. Astfel, in cursul zilelor de marti si vineri (dar posibil si duminica) tara noastra va fi traversata de fronturi atmosferice reci, ce vor aduce pe langa o scadere a temperaturilor si precipitatii moderate cantitativ, indeosebi in regiunile intracarpatice. Intre aceste perioade cu instabilitate atmosferica mai ridicata vom avea parte insa de o vreme calduroasa si placuta ca aspect, cu nebulozitate redusa si vant slab.
Continuă să citești

Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 3-9 aprilie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme in general calduroasa, dar si instabila in special la mijlocul saptamanii, cand un front atmosferic rece va patrunde prin nord-vestul teritoriului si va aduce pe arii extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice, primele manifestari de acest gen din anul 2017 – la un mod generalizat. Pana atunci insa, temperaturile vor fi foarte ridicate, cu maxime ce vor ajunge pana la 26 de grade Celsius in vestul tarii, cu precadere pe parcursul zilei de luni. In week-end vremea se va ameliora ca aspect si se va incalzi din nou, pe masura ce teritoriul tarii noastre va intra sub influenta anticiclonului azoric.
Continuă să citești