Arhive categorie: Previziuni

Cum va fi vremea in saptamana 24 – 30 iulie

Urmatorul interval va aduce o vreme mai activa din punct de vedere meteorologic pe teritoriul tarii noastre, ca urmare a influentei unei arii de presiune scazuta ce va domina peisajul meteo in toata partea de est si sud-est a Europei. Se vor semnala averse de ploaie importante cantitativ in majoritatea zonelor tarii, insa acestea vor fi mai frecvente in jumatatea nordica. Nu vor lipsi descarcarile electrice, grindina de mici si medii dimensiuni si intensificarile de vant cu aspect de vijelie, associate cu momentele de inceput ale averselor. Sub aspect termic, in primele doua zile va mai fi canicula in sud si in sud-vest, unde sunt asteptate maxime de pana la 37-38 de grade Celsius, insa de miercuri vremea se va raci in toata tara, urmand sa devina normala termic pentru aceasta perioada, chiar usor mai rece in regiunile vestice si centrale ale teritoriului.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 17 – 23 iulie

Urmatorul interval va fi linistit din punct de vedere meteorologic, cu putine precipitatii ce vor afecta mai cu seama regiunile intracarpatice ale tarii. Un anticiclon bine definit se va instala peste intreaga parte estica a Europei, aducand cu sine o vreme in general frumoasa, dar foarte calduroasa. Canicula va reveni si in Romania in a doua parte a saptamanii mai ales in regiunile sud-vestice, unde temperaturile maxime pot ajunge din nou pana la valori de 38-39 de grade Celsius.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 10 – 16 iulie

Canicula va reveni in prima parte parte a intervalului, insa de aceasta data afectate vor fi cu precadere regiunile sud-vestice ale tarii. Intensitatea valului de caldura va fi mai redusa fata de precedentul, temperaturile urmand sa fie cu 2-4 grade mai scazute, insa de aceasta data umiditatea va fi mai ridicata, astfel incat disconfortul termic resimtit va fi unul in egala masura de accentuat. In a doua parte a intervalului temperaturile vor reveni la valori apropiate de normalul climatologic al perioadei. Precipitatiile vor fi relativ putine si se vor semnala mai ales in vestul, centrul si nordul tarii, unde vor fi mai indeosebi averse insotite de descarcari electrice, dar pe parcursul intregului interval nu se vor acumula mai mult de 30-40 de mm decat cu totul izolat.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 3 – 9 iulie

Dupa canicula extrema indurata in ultimele zile, sudul tarii va avea parte la inceputul intervalului de o perioada cu ploi abundente, ca urmare a dezvoltarii unui talveg depresionar in zona Greciei, care va avea o deplasare spre nord-est, acesta urmand sa afecteze pe rand Banatul, Oltenia, sudul Transilvaniei, iar in cele din urma Muntenia, sudul Moldovei si Dobrogea. Cantitatile de apa vor fi deosebit de importante, pana marti fiind asteptate acumulari de pana la 100-150 de mm izolat, dar pe arii extinse cantitatile de apa vor fi incadrate intre 50 si 100 de mm. In aceste conditii, exista riscul producerii unor inundatii, mai ales avand in vedere faptul ca intensitatea maxima a precipitatiilor va fi atinsa intr-o fereastra de numai 8-12 ore, pe parcursul zilei de luni. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme placuta, chiar racoroasa luni in sudul tarii, canicula urmand sa stea departe de teritoriul tarii noastre cel putin pana sambata.
Continuă să citești

Vreme caniculară în săptămâna 26 iunie – 2 iulie

Canicula a debutat pe teritoriul tarii noastre in decursul ultimelor zile, in Oltenia atingandu-se temperaturi de 36-37 de grade Celsius, insa acest val de caldura va pali in comparatie cu ce ne asteapta mai ales in intervalul joi-sambata, cand sunt asteptate temperaturi ce vor cocheta cu pragul de 40 de grade, existand chiar si posibilitatea depasirii acestuia. Caldura extrema se va manifesta in special in Oltenia si in sudul Munteniei, insa temperaturi de peste 35 de grade vor fi si in restul regiunilor, cu exceptia nordului Transilvaniei, a Maramuresului si a zonei litorale.

Acest val de canicula este preconizat a fi unul dintre cele mai severe inregistrate vreodata in Romania in luna iunie, urmand sa se prelungeasca de asemenea si catre inceputul lunii iulie.
Continuă să citești

Estimarea Vremea.ro pentru sezonul de vară 2017: prognoza meteo pentru lunile iunie, iulie și august în România

In intocmirea estimarilor sezoniere a evolutiei vremii se iau in calcul mai multi parametri, printre cei mai importanti fiind desigur baza statistica. Astfel, anii analogi din trecut pot fi un indicator relativ precis in ceea ce priveste desfasurarea vremii din viitorul apropiat si mediu.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 iunie

Urmatoarele zile vor marca prima perioada cu adevarat calduroasa (chiar usor caniculara in Oltenia) din acest inceput de vara in tara noastra. Temperaturile se vor situa cu mult peste mediile climatologice specifice perioadei, cu pana la 8-10 grade Celsius in anumite regiuni din sud. Cu toate acestea, instabilitatea atmosferica nu va lipsi, aerul cald venit dinspre nordul Africii urmand sa acumuleze umezeala in trecerea sa peste Marea Mediterana. Astfel, in fiecare zi se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe arii relativ extinse cu precadere in regiunile intracarpatice ale tarii, insa pe rand vor fi udate si restul regiunilor, doar in Oltenia furtunile urmand sa se produca numai in mod izolat.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 iunie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme calduroasa in prima parte a sa, dar si usor instabila in special in regiunile intracarpatice ale teritoriului. In a doua parte a intervalului o patrundere de aer mai rece dinspre nordul continentului va produce o scadere a temperaturilor la nivelul intregii tari, insa precipitatiile consistente vor reveni doar in week-end, cand in cea mai mare parte a tarii se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, local insemnate cantitativ.

Luni vremea va fi in general frumoasa in sudul si in estul tarii, in timp ce in nord-vest local spre seara vor aparea unele innorari si izolat vor cadea averse slabe de ploaie, insotite razlet si de descarcari electrice. Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor tarii, cel mult slab pana la moderat in nord-vestul extrem si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 25 si 30 de grade la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Transilvaniei si in Maramures, iar cele mai ridicate in zona Luncii Dunarii.

Marti vremea se va mentine in continuare frumoasa in sudul Romaniei, in timp ce dupa orele pranzului in jumatatea de nord local isi vor face aparitia unele averse slabe de ploaie. Vantul se va intensifica usor in toata tara si va sufla moderat, chiar moderat pana la tare in extremitatea nord-estica a Moldovei, cu rafale de pana la 45-55 de km/h in camp deschis. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia si Muntenia (cu cele mai ridicate valori asteptate pentru sudul Olteniei) si 25-30 de grade in Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute estimate a se inregistra in nordul extrem al Moldovei.

Miercuri vremea se va raci in toata tara, dar mai cu seama in regiunile intracarpatice, unde temperaturile vor fi cu pana la 5-7 grade Celsius mai scazute fata de ziua de marti. Cu exceptia Olteniei si a Munteniei, in tot restul tarii vor fi conditii pentru aparitia unor averse trecatoare de ploaie, insa cantitatile de apa estimate a se inregistra vor fi nesemnificative. Vantul va sufla slab pana la moderat in Crisana si in Muntenia si moderat in restul teritoriului, cu rafale de pana la 50-60 de km/h in nordul extrem al Moldovei si in sud-vestul Olteniei. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 21-26 de grade in Banat si Crisana, 27-31 de grade in Oltenia, 24-29 de grade in Muntenia si Dobrogea si 20-25 de grade in Moldova.

Joi vremea va fi usor mai rece in comparatie cu media climatologica a perioadei in nordul tarii si normala termic in sud. In jumatatea estica se vor mentine conditiile pentru producerea unor averse slabe de ploaie in mod local, cu precadere in cursul dupa-amiezii. Vantul va slabi in intensitate fata de ziua precedenta in majoritatea zonelor tarii, doar in nordul Moldovei urmand sa se mentina moderat. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 19-24 de grade in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat si Crisana, 24-29 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 19-24 de grade in Moldova, cu valori posibil usor mai ridicate asteptate a se inregistra in extremitatea sudica a regiunii.

Vineri vremea va fi in general frumoasa in toata tara pana spre orele serii, cand in vestul extrem isi vor face aparitia local unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice, iar cu totul izolat va cadea si grindina de mici dimensiuni. Vantul va sufla slab in aproape toate zonele tarii, cel mult moderat in vestul Banatului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 25 si 30 de grade Celsius la nivelul aproape intregii tari, cu exceptia nordului Moldovei, unde se vor inregistra maxime de cel mult 22-24 de grade Celsius.

Abaterile termice estimate a se inregistra pentru dupa-amiaza zilei de sambata. Click pe imagine pentru detalii. Sursa: tropicaltidbits.com,model GFS.

In week-end, conform ultimelor rulari ale modelelor numerice matematice, este asteptata o racire accentuata a vremii in toata tara, ca urmare a influentei unui ciclon mediteranean, ce va advecta un aer mai rece pe partea sa posterioara. Temperaturile nu vor mai depasi 25 de grade Celsius decat local in Oltenia (pana la 28 de grade sambata), in timp ce in depresiunile din estul Transilvaniei mai ales duminica maximele termice vor fi foarte scazute pentru mijlocul lunii iunie si vor urca pana la cel mult 13-15 grade Celsius, valori cu pana la 10 grade mai scazute fata de normalul termic specific perioadei.
Pe spatii extinse in aproape toata tara se vor semnala ploi insemnate cantitativ (izolat pana la 30-40 de mm, in special in Moldova), ploi ce vor fi mai ales sub forma de aversa si se vor inregistra si descarcari electrice. Instabilitatea atmosferica cea mai pronuntata va fi in sudul tarii, unde izolat va cadea si grindina de dimensiuni mici si medii (in special pe parcursul zilei de sambata).

Cum va fi vremea în săptămâna 5 – 11 iunie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme calda spre deosebit de calda in special in prima parte a sa, cand temperaturile vor atinge 32-33 de grade Celsius in sudul Campiei Romane. Tot in prima parte a saptamanii sunt asteptate si secvente de instabilitate atmosferica mai ales in vestul, centrul si nordul teritoriului, unde pe spatii relativ extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice. A doua parte a saptamanii va aduce o vreme mai stabila, cu nebulozitate mai scazuta, dar in acelasi timp si cu temperaturi mai apropiate de media climatologica a perioadei, foarte cald mai urmand sa fie doar duminica.
Continuă să citești

Prognoza pentru săptămâna 29 mai – 4 iunie. Vremea în minivacanţa de 1 iunie.

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme in general frumoasa in special in prima parte a sa, cateva averse de ploaie urmand sa se semnaleze doar izolat in zona arealelor montane. Mijlocul saptamanii va aduce precipitatii sub forma de aversa pe arii ceva mai extinse, ca urmare a unei perturbatii atmosferice de origine scandinava, insa in week-end din nou se asteapta o degajare a cerului de nori, cu ploi relativ putine, ce se vor limita sa apara doar local, iar cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi importante. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme mai calda decat in mod obisnuit pentru sfarsitul lunii mai si inceputul de iunie, insa fara a se inregistra excese; cele mai ridicate temperaturi sunt asteptate a se inregistra pe parcursul zilei de joi in Oltenia, cand mercurul din termometre va urca pana la valori de 32, poate chiar 33 de grade Celsius.
Continuă să citești