Cum va fi vremea în weekend-ul 20 – 21 martie

Ciclonul retrograd care a afectat țara noastră în prima parte a săptămânii prin precipitații abundente și ninsori îndeosebi în zonele de deal și de munte își va consuma într-un final potențialul precipitabil în cursul zilei de vineri, tot deasupra României.

În urma acestuia însă, un alt sistem depresionar se va forma în bazinul central al Mării Mediterane, acesta din urmă fiind așteptat să aibă o traiectorie similară, însă ceva mai sudică. Astfel, de această dată precipitații mixte își vor face apariția și în sudul României, dar de asemenea, cu precădere la altitudini mai mari de 400-500 de metri.

Temperaturile vor rămâne la valori sub media climatologică a perioadei, cu precădere la munte-unde se vor semnala exclusiv precipitații sub formă de ninsoare.

Precipitatiile sub forma de ninsoare asteptate sa cada pana in noaptea de duminica spre luni. Mai ales vineri va ninge pe spatii relativ extinse in regiunile intracarpatice, unde local la altitudini de peste 600-700 de metri se va depune un nou strat de zapada de pana la 10-15 centimetri. Unele ninsori locale isi vor face aparitia si in zonele subcarpatice din sud si est in noaptea de sambata spre duminica, insa in aceste regiuni nu se va depune un strat consistent de zapada. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Vineri in regiunile intracarpatice vor cadea precipitatii mixte pe spatii relativ extinse, in timp ce local in nordul Olteniei, al Munteniei, in Banat si in Moldova vor fi mai mult ploi.

La munte va ninge si se va depune un nou strat de zapada de pana la 15-20 de centimetri, mai ales in Carpatii Meridionali, insa un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri se va depune si in zonele deluroase cu altitudini mai mari de 600-700 de metri.

Vantul va sufla moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 3-8 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova.

Sambata in prima parte a zilei vor mai cadea unele precipitatii mixte slabe in jumatatea nordica a tarii, iar spre seara in sudul Olteniei si al Munteniei vor patrunde primele benzi de precipitatii ale depresiunii mediteraneene mai-sus mentionate, insa forma acestora va fi predominant lichida, iar deocamdata nu se vor acumula cantitati insemnate de apa.

Vantul va sufla slab pana la moderat la munte si mai mult slab in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Luncii Dunarii) si 3-8 grade Celsius in Moldova.

Duminica in sudul Banatului, Oltenia si vestul Munteniei vor cadea precipitatii predominant sub forma de ploaie, insa in cursul noptii acestea se vor transforma temporar si in lapovite si ninsori la altitudini mai mari de 400-500 de metri.

Cantitatile de apa asteptate sa cada vor fi in general slabe, numai in sudul Olteniei urmand sa se stranga local pana la 10-15 mm.

Vantul va sufla moderat spre tare in Carpatii Orientali (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), moderat in zona Banatului montan si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 3-10 grade Celsius in toata tara, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in Banat si Muntenia.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.