Cum a fost vremea în săptămâna meteo 27 aprilie – 3 mai în România

In săptămâna care a trecut am avut parte de o vreme variata, atat cu pusee de caldura cat si cu fronturi reci care au traversat tot teritoriul tarii si au lasat cantitati mari de precipitatii. Nu au fost fenomene severe in general, dimpotriva, ploile cazute in regiunile extracarpatice au fost benefice pentru stoparea secetei care incepea sa se instaleze.

Luni a fost ultima zi calduroasa dintr-un sir de 3-4 zile in care am avut parte de temperaturi care au urcat pana spre 30 de grade. Vremea a fost in general frumoasa, insa spre seara s-au adunat norii in vestul tarii, nori asociati frontului rece al unei depresiuni atlantice. Pe langa norii initiati orografic in zona Carpatilor de Curbura din care au cazut averse de ploaie insotite de descarcari electrice in jurul pranzului (ce au totalizat 16 mm la Bisoca si 14 mm la Sinaia), in regiunile intracarpatice a inceput sa ploua dupa orele serii, dar cantitatile de apa au fost neglijabile, deocamdata. Maximele termice au urcat pana la 29 de grade in sudul tarii (Bechet, Zimnicea), in timp ce in Transilvania de asemenea au fost temperaturi varatice, dar ceva mai scazute (26 de grade la Targu-Mures).

Marti s-a racit in toata tara, in Transilvania si in Maramures temperaturile nu au mai depasit valoarea de 22 de grade (Satu-Mare), in timp ce in sudul si in estul tarii acestea au mai urcat totusi pana la 25 de grade (Iasi si Turnu Magurele). Vremea a fost in general inchisa si umeda, cu ploi pe arii extinse in aproape toate regiunile tarii. Au fost si averse insotite de descarcari electrice pe alocuri, insa de aceasta data au predominat ploile stratiforme persistente. Cantitatile de apa acumulate au fost importante si au ajuns pana la 40 de mm la Ramnicu Valcea si 26 de mm la Dragasani. Si in Transilvania a plouat moderat, la Targu-Mures masurandu-se 14 mm.

Miercuri vremea a continuat sa sa raceasca si sa capete un aspect de toamna tarzie, cu un cer mai mult acoperit si multe ploi. Temperaturile nu au mai depasit 20 de grade pe niciunde, abia atingand aceasta valoare in Dobrogea (la Constanta sau la Tulcea), insa in Transilvania acestea au fost mult mai modeste, de exemplu maxima termica la Tarnaveni a fost de numai 12 grade. Si in Moldova a fost frig, la Suceava la orele pranzului inregistrandu-se 15 grade. Din nou au fost ploi consistente in aproape toata tara, de aceasta data mai puternice in Transilvania si in vestul tarii pe masura ce depresiunea a retrogradat usor. Cantitatile de apa au ajuns pana la 34 de mm la Blaj si la Holod, in timp ce in sudul tarii a plouat mai putin, pana la 6 mm la Bucuresti.

Joi s-a incalzit usor la nivelul intregii tari, maxima la nivel national fiind de 22 de grade la Calafat. Desi a plouat foarte putin la nivelul intregii tari, aspectul vremii a ramas in continuare unul mohorat, cu toate ca Soarele s-a mai vazut printre nori de data aceasta, din cand in cand.

Vineri vremea s-a mai ameliorat ca aspect dar si ca regim termic, temperaturile apropiindu-se de valori normale pentru aceasta data. Cerul a fost variabil, dar dominanta norilor a fost ceva mai mare ca a Soarelui. Cu toate aceastea, vremea a fost placuta, temperaturile atingand 24 de grade in sudul tarii la Calafat si la Bechet, iar in intracarpatic acestea au ajuns pana la 21 de grade la Alba Iulia. Ploile s-au semnalat pe spatii restranse si au fost slabe cantitativ, desi in nordul Moldovei s-au masurat pana la 9 mm la Cotnari.

Sambata s-a racit din nou in toata tara, dar cu precadere in vestul tarii si in Transilvania, pe masura ce un front rece cu deplasare rapida a intrat prin nord-vest. Maximele termice au coborat din nou sub valorile climatologice normale pentru aceasta data, la Turda inregistrandu-se doar 15 grade. In sud-estul tarii a fost ceva mai bine sub aspect termic, maxima fiind de 22 de grade la Medgidia si la Tulcea. A plouat pe spatii extinse in special in vestul tarii si in Transilvania, cantitatile de apa fiind importante, de pana la 24 de mm la Baia Mare. In vestul muntilor Apuseni a fost aproape un diluviu, datorita circulatiei vestice si a intensificarii orografice a precipitatiilor depasindu-se 50 de mm, la Stana de Vale inregistrandu-se nu mai putin de 71 de mm!

Racirea de sambata nu avea sa fie de durata, duminica incalzindu-se la loc iar vremea urmand sa isi revina ca aspect, cel putin partial. A mai plouat totusi in special in sudul tarii de aceasta data, ploile avand acum si caracter de aversa si fiind insotite si de descarcari electrice, la Ploiesti acumulandu-se 17 mm. Temperaturile maxime au urcat pana la 26 de grade in sudul tarii (Calafat), in timp ce in regiunile intracarpactice acestea au fost cuprinse in general intre 18 si 22 de grade, cu o maxima izolata de 23 de grade la Alba-Iulia.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.