Cum va fi vremea de Crăciun și în preajma Crăciunului

După o perioadă îndelungată cu ninsori abundente în cea mai mare parte a țării, urmează „clasica” încălzire de dinainte de Crăciun, ultimii ani fiind fără excepție calzi spre foarte calzi în această perioadă. Totuși, în zonele unde stratul de zăpada este foarte consistent, acesta nu se va topi complet până la Crăciun, cum de altfel am menționat și în estimarea pentru iarna 2018-2019, emisă la jumătatea lunii noiembrie. Circulația în troposferă la nivelul Europei va fi una zonală, cu mase de aer cald și umed venite dinspre Oceanul Atlantic. În consecință, odată cu creșterea temperaturilor și precipitațiile se vor tranforma în lapovite și ploi în majoritatea zonelor țării (cu excepția unor areale din Maramureș), însă incidența acestora va fi mai ridicată în vest, centru și nord, Munții Carpați urmând să acționeze precum o barieră în calea formațiunilor noroase venite dinspre nord-vestul continentului. O ușoară răcire a vremii se va produce după data de 24 decembrie, însă temperaturile vor continuă să rămână ușor peste mediile climatologice ale perioadei.

Vineri vremea va fi inchisa in aproape toata tara, insa nu se vor semnala precipitatii. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a teritoriului, cel mult slab pana la moderat pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -2 si 3 grade la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in Dealurile de Vest si in Podisul Getic.

Sambata, 22 decembrie, Transilvania, Maramuresul, Banatul, Crisana, iar spre seara si cea mai mare parte a Moldovei vor fi afectate de un front atmosferic ce va aduce precipitatii predominant sub forma de ploaie pe spatii relativ extinse. In vestul Muntilor Apuseni si in nord-vestul Carpatilor Orientali cantitatile de apa vor ajunge pana la 20-30 de mm. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, iar pe crestele muntilor rafalele vor atinge 70-80 de km/h. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 0 si 5 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in zona submontana a judetului Maramures, unde precipitatiile vor fi si sub forma solida) si 4-9 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Duminica ploile vor continua sa vada pe arii relativ extinse in vestul, centrul si nordul tarii, iar la munte cantitatile de apa ce se vor acumula vor ajunge pana spre 10-15 mm. Spre deosebire de ziua de samabata, precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare vor cobori pana la altitudini de 1000-1200 de metri. Vantul va sufla moderat spre tare in majoritatea regiunilor, doar in Banat acesta urmand sa fie mai mult slab. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in vestul Luncii Dunarii) si 3-8 grade in Moldova.

Vremea în Ajunul Crăciunului

Luni, in Ajunul Craciunului, vremea va fi deosebit de calda in sudul tarii, insa prognozele Vremea.ro arata ca in nord va intra in altitudine un aer ceva mai rece dinspre zona scandinava. Astfel, pe langa ploi se vor mai semnala si lapovite si ninsori pe arii relativ extinse in Transilvania, Maramures si nordul Moldovei. In vestul Muntilor Apuseni si in nord-vestul Carpatilor Orientali cantitatile de apa vor fi mai insemnate si se va depune un strat de zapada de pana la 15-20 de centimetri. Unele precipitatii sub forma de ploaie vor ajunge spre seara local si in sudul si estul tarii, insa vor fi slabe cantitativ.
Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, cu unele intensificari temporare la tare in nordul Moldovei si pe crestele montane inalte. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 0-5 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, 5-10 grade in Muntenia si Dobrogea si 2-7 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in extremitatea nordica a regiunii.

Abaterile termice estimate a se inregistra pentru dupa-amiaza zilei de luni. In sudul tarii va fi foarte cald in comparatie cu mediile climatologice ale perioadei, insa si in nord, in pofida unei raciri cu cateva grade a vremii fata de zilele precedente, temperaturile tot vor ramane usor mai ridicate fata de normalul termic al perioadei. Sursa: www.tropicaltidbits.com, model GFS.

Marti, in prima zi de Craciun, vremea se va ameliora ca aspect in toata tara, dar se va raci usor. Unele precipitatii slabe (predominant sub forma de ninsoare) vor mai cadea local in Transilvania, Maramures, Crisana si nordul Moldovei. Vantul va sufla slab pana la moderat in estul extrem al teritoriului si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 0-5 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia si -1…4 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Miercuri, in a doua zi de Craciun, va mai ninge slab sau va fulgui izolat in Transilvania, Maramures si in nordul Moldovei, in restul regiunilor cerul urmand sa fie variabil. Vantul va sufla slab pana la moderat in majoritatea regiunilor tarii, cel mult moderat in nordul Moldovei si pe litoral. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -2 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat si Crisana si 3-8 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Olteniei).

Joi (de Sfantul Stefan) se vor mentine conditiile pentru producerea unor ninsori slabe local in Transilvania, Maramures si in Moldova, in restul regiunilor tarii precipitatiile urmand sa se semnaleze cu totul izolat (si vor fi sub forma de lapovita si ploaie). Vantul va sufla moderat spre tare in Moldova, Baragan si in Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in judetul Timis), 5-9 grade in Oltenia, 1-6 grade in Muntenia si Dobrogea si -2 pana la 3 grade Celsius in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.