Vremea de Anul Nou. Prognoza pentru intervalul 28 decembrie – 3 ianuarie

Temperaturile relativ ridicate din preajma Crăciunului vor continua și în următoarele zile, o răcire mai serioasă urmând să se producă după data de 2 ianuarie. Până atunci, deși valorile termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei, precipitațiile care vor cădea vor fi predominant sub formă de ninsoare în jumătatea nordică. În sud vor mai fi și ploi, însă în cursul nopților acestea se vor transforma de asemenea în lapovite și ninsori. Un strat de zăpada subțire spre mediu se va depune doar în Transilvania, Maramureș și în nordul Moldovei, unde va ninge slab în aproape fiecare zi până spre sfârșitul intervalului de prognoză. Cauza vremii „blânde” pentru această perioadă o vor constitui frecvențele advecții de aer oceanic, însă direcția predominantă a vântului va fi dinspre nord-vest și nu dinspre vest; în cea de-a doua situație vremea ar fi fost cu mult mai caldă, iar precipitațiile mai ales sub formă de ploaie pe întreg teritoriul țării noastre. În noaptea dintre ani va ninge slab și va fulgui în mare parte din țara noastră, temperaturile urmând să fie ușor negative în jumătatea nordică și ușor pozitive în cea sudică.

Vineri, 28 decembrie, se vor semnala precipitatii pe spatii extinse (mai ales sub forma de ninsoare) in Transilvania, Maramures si in nordul Moldovei, in timp ce in Baragan si in Dobrogea vor predomina ploile. In nordul Transilvaniei si in Maramures local se va depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri. Vantul va sufla slab pana la moderat in sudul Olteniei, al Munteniei si in Dobrogea, in timp ce in restul regiunilor acesta va fi mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -1 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-vestul extrem al regiunii) si 3-8 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Sambata local vor mai cadea unele precipitatii mixte indeosebi in regiunile intracarpatice, insa izolat acestea isi vor face aparitia si in est si sud-est. La munte vor fi doar ninsori si se va mai depune un strat subtire de zapada, mai ales in Carpatii Meridionali. Vantul va sufla moderat in Moldova, Dobrogea si in sudul Olteniei si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -2 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in extremitatea nordica a regiunii.

Duminica, 30 decembrie, vor cadea precipitatii mixte in Banat, Crisana si Oltenia si mai ales ninsori in Transilvania si Maramures. Izolat, indeosebi in zonele deluroase si montane se va depune un strat de zapada de pana la 5-7 centimetri. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in Crisana. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 1-6 grade in Banat si Crisana si 3-8 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Vremea de Revelion

Luni, in ultima zi a anului 2018, vremea va fi inchisa in toata tara. In vest, centru si nord vor continua sa cada precipitatii mixte pe spatii extinse, in timp ce in sud si est acestea vor fi mai ales sub forma de ploaie, doar in noaptea dintre ani urmand sa se produca o transformare temporara in lapovita si ninsoare si in aceste regiuni. Cantitatile de apa asteptate sa cada, potrivit prognozelor Vremea.ro, nu vor fi semnificative, numai la munte si in nordul extrem fiind asteptati sa se mai depuna pana la 3-5 centimetri de zapada. Vantul va sufla moderat in Banat si Crisana si mai mult slab in restul regiunilor. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -1…4 grade in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures (cu cele mai ridicate valori asteptate in vestul Banatului), 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…4 grade in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in noaptea de Anul Nou. In cea mai mare parte a tarii temperaturile se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, doar local in nordul extrem acestea urmand sa fie usor sub medie. De altfel, in Maramures si in nordul Moldovei dimineata zilei de 1 ianuarie va fi pe alocuri geroasa, cu temperaturi minime de pana la -12 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Marti, in prima zi a anului 2019, se vor mai semnala unele precipitatii mixte slabe mai ales in Oltenia (indeosebi in prima parte a zilei), acestea urmand sa isi faca aparitia local spre seara si in nordul extrem al tarii. Vantul va sufla mai mult slab in toata tara pe aproape intreg parcursul zilei de 1 ianuarie 2019, insa acesta se va intensifica spre seara aproape peste tot, pe masura ce gradientul baric se va strange, ca urmare a apropierii de tara noastra a unei depresiuni de origine scandinava. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -4 si 0 grade in Transilvania si Maramures, -1…3 grade in Banat si Crisana, 1-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Lunca Dunarii si in sudul litoralului) si -3…2 grade in Moldova.

Miercuri va ninge slab local in regiunile intracarpatice, in timp ce in est si sud-est precipitatiile vor fi mixte. Vantul va sufla tare in aproape toata tara, cu rafale de pana la 70-80 de km/h in est si sud-est, in timp ce la munte acestea vor ajunge pana la 100-120 de km/h, zapada deja depusa pe sol urmand sa fie puternic viscolita si spulberata. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -5 si 0 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…4 grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul extrem al regiunii.

Joi, 3 ianuarie, vor mai cadea unele ninsori slabe local doar in partea estica a tarii, in restul teritoriului cerul urmand sa fie variabil. Vantul va sufla tare in estul tarii si moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor scadea in comparatie cu ziua de miercuri si vor fi situate in general intre -8 si -3 grade in Transilvania si Maramures, -3…2 grade in Banat si Crisana, -1…4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -7…2 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei. Dimineata zilei de joi va fi rece spre foarte rece in nordul Transilvaniei si al Moldovei, unde minimele termice vor cobori pana spre valori de -14…-12 grade Celsius.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.