Cum va fi vremea de Paste / mini-vacanta de 1 mai

Dupa o lunga perioada in care tara noastra s-a plasat sub incidenta unor abateri termice negative (pe fondul numeroaselor adevctii de aer rece dinspre nordul continentului, pe partea anterioara a maximelor barice situate in zona Scandinaviei si a Groenlandei), urmatorul interval va propune o schimbare a tiparului circulatiei aerului (catre zonalitate, respectiv de la vest catre est) in troposfera joasa la nivelul Europei, astfel incat in zona sud-estica vremea se va incalzi accentuat, in conditiile in care pe partea anterioara a unei zone de presiune scazuta situata in bazinul vestic al Marii Mediterane va fi advectat un aer tropical dinspre nordul Africii.

Temperaturile in Romania vor atinge chiar si pragul de 30 de grade Celsius, cel mai cald urmand sa fie in prima zi de Pasti. Odata cu caldura (si pe fondul umiditatii ridicate din zona de actiune a frontului cald) isi vor face aparitia si aversele de ploaie insotite de descarcari electrice, acestea urmand sa se produca indeosebi in jumatatea nordica a teritoriului. Spre sfarsitul intervalului frontul rece al depresiunii mediteraneene va aborda si tara noastra, insa temperaturile vor scadea mai mult in interiorul arcului carpatic decat in sud si in est.

Vineri vremea va fi calda in toata tara. Cerul va fi variabil in sud si variabil spre mai mult noros in nord, unde mai ales in cursul dupa-amiezii se vor semnala in mod local averse de ploaie insotite de fenomene electrice. In Maramures cantitatile de apa vor fi izolat mai insemnate – pana la 20-25 de mm. Vantul va sufla moderat spre tare la munte si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 21-26 de grade in Banat si Oltenia si 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute (16-18 grade) asteptate pe litoral.

Sambata vremea va fi in general frumoasa in sudul tarii, in timp ce in jumatatea nordica local se vor semnala averse de ploaie insotite de fenomene electrice. Cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi in general slabe, doar izolat in Maramures urmand sa se stranga pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 20-25 de grade in Banat si Oltenia, 22-27 de grade in Muntenia si vestul Dobrogei si 19-24 de grade Celsius in estul Dobrogei si in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral (ca urmare a influentei termice moderatoare a brizei marine diurne).

Duminica, in prima zi de Pasti, vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada, romanii urmand sa sarbatoreasca printre cele mai calde Sarbatori pascale din ultimele decenii. Nu vor lipsi insa nici aversele de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat chiar si de grindina, potrivit prognozei vremea.ro astfel de fenomene urmand sa fie mai prevalente in Transilvania, Crisana si Maramures, unde izolat se vor acumula cantitati de apa de pana la 15-20 de mm. In noaptea de Inviere ploile isi vor face aparitia pe areale ceva mai restranse in vestul Romaniei, procesele convective urmand sa fie augmentate in special de catre caldura din cursul dupa-amiezii.

Vantul va sufla tare in masivele montane nordice (cu rafale de pana la 80-90 de km/h), moderat in celelalte masive montane si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 19 si 24 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 23-27 de grade in Banat, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Luncii Dunarii) si 21-26 de grade in estul Dobrogei si in nordul Moldovei.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de duminica. Dupa o lunga perioada rece in toata tara, vremea va deveni deosebit de calda in raport cu media climatologica, in jumatatea sudica urmand sa se inregistreze abateri termice pozitive de pana la 8-10 grade Celsius. Sursa: kachelmannwetter.com, model GFS.

Luni, in a doua zi de Pasti, vremea se va raci indeosebi in regiunile intracarpatice, insa va ramane in continuare considerabil mai calda fata de media climatologica a primei decade a lunii mai in sud si sud-est. In urma frontului rece si instabilitatea va fi mai scazuta, astfel incat aversele de ploaie se vor produce numai in mod izolat si nu vor lasa cantitati importante de apa.

Vantul va sufla tare la munte, moderat in zona de podis a nordului Moldovei si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 13-18 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, 22-27 de grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan) si 18-23 de grade in nordul Moldovei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.