Cum va fi vremea de Paste

Spre deosebire de anul trecut, cand o mare parte din tara se confrunta cu cel mai târziu episod generalizat de iarna din istoria masuratorilor meteorologice, in acest an, desi Pastele se va sarbatori la o data mai apropiata in calendar de sezonul rece, aspectul vremii va fi diametral opus – cu temperaturi (foarte) ridicate de pana la 27 de grade Celsius si precipitatii putine, care se vor limita sa apara mai mult in regiunile intracarpatice, insa si acolo doar pe parcursul zilei de marti. Vremea frumoasa din urmatoarele zile se va datora atat unei advectii de aer mai cald si uscat venit dinspre nordul Africii, cat si formarii unui anticiclon de origini est-europene, care datorita deplasarii pe o directie predominant sud-vest – nord-est va impinge aerul rece catre nord, in acelasi timp pastrand caracteristicile de cer senin sau variabil specifice prezentei unui maxim baric. Doar duminica dimineata minimele termice se vor mai apropia de pragul de 0 grade Celsius in depresiunile din estul Transilvaniei, in restul noptilor temperaturile urmand sa fie relativ ridicate in comparatie cu normalul climatologic al primei jumatati a lunii aprilie.

Sambata in prima parte a zilei vor mai persista unele innorari in sud-vestul teritoriului, insa numai izolat se vor semnala ploi slabe cantitativ. Vantul va prezenta unele intensificari temporare la tare in sud-est, in timp ce in restul regiunilor acesta va sufla slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 15 si 20 de grade la nivelul intregii tari, cu valori usor mai scazute asteptate pe litoral (13-14 grade), dar si usor mai ridicate in zona Luncii Dunarii (21-22 de grade Celsius).

In noaptea de Inviere vremea va fi linistita in toata tara, fara precipitatii si cu temperaturi osciland intre 8-9 grade in nordul Moldovei si 13-14 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si in Dealurile de Vest.

Duminica, in prima zi de Pasti vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Doar vantul va fi mai activ in sud-vestul si in sud-estul teritoriului, unde va sufla cu rafale de pana la 50-60 de km/h, dar in restul regiunilor Vremea.ro apreciaza ca vantul va fi in general slab pana la moderat. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 17-22 de grade in Transilvania si Maramures, 21-26 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Dealurile de Vest) si 17-22 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, doar pe litoral datorita brizei marii temperaturile urmand sa fie usor mai scazute de 17 grade Celsius.

Luni, in a doua zi de Pasti vremea se va mentine frumoasa in toate regiunile tarii. Desi spre seara isi vor face aparitia unele innorari in regiunile sud-vestice ale teritoriului, nu se vor semnala precipitatii. Vantul va sufla moderat in sud-vest, sud si est (cu unele intensificari trecatoare la tare asteptate in cursul pranzului in sudul Banatului si in nordul Moldovei), in timp ce in restul tarii acesta va fi mai mult slab. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai ridicate valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 22-27 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Moldova si 14-19 grade in Dobrogea, din nou cu valori ceva mai scazute asteptate a se inregistra in zona litorala.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra pe parcursul zilei de luni. Valorile termice vor fi mai degraba specifice ultimei decade a lunii mai, cu maxime de pana la 26-27 de grade in vestul tarii, in timp ce briza marii va face ca temperaturile pe litoral sa fie considerabil mai putin agreabile: numai 10-12 grade Celsius se vor inregistra aici in cursul dupa-amiezii. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Marti, in a treia zi de Pasti vremea va deveni usor instabila in zonele intracarpatice ale tarii, unde local indeosebi in cursul dupa-amiezii se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina de mici dimensiuni. Cu toate acestea, aversele vor fi de scurta durata iar cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi semnificative. Vantul va sufla slab in mare parte din tara; moderat va fi doar in vestul extrem si in nord-est. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 18 si 23 de grade la nivelul intregii tari, cu valori usor mai scazute asteptate pe litoral (15-17 grade), dar si usor mai ridicate in partea estica a Luncii Dunarii (pana la 24-25 de grade Celsius).Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.