Cum va fi vremea în săptămâna 16 – 22 aprilie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme deosebit de calda pentru mijlocul lunii aprilie, valorile termice urmand sa fie mai degraba apropiate de normalul climatologic al sfarsitului de mai. Pe parcursul intregii saptamani nu se vor inregistra evenimente meteo semnificative, unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice urmand sa se semnaleze doar in mod local, iar cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi importante.

Luni vremea va fi frumoasa si deosebit de calda in aproape toata tara. Doar in sud-vest vor fi mai multi nori si izolat vor cadea unele ploi slabe. Vantul va sufla moderat spre tare in regiunile extracarpatice si in sud-vestul extrem si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 19-24 de grade in Banat, Oltenia si Muntenia, 15-20 de grade in Dobrogea (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra pe litoral) si 20-25 de grade in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de luni. In toata tara vremea va fi foarte calda pentru aceasta perioada, cu abateri termice pozitive ce vor ajunge pana spre 12-14 grade Celsius in nordul Moldovei si in nordul Carpatilor Orientali. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Marti vremea se va mentine deosebit de calda in toate regiunile tarii, insa instabilitatea atmosferica se va accentua usor pe arii relativ extinse in zonele intracarpatice si local in sud, zone unde vor cadea unele averse slabe de ploaie insotite razlet de descarcari electrice si izolat si de grindina de mici dimensiuni. Vantul va sufla moderat in estul tarii si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime se vor incadra in general, potrivit Vremea.ro, intre 21 si 26 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia si Muntenia, 13-18 grade in Dobrogea (din nou cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral) si 21-25 de grade in Moldova.

Miercuri temperaturile vor scadea usor in Transilvania si Moldova, in timp ce in restul regiunilor acestea se vor mentine la valori similare cu cele din ziua precedenta. In sudul Transilvaniei, precum si in Banat si Crisana se vor semnala in mod local averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, insa cantitatile de apa ce se vor strange nu vor fi foarte importante. Doar in Banat spre seara se pot acumula pana la 10-15 mm, in mod cu totul izolat. Vantul va sufla moderat in nord-vestul si in estul teritoriului si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 21-26 de grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia si 18-23 de grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in partea continentala a Dobrogei si in sudul Moldovei.

Joi cerul se va degaja de nori in zonele intracarpatice ale tarii, in timp ce in sud si in est instabilitatea atmosferica va fi la parametri relativ ridicati pe aproape intreg parcursul zilei. Local se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina de mici dimensiuni, insa datorita deplasarii rapide a formatiunilor noroase cantitatile de apa estimate a se inregistra nu vor fi semnificative. Vantul va sufla moderat spre tare in nordul Moldovei (cu rafale de pana la 50-60 de km/h, potential chiar usor mai mult in timpul averselor), moderat in vest si in centru si mai mult slab in rest. Maximele termice vor scadea usor fata de ziua precedenta in sud si sud-est si vor urca la pranz pana spre 16-21 de grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai ridicate asteptate in sudul Transilvaniei), 19-24 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 17-22 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Vineri indeosebi in prima parte a zilei vor mai cadea unele averse slabe de ploaie local in sud si izolat in est, in timp ce in restul tarii cerul se va mentine variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla moderat spre tare in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 15 si 20 de grade la nivelul intregii tari, cu valori usor mai scazute asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei (12-14 grade), dar si usor mai ridicate in Banat. Desi valorile termice vor fi in scadere fata de ziua de joi, acestea inca se vor mentine mai ridicate in comparatie cu media climatologica a perioadei.

In week-end vremea se va incalzi usor in aproape toate regiunile tarii, urmand sa devina din nou deosebit calda pentru ultima decada a lunii aprilie. Temperaturile maxime vor oscila intre 17 si 20 de grade Celsius in nordul Transilvaniei si al Moldovei si 24-26 de grade in Oltenia. Concomitent cu cresterea temperaturilor, si cerul se va degaja de nori in aproape toata tara, un vast anticiclon urmand sa se dezvolte deasupra sudului Europei. Doar la munte cu totul izolat vor mai fi posibile unele averse slabe de ploaie. Cerul senin va avea insa un impact puternic asupra temperaturilor din cursul noptilor, astfel incat mai ales pe parcursul diminetii de sambata racirea radiativa nocturna va fi intensa: minimele termice se vor apropia de pragul inghetului in depresiunile din estul Transilvaniei si se va putea forma bruma.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.