Cum va fi vremea în intervalul 17 – 19 decembrie

Următoarele zile vor fi cele mai călduroase din această lună și se vor apropia de recordurile absolute în ceea ce privește maximele termice zilnice, iar la unele stații meteorologice se vor stabili chiar și noi recorduri lunare de temperatură maximă. Cauza pentru această advecție furibundă de aer cald o va constitui un ciclon mediteranean cvasi-staționar situat în partea vestică a Mării Mediterane, ciclon care va împinge pe partea sa anterioară încontinuu aer tropical dinspre nordul Africii înspre sud-estul Europei. Potrivit Vremea.ro, precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire în toată țara, centrele depresionare importante urmând să activeze exclusiv în vestul și în nordul continentului.

Marti vremea va fi frumoasa si calda in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla moderat in vestul Carpatilor Orientali si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 9 si 14 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 13-18 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Banatului), 9-14 grade in Oltenia, 11-16 grade in Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova, cu valori usor mai scazute in sudul regiunii (unde pe spatii restranse ar putea persista norii stratiformi sau ceata), dar si usor mai ridicate in zona Subcarpatilor de Curbura (pana spre 16-17 grade).

Miercuri vremea va fi deosebit de calda in toata tara iar recordurile de temperatura maxima lunare vor fi in pericol sa fie doborate la mai multe statii meteorologice, conform prognozei Vremea.ro. Recordul national absolut pentru luna decembrie (23,4 grade Celsius pe 5 decembrie 1985 la Campina) are sanse mari sa ramana in picioare, insa chiar si in aceste conditii abaterile termice pozitive fata de media climatologica a perioade vor fi gargantuane, de pana la 17-19 grade Celsius. Vantul va sufla moderat in vestul Carpatilor Orientali si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime se vor situa in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat, Crisana, Oltenia si sudul Munteniei, 16-21 de grade in nordul Munteniei, Dobrogea, vestul si nordul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate in Subcarpatii de Curbura) si 11-16 grade in sud-estul Moldovei (estul judetului Vrancea si vestul judetului Galati, unde din nou ceata va putea persista pana spre pranz). Statiile meteorologice candidate pentru cele mai ridicate temperaturi pe parcursul zilei de miercuri vor fi Pătârlagele, Târgu Ocna și Câmpina.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de miercuri. In toata tara vremea va fi deosebit de calda, cele mai importante abateri termice pozitive fata de media climatologica a perioadei urmand sa se inregistreze in nordul Munteniei si in vestul Moldovei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi cerul se va acoperi cu o patura continua de nori inalti (cirriformi) in toata tara, iar temperaturile, desi vor scadea usor fata de ziua precedenta, inca vor ramane considerabil mai ridicate in comparatie cu normalul termic specific decadei a doua a lunii decembrie.
Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in zonele montane inalte. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 7-12 grade in Transilvania si Maramures si 11-16 grade Celsius in restul tarii, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zonele deluroase.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.