Cum va fi vremea la final de săptămână

Următoarele zile vor continua șirul zilelor extrem de calde început după 10 decembrie, cu mențiunea că aerul rece se va mai apropia de țara noastră iar la începutul săptămânii viitoare în sfârșit temperaturile vor mai scădea. Până atunci însă, abaterile termice pozitive față de media climatologică vor fi foarte mari și vor ajunge până spre 14-16 grade Celsius, îndeosebi în zonele deluroase. Spre deosebire de ultimele zile, în week-end își vor face apariția și precipitațiile, îndeosebi în regiunile intracarpatice. În zonele joase vor fi numai ploi, în timp ce la munte doar la altitudini de peste 1800-2000 de metri vor predomina lapovitele și ninsorile.

Vineri vremea va fi deosebit de calda pentru a doua decada a lunii decembrie, desi cerul va fi mai mult noros in majoritatea regiunilor. Cateva ploi slabe si burnite se vor semnala numai in mod local in sudul si in estul teritoriului. Vantul va sufla moderat in Banat, Dobrogea si Moldova si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai ridicate, de pana la 12 grade Celsius, asteptate a se inregistra in zonele deluroase), 12-17 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia si vestul Munteniei, 10-15 grade in estul Munteniei si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova.

Sambata mai ales in a doua parte a zilei va ploua local in vestul, centrul si nordul tarii, insa nu se vor acumula cantitati importante de apa. La munte la peste 2000 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla tare la munte, moderat in Banat si Crisana si in general slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 7-12 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, 10-15 grade in vestul Munteniei, 12-17 grade in estul Munteniei si in Dobrogea si 8-13 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate pe vai si in depresiunile intramontane, unde va persista un strat de inversiune termica.

Duminica cerul va fi mai mult noros in vestul, centrul, nordul si sud-vestul tarii, unde pe spatii relativ extinse vor cadea precipitatii sub forma de ploaie, iar la altitudini de peste 1800 de metri va ninge si se va depune un nou strat de zapada, mai ales in zona Carpatilor Meridionali. Cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi semnificative, cu exceptia nordului Olteniei, unde intensificarea orografica a precipitatiilor pe o circulatie sudica a aerului va aduce cantitati de apa de pana la 20-30 de mm, in mod local. Vantul va sufla tare la munte si in Banat (cu rafale de pana la 80-100 de km/h pe crestele montane din Carpatii Meridionali), moderat in Crisana si in sudul Dobrogei si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi extrem de ridicate pentru ultima decada a lunii decembrie si se vor situa in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat, Crisana, nordul Olteniei si al Munteniei, 14-19 grade in sudul Olteniei si al Munteniei si in Dobrogea si 11-16 grade Celsius in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in seara zilei de duminica. Se vor semnala precipitatii pe spatii relativ extinse in toata jumatatea vestica a tarii si numai izolat in cea estica, iar in nordul Olteniei local se vor strange cantitati de apa de pana la 30-40 de mm (pe intreg parcursul intervalului). Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.Un comentariu la „Cum va fi vremea la final de săptămână

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.