Cum va fi vremea în intervalul 17 – 20 august

Luni și marți în țara noastră vremea va fi în general frumoasă și caldă, cu fenomene de instabilitate atmosferică specifice sezonului cald așteptate a se produce doar deasupra zonelor montane și numai cu totul izolat în rest. Miercuri și joi în schimb, un front atmosferic va traversa România de la vest către est, de această dată ploile în aversă urmând să își facă apariția pe spații mai extinse, îndeosebi în jumătatea vestică. Dacă în zonele intracarpatice răcirea aferentă frontului se va face resimțita încă de miercuri, în sud-est numai joi valorile termice vor fi în ușoară scădere.

Luni cerul va fi variabil spre mai mult senin in cea mai mare parte a tarii, doar izolat la munte (in special in masivele nordice) urmand sa se semnaleze unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice.

Vantul va sufla moderat spre tare in zona Banatului montan si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 25-30 de grade in Banat si Crisana si 27-32 de grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Marti in prima parte a zilei cerul se va mentine variabil in majoritatea regiunilor (cu unele averse slabe izolate asteptate doar la munte in cursul pranzului), insa spre seara in vestul extrem local isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de fenomene electrice, chiar daca deocamdata doar in mod localizat.

Vantul va sufla slab pana la moderat in zona Carpatilor de Curbura si mai mult slab in celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 24 si 29 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 26-31 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia si Muntenia, 26-31 de grade in Dobrogea si 28-32 de grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in estul regiunii.

Miercuri instabilitatea atmosferica se va accentua in toata jumatatea de vest a tarii, unde pe arii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice, izolat de grindina de mici si medii dimensiuni, iar razlet, la inceputul furtunilor celor mai puternice, isi vor face aparitia si intensificarile temporare de vant cu aspect de vijelie. Potrivit prognozei Vremea.ro, cantitatile de apa vor ajunge local pana la 20-30 de mm, iar izolat pana la 40-50 de mm, indeosebi in Banat.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in zona Carpatilor de Curbura – precum in ziua precedenta. Temperaturile maxime vor fi in scadere fata de ziua de marti in regiunile intracarpatice si vor fi situate in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 22-27 de grade in Banat si Oltenia, 26-31 de grade in vestul Munteniei, 30-34 de grade in estul Munteniei (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra pe aliniamentul Calarasi – Giurgiu) si 27-32 de grade Celsius in Dobrogea si Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de joi. In jumatatea vestica a Romaniei temperaturile se vor situa sub media climatologica a perioadei, in timp ce in est, in pofida usoarei raciri asteptate, valorile termice inca vor fi usor mai ridicate in comparatie cu normalul termic a celei de-a doua decade a lunii august. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi procesul de racire a vremii va continua in Transilvania, insa temperaturile vor scadea cu cateva grade de aceasta data si in sud-est. Ploile in aversa se vor restrange ca arie si vor cadea numai local in Transilvania si nordul Moldovei, in restul tarii acestea urmand sa se semnaleze doar in mod izolat. Punctiform, cantitatile de apa vor mai ajunge pana la 15-20 de mm, mai ales la munte si in nordul Moldovei.

Vantul va sufla moderat in sud-estul Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 15-20 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Crisana, 23-28 de grade in Banat, Oltenia si vestul Munteniei, 27-32 de grade in estul Munteniei, Dobrogea si sudul Moldovei, 24-29 de grade in centrul Moldovei si 19-24 de grade Celsius in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate in Bucovina.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.