Cum va fi vremea în intervalul 17 – 20 ianuarie

In urmatoarele zile vremea in tara noastra va fi influentata de mai multe fronturi atmosferice reci, asociate unor depresiuni situate in nordul continentului. Specificul acestor mase de aer este unul polar-oceanic, astfel incat gradientele termice verticale vor fi ridicate – in centrul tarii si la munte valorile termice se vor situa sub media climatologica, in timp ce in restul regiunilor vremea va fi mai calda in comparatie cu normalul celei de-a doua decade a lunii ianuarie.

De asemenea, deplasarea rapida a fronturilor atmosferice in contextul unor gradiente barice ridicate vor favoriza rafalele de vant puternice, indeosebi la munte, unde pe creste se pot atinge si 120-140 de km/h.

Precipitatiile se vor semnala cu precadere in vestul, centrul si nordul teritoriului, unde vor fi predominant sub forma de ninsoare (si se va depune un strat nou de zapada, local consistent), in timp ce in sud si sud-est precipitatiile vor cadea numai izolat, iar forma acestora va fi mai ales lichida.

Luni vremea va fi inchisa in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia regiunilor sudice, unde in prima parte a zilei cerul va fi mai mult senin. In Transilvania, Maramures si Crisana in a doua parte a zilei vor cadea ninsori viscolite si se va depune un strat nou de zapada in medie de 5-10 centimetri, cel mai mult urmand sa ninga in estul Transilvaniei si in Maramures.

La munte va ninge puternic si viscolit, urmand sa se depuna un strat de zapada de pana la 20-25 de centimetri in vestul Muntilor Apuseni si in zona muntilor vulcanici din Maramures.

Vantul va sufla foarte tare la munte, cu rafale de 120-140 de km/h, unde va viscoli puternic zapada depusa. Vant tare va fi si in sudul Olteniei si al Munteniei, precum si in zona subcarpatica a Moldovei. In celelalte regiuni vantul va sufla mai mult slab pana la moderat, cel mult moderat.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -1 si 4 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 1-6 grade in Banat, 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-vestul Olteniei) si 2-7 grade in Moldova.

Stratul de zapada asteptat a se depune intr-un interval de 6 ore de luni dupa-amiaza pana luni seara. Ninsorile nu vor avea o durata prelungita, insa vor fi destul de intense, astfel incat in zonele intracarpatice se va depune un strat nou de zapada in medie de 5-10 centimetri (pana la 15 centimetri in Maramures), in timp ce in vestul Muntilor Apuseni acesta va fi si de 20-25 de centimetri.

Marti vremea se va ameliora ca aspect in majoritatea regiunilor, insa va continua sa se raceasca usor, mai ales in jumatatea nordica a teritoriului. In prima parte a zilei va mai ninge local la munte, unde se vor mai depune pana la 10 centimetri de zapada (cu precadere in Carpatii Meridionali), in celelalte regiuni ninsorile urmand sa isi faca aparitia doar izolat. In sud-est vor predomina ploile, cu exceptia Muntilor Macin, unde vor fi precipitatii mixte.

Vantul va sufla tare la munte, in Moldova, sudul Olteniei si estul Dobrogei (cu rafale de pana la 120 km/h la munte si 70-80 km/h in zonele mai joase). In celelalte regiuni vantul va fi slab pana la moderat, cel mult moderat.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -3 si 2 grade in Transilvania, Maramures si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 0-5 grade in Banat, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…4 grade Celsius in Moldova.

Miercuri cerul va fi mai mult senin in sudul tarii, in timp ce in jumatatea nordica vor mai fi unele innorari temporare, insa cateva ninsori slabe cu totul izolate se vor mai semnala doar la munte. Ca urmare a inseninarii cerului si a stratului nou de zapada depus, pe vaile si in depresiunile intramontane din Transilvania, nordul Moldovei si Maramures minimele termice vor cobori pana spre valori de -20…-15 grade Celsius.

Vantul va sufla moderat in Carpatii Orientali si pe litoral si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre -3 si 2 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 0-4 grade in Banat, 2-7 grade in Oltenia si 0-5 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Subcarpatilor de Curbura.

Joi un nou front atmosferic venit dinspre nord-vestul Europei va afecta regiunile intracarpatice ale Romaniei, indeosebi in a doua parte a zilei.

Pe spatii extinse va ninge si se va depune un nou strat de zapada de pana la 5-7 centimetri in zonele joase si pana la 15-20 de centimetri la munte (mai cu seama in vestul Muntilor Apuseni, nord-vestul Carpatilor Orientali si vestul Carpatilor Meridionali).

In Campia de Vest precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ploaie, aici urmand sa se depuna strat de zapada doar local.

In sud si sud-est cerul va fi variabil si nu se vor semnala precipitatii.

Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 100-120 de km/h, mai ales in Carpatii Orientali), moderat in Crisana si in sud-estul tarii si in general slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre -1…4 grade in Transilvania, Maramures, Crisana si Banat (cu valori usor mai ridicate, de pana la 5-6 grade, asteptate in sudul Banatului), 4-9 grade in nordul Olteniei, Muntenia, Dobrogea si Moldova si 9-13 grade Celsius in sudul Olteniei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.