Cum va fi vremea în intervalul 26 – 29 noiembrie

După scurtul episod (relativ) hibernal din regiunile extracarpatice consumat la finalul săptămânii trecute, în următoarele zile vremea propune din nou o schimbare de registru, însă de această dată pe partea “dreapta” a termometrelor: o depresiune foarte activă situată în zona Arhipelagului Mării Britanii (fosta furtună tropicală ‘Sebastien’) va advecta pe partea sa anterioară un aer cald provenit din nordul Africii, îndeosebi spre finalul intervalului. Frontul cald asociat acestei depresiuni va aduce și precipitații sub formă de ploaie mai ales în regiunile vestice, nordice și centrale ale României pe parcursul zilelor de joi și vineri, în timp ce sudul și estul vor rămâne sub un cer variabil, aici șansele pentru precipitații urmând să fie mult mai reduse.

Marti vremea va fi in general frumoasa in regiunile intracarpatice, in timp ce in sud si in est local ceata si norii stratiformi vor mai persista. In sud-estul extrem (mai ales in prima parte a zilei) se vor semnala in mod local cateva ploi slabe. Vantul va sufla slab in jumatatea nordica a tarii si slab pana la moderat, cel mult moderat, in cea sudica. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade Celsius in Trаnsilvаnia si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra, aproape ca de obicei, in depresiunile din estul Transilvaniei), 10-15 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova.

Miercuri cerul va fi variabil spre mai mult senin in vestul si in centrul teritoriului, in timp ce in sud si est norii stratiformi inca vor mai persista in mod local si pana spre orele dupa-amiezii. Vantul va sufla slab pana la moderat, cel mult moderat in vest, centru si nord si mai mult slab in sud si est. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Dealurilor de Vest), 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-10 grade in Moldova.

Joi dinspre vestul tarii vor intra benzile de precipitatii asociate frontului cald al unui ciclon robust situat in zona Marii Britanii, pe spatii relativ extinse urmand sa ploua in Transilvania, Maramures, nordul Moldovei, Banat si Crisana, local in Oltenia si Muntenia si izolat in celelalte regiuni. Cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi in general slabe, doar in vestul Muntilor Carpati urmand sa se acumuleze izolat pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla slab pana la moderat in mare parte din tara, doar la deal si la munte acesta urmand sa fie moderat spre tare. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 9 si 14 grade Celsius in Trаnsilvаnia si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 8-13 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Estimarea abaterilor termice pentru dupa-amiaza zilei de joi. Pe aproape intreg continentul vremea va fi mai calda in comparatie cu media climatologica a perioadei, insa cele mai importante abateri termice pozitive se vor inregistra in zona tarii noastre, unde temperaturile vor fi cu pana la 7-9 grade Celsius mai ridicate decat ar fi normal pentru finalul lunii noiembrie. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Vineri cerul va fi mai mult noros in regiunile intracarpatice, unde va ploua pe arii relativ extinse, iar in vestul Muntilor Apuseni, nordul Carpatilor Orientali si vestul Carpatilor Meridionali izolat se vor acumula pana la 10-15 mm de apa. Totusi, temperaturile ridicate vor face ca doar la altitudini mai mari de 2000 de metri precipitatiile sa fie si sub forma de lapovita si ninsoare. Cateva ploi slabe se vor semnala izolat si in sudul si in estul tarii, indeosebi in prima parte a zilei. Vantul va sufla tare, cu rafale de pana la 70-80 de km/h in Carpatii Orientali, in timp ce in restul teritoriului acesta va fi slab pana la moderat, cel mult moderat. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 9-14 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei) si 11-16 grade Celsius in Moldova.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.