Cum va fi vremea în weekend-ul 23 – 24 noiembrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme ușor mai rece față de media climatologică a perioadei în sudul și în estul țării, ca urmare a unei advecții de aer polar-continental dinspre Rusia europeană. Acest tip de advecție de aer rece, spre deosebire de cele dinspre Scandinavia/nord-vestul Europei, se produce doar în straturile inferioare ale troposferei, astfel încât bariera munților Carpați va împiedica acest aer polar să ajungă și până în centrul și vestul țării-în aceste regiuni temperaturile urmând să se situeze în continuare peste normalul termic specific ultimei decade a lunii noiembrie.
Vor cădea și precipitații mixte pe spații relativ extinse în sudul țării (iar local și în Moldova), însă nu se vor acumula cantități prea însemnate de apă.

Sambata vremea va fi rece si inchisa in sudul si in estul tarii, unde se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare pe spatii extinse, in general slabe cantitativ. Potrivit prognozei Vremea.ro, în nordul Munteniei si al Olteniei se va depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri in prima parte a zilei, mai ales la altitudini de peste 400 de metri.

Si la Bucuresti va ninge, insa nu se va depune zapada, cu exceptia periferiilor nord-vestice, unde va fi un strat subtire de 1-2 centimetri.

Vantul va sufla moderat spre tare in sudul Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in sudul Banatului), 2-7 grade in Oltenia, Muntenia si vestul Dobrogei, 7-12 grade in estul Dobrogei si -2…3 grade in Moldova.

Stratul de zapada estimat a se depune pana sambata dimineata. In Carpatii Meridionali se va depune un strat de pana la 15-20 de centimetri, insa va ninge si in zonele mai joase din nordul Olteniei si al Munteniei, chiar daca mai slab cantitativ. Spre exemplu, la Pitesti se asteapta depunerea unui strat de zapada de pana la 5-8 centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model Swiss HD.

Duminica vremea va ramane inchisa indeosebi in sudul tarii, desi temperaturile vor mai creste usor. Se vor mai semnala precipitatii in sud-est, predominant sub forma de ploaie, insa nu se asteapta acumularea unor cantitati insemnate de apa, cu exceptia sudului Dobrogei, unde se vor strange izolat pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat in sudul Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 8 si 13 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Crisana si nordul Banatului, 7-12 grade in zona Banatului montan, 4-9 grade in Oltenia si vestul Munteniei, 7-12 grade in estul Munteniei si Dobrogea si 2-7 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul extrem al regiunii.

Nota: In sudul tarii acestea sunt primele manifestari de iarna din acest sezon rece, insa vor ramane si singurele pana cel putin in a doua decada a lunii decembrie, deoarece ultimele materiale derivate din rularile modelelor numerice sugereaza o reorientare a circulatiei aerului dinspre sud-vestul Europei, aceasta aducand cu sine un aer cald-tropical dinspre latitudini sudice.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.