Cum va fi vremea în intervalul 27 – 30 iulie

In urmatoarele zile tara noastra va fi traversata de catre cel mai robust val de caldura din acest an, in zona Luncii Dunarii urmand sa se inregistreze maxime de 39-40 de grade Celsius, iar cu totul izolat chiar si 41 de grade.

Un vast ciclon atmosferic situat in zona Arhipelagului Marii Britanii va advecta pe partea sa anterioara un aer fierbinte dinspre nordul Africii, iar in urma trecerii peste Marea Mediterana acesta va acumula si umiditate, asfel incat disconfortul termic va fi cu atat mai greu de suportat.

Cele mai afectate de canicula vor fi regiunile sudice si sud-vestice ale tarii, insa si in restul teritoriului temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei (in conditiile in care la final de iulie media climatologica este cea mai ridicata din intreg anul).

Precipitatiile vor fi putine, dar isi vor face aparitia totusi mai ales la munte si in zonele adiacente. Cu precadere in cursul dupa-amiezelor se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, iar ca urmare a caldurii excesive, pe alocuri se pot produce si vijelii.

Marti vremea va fi in general frumoasa si calda spre deosebit de calda in toata tara. Cerul va fi variabil spre mai mult senin in prima parte a zilei, insa dupa orele pranzului local la deal si la munte vor cadea averse de ploaie insotite de fenomene electrice si izolat de grindina. Aversele vor fi de scurta durata, astfel incat nu se asteapta acumularea unor cantitati importante de apa.

Vantul va sufla moderat in nordul Carpatilor Orientali, slab pana la moderat in muntii Apuseni si mai mult slab in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 29 si 34 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 33-37 de grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia si 30-34 de grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona litorala.

Miercuri canicula se va intensifica in toata tara, vremea urmand sa devina deosebit de calda pentru aceasta perioada potrivit prognozei Vremea.ro. Indicele ITU (temperatura-umezeala) va atinge si depasi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati, iar in Lunca Dunarii se va apropia de 85 de unitati.

Din nou in cursul dupa-amiezii se vor produce local unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice in zonele de deal si de munte, insa acestea nu vor avea puterea sa racoreasca prea mult atmosfera.

Vantul va sufla moderat pe crestele muntilor si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 34-38 de grade in Banat si Crisana, 35-40 de grade in Oltenia, Muntenia si partea continentala a Dobrogei si 30-35 de grade Celsius in estul Dobrogei si in Moldova.

Joi canicula va atinge apogeul in sudul tarii, unde sunt asteptate maxime de pana la 41 de grade Celsius. Dupa orele pranzului isi vor face aparitia unii nori cu dezvoltare pe verticala local la deal si la munte, insa aversele de ploaie care vor cadea (insotite totusi de frecvente descarcari electrice) nu vor fi foarte consistente.

Vantul va sufla moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 31 si 36 de grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 33-38 de grade in Banat, 36-41 de grade in Oltenia, Muntenia si vestul Dobrogei (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Lunca Dunarii), 31-36 de grade in estul Dobrogei si sudul Moldovei si 29-34 de grade in nordul Moldovei.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in cursul zilei de joi. In aproape toata tara vremea va fi caniculara, insa cel mai cald va fi in Lunca Dunarii, unde temperaturile maxime vor urca pana spre valori extreme de 40-41 de grade Celsius. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Vineri vremea se va mentine deosebit de calda pentru aceasta perioada, iar disconfortul termic va fi accentuat inca din orele diminetii. In vestul, centrul si nordul tarii furtunile cu descarcari electrice isi vor face aparitia pe spatii ceva mai extinse dupa orele pranzului, iar izolat vor fi si vijelii si caderi de grindina de dimensiuni mici si medii. Cantitatile de apa totusi numai punctiform vor ajunge pana la 15-20 de mm (mai ales la munte).

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in zona montana inalta.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 31-36 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 33-38 de grade in Banat, 35-40 de grade in Oltenia, 34-38 de grade in Muntenia, vestul Dobrogei si sudul Moldovei si 29-34 de grade Celsius in estul Dobrogei si nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.