Cum va fi vremea în intervalul 5 – 8 ianuarie

În următoarele zile vremea în țara noastră va respecta un tipar aparent interminabil în această iarnă: precum în ultimele săptămâni, circulația aerului în troposferă la nivelul bătrânului continent va fi una zonală, adică în general vest-est, cu mase de aer calde și umede advectate încontinuu dinspre zona tropicală a Oceanului Atlantic și dinspre nordul Africii către sud-estul Europei; deși multe zone din țară vor beneficia de precipitații din belșug, acestea vor fi predominant sub formă de ploaie la altitudini mai mici de 1500 de metri.

Imediat la est și nord de țara noastră nu vor exista zone de presiune ridicată “umplute” cu aer rece, astfel încât pentru moment, la început de ianuarie nu va fi posibil de realizat în troposferă în partea de sud-est a Europei un cuplaj ciclon-anticiclon care să aducă mult-așteptatele ninsori din această iarnă și în zonele de șes ale României. Pe cale de consecință, și valorile termice vor fi foarte ridicate pentru această perioadă, cu maxime de până la 15 grade Celsius așteptate a se înregistra în zona Luncii Dunării.

Marti vremea va fi inchisa in cea mai mare parte a tarii, iar pe spatii extinse vor cadea precipitatii predominant sub forma de ploaie. Ninsorile isi vor face aparitia numai la altitudini de peste 1500-1700 de metri, unde se va depune un nou strat de zapada (pana la 30-40 de centimetri, cu precadere in vestul Carpatilor Meridionali). Cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 40-50 de mm in nordul Olteniei si al Munteniei (mai ales in prima parte a zilei), in restul teritoriului acestea urmand sa fie mai degraba slabe din punct de vedere cantitativ.

Vantul va sufla moderat spre tare in estul Carpatilor Meridionali, moderat in sudul Munteniei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia si Munteniа, 9-14 grade in Dobrogea, 4-9 grade in sudul Moldovei si 1-6 grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Miercuri, de Boboteaza, vremea va fi deosebit de calda, temperaturile din aceasta zi nefacandu-i cinste acestei perioade, care in mod traditional este cea mai rece din an. Ca aspect vremea se va ameliora in cea mai mare parte a tarii, unele ploi slabe urmand sa mai cada doar local in Oltenia, Banat si Crisana, iar izolat si in Moldova, in timp ce la munte ninsorile se vor semnala doar la altitudini de peste 1500 de metri.

Vantul va sufla moderat spre tare in Carpatii Meridionali si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte zone ale tarii.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat, Crisana, Oltenia si nordul Munteniei, 10-15 grade in sudul Munteniei si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in estul Luncii Dunarii) si 5-10 grade Celsius in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de miercuri. Apasă pe imagine pentru detalii.

Joi, de Sfantul Ion, un nou front atmosferic cald va aduce precipitatii pe spatii extinse in majoritatea regiunilor, preponderent sub forma de ploaie la altitudini de sub 1500-1700 de metri. In vestul Muntilor Apuseni si in sudul Carpatilor Meridionali izolat se vor strange cantitati de apa de pana la 25-35 de mm.

Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 120-140 de km/h in zona Carpatilor de Curbura), moderat in sud si est si in general slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 3 si 8 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia si nordul Munteniei, 10-15 grade in sudul Munteniei si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in estul Luncii Dunarii), 5-10 grade in sudul Moldovei si 1-6 grade in nordul Moldovei.

Vineri vremea se va raci usor in majoritatea regiunilor, insa inca va ramane mai calda decat in mod obisnuit pentru prima decada a lunii ianuarie in majoritatea regiunilor. In prima parte a zilei se vor mai semnala unele precipitatii slabe in jumatatea nordica a tarii (predominant sub forma de ploaie). Unele ninsori la altitudini mai joase vor cadea doar local in Maramures, nordul si estul Transilvaniei si in nordul Moldovei, unde se va depune un strat de zapada de pana la 5-7 centimetri.

Vantul va sufla tare in Carpatii Orientali si in nordul Moldovei (cu rafale de pana la 70-90 de km/h) si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 0-5 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 2-7 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia, Munteniа, Dobrogea si sudul Moldovei si 1-6 grade Celsius in nordul Moldovei.Un comentariu la „Cum va fi vremea în intervalul 5 – 8 ianuarie

  1. Oancea

    Felicitări pentru potrivitele asocieri: Miercuri, de Boboteaza și Joi, de Sfântul Ion, simt că sunt mai mult român prin acestă exprimare!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.