Vremea de Revelion și în weekend

Finalul acestui an și începutul anului 2021 va reprezenta din punct de vedere climatologic o perioadă deosebit de caldă, cu abateri termice pozitive impresionante, de până la 15-16 grade Celsius în sudul țării. Circulația aerului din ultimele zile se va menține și în intervalul următor, respectiv advecție de aer tropical dinspre nordul Africii, România continuând să se situeze pe partea anterioară a depresiunilor atmosferice din vestul și centrul Europei. În tot acest timp, în partea centrală și vestică a continentului vremea va fi mult mai apropiată de normalul termic specific perioadei.

Precipitațiile care vor cădea în țara noastră (mai cu seamă în regiunile vestice) se vor produce pe partea de front cald a depresiunilor, astfel încât forma acestora va fi preponderent solidă la altitudini de sub 1500 de metri. Local în vestul Munților Apuseni și în vestul Carpaților Meridionali pe întreg parcursul intervalului se vor strânge cantități mai importante de apă, de până la 40-50 de mm.

Joi, in ajunul Anului Nou vremea va fi deosebit de calda in toata tara, dar in general inchisa in jumatatea vestica a teritoriului, unde pe spatii relativ extinse isi vor face aparitia precipitatii sub forma de ploaie. Cantitatile de apa estimate a se acumula vor ajunge izolat pana la 20-30 de mm in vestul Muntilor Apuseni, vestul Carpatilor Meridionali si in sudul Banatului.

La munte la altitudini de peste 1800 de metri va ninge si se va depune un strat de zapada de pana la 20 de centimetri, mai ales in zona muntilor Retezat si Godeanu.

Vantul va sufla tare in Carpatii Meridionali (cu rafale de pana la 100-120 de km/h pe creste, unde va viscoli si spulbera zapada depusa), moderat in restul masivelor montane si in sudul Dobrogei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 9 si 14 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 14-19 grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in estul Luncii Dunarii) si 10-15 grade in Moldova. La unele statii meteo din sud-est va exista posibilitatea depasirii recordurilor termice pozitive pentru ultima decada a lunii decembrie.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de joi, 31 decembrie. In Romania vor fi cele mai importante abateri termice pozitive din intreaga Europa, de pana la 15-16 grade Celsius in sud-estul tarii (unde maximele se vor apropia de pragul de 20 de grade). Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Vineri, in prima zi a anului 2021 valorile termice vor scadea usor fata de ziua precedenta, insa inca vor ramane cu mult mai ridicate fata de media climatologica a primei decade a lunii ianuarie.

In regiunile intracarpatice va ploua pe spatii relativ extinse, iar in Maramures local se vor strange cantitati de apa de pana la 15-20 de mm. Unele ploi izolate se vor semnala si in Moldova, Baragan si Dobrogea, insa in aceste regiuni precipitatiile vor fi slabe din punct de vedere cantitativ.

La munte va ninge viscolit si se va depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri la peste 1500 de metri in vestul Muntilor Apuseni si in nord-vestul Carpatilor Orientali.

Vantul va sufla tare in Carpatii Orientali, moderat spre tare in Muntii Apuseni, slab pana la moderat in Crisana, sudul Transilvaniei si in Baragan si mai mult slab in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 5-10 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade Celsius in Moldova.

Sambata vremea se va ameliora ca aspect in toata tara si va ramane deosebit de calda pentru aceasta perioada. Cerul va fi variabil in prima parte a zilei in jumatatea nordica, unde dimineata vor exista conditii de producere a cetii pe vai si in depresiuni, insa dupa orele pranzului cerul se va insenina in majoritatea regiunilor.

Vantul va sufla tare in zona Banatului montan (cu rafale de pana la 80-100 de km/h), moderat in celelalte masive montane si mai mult slab in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 4 si 9 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Banatului), 6-11 grade in Oltenia, 8-13 grade in Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova.

Duminica 3 ianuarie 2021 benzile precipitabile ale unui nou front atmosferic cald vor aduce ploi pe arii relativ extinse in Banat, Crisana, nordul Olteniei si al Munteniei si izolat in celelalte regiuni. Cantitatile de apa estimate a se inregistra vor fi in general nesemnificative, numai in nordul Olteniei urmand sa se stranga izolat pana la 10-15 mm.

La munte se vor semnala ninsori doar la altitudini de peste 1800-2000 de metri, unde se va depune un nou strat subtire de zapada.

Vantul va sufla tare la munte, moderat in Banat, Moldova si Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 9-14 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia si nordul Munteniei, 12-17 grade in sudul Munteniei, 10-15 grade in Dobrogea si 8-13 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.