Cum va fi vremea în intervalul 6 – 10 iulie

În următoarele zile țara noastră va avea parte de o vreme diversă, trecând de la caniculă luni și marți în sud și est, la o răcorire în urma unui front rece marți seară și miercuri, pentru ca mai apoi joi și vineri să se încălzească din nou, chiar dacă nu se vor mai atinge valorile de temperatură din prima parte a săptămânii.

Frontul rece așteptat să ajungă în România pe parcursul zilei de marți va afecta pe rând de la vest către est toată țara prin furtuni puternice însoțite de fenomene electrice, vijelii și grindină, iar pe alocuri cantitățile de apă vor ajunge până spre 40-50 de mm, mai ales la munte, în Transilvania și în nordul Munteniei.

Primește următoarea prognoză pe email

Luni vremea va fi deosebit de calda indeosebi in sudul si sud-estul tarii, unde va fi canicula pe arii extinse. Temperaturi ridicate se vor inregistra si in interiorul arcului carpatic, insa aici mai ales in cursul pranzului se vor forma nori convectivi (cu o mare dezvoltare pe verticala), iar local vor cadea din acestia averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Cantitatile de apa nu vor fi semnificative, numai in mod izolat la munte urmand sa se stranga pana la 15-20 de mm.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in sud-est si la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 25 si 30 de grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 27-32 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 31-36 de grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei si 27-32 de grade in nordul Moldovei.

Marti un front atmosferic rece va inainta cu repeziciune dinspre nord-vestul tarii catre sud-est, pe rand in toate regiunile urmand sa isi faca aparitia fenomenele specifice unui pasaj frontal rece in timpul verii: ploi in aversa insotite de frecvente descarcari electrice, vijelii, grindina de dimensiuni mici si medii si cantitati insemnate de apa, care vor ajunge local pana la 30-40 de mm la munte, in estul Transilvaniei si in nordul Munteniei. Frecventa fenomenelor va fi mai ridicata in vestul, centrul si nordul tarii, insa intensitatea acestora va fi mai sporita in sud-est, unde trecerea de la canicula la temperaturi sub media climatologica se va face pe parcursul a numai cateva ore.

Vantul va sufla tare la munte, in Moldova si sudul Olteniei si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 24-29 de grade in Oltenia, 29-34 de grade in Muntenia, Dobrogea si sudul extrem al Moldovei, 24-29 de grade in centrul Moldovei si 19-24 de grade Celsius in nordul Moldovei, Moldova fiind regiunea in care de obicei pe astfel de configuratii sinoptice se inregistreaza cele mai ridicate amplitudini termice intre partea de sud si cea de nord.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra pe parcursul zilei de marti. Vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pentru prima decada a lunii iulie mai ales in sud-est, unde se vor masura temperaturi cu pana la 5-6 grade Celsius mai ridicate fata de media climatologica a perioadei, insa si in vest si centru va fi destul de cald. Indicele de disconfort termic termperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pe spatii relativ extinse mai ales in sudul si sud-vestul tarii valoarea critica de 80 de unitati. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Miercuri vremea se va ameliora ca aspect in toata tara, doar in primele ore ale diminetii urmand sa mai cada izolat cateva averse de ploaie in sud-estul extrem. In depresiunile intramontane din muntii Apuseni si din nordul Carpatilor Orientali dimineata va fi foarte rece, cu minime de pana la 4-6 grade Celsius, ca urmare a inseninarii cerului si a aerului polar din altitudine.

Vantul va sufla moderat (mai ales in prima parte a zile) in jumatatea estica a tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in cea vestica. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 19 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 23-28 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei si 20-25 de grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Joi vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin, iar temperaturile vor fi in crestere usoara fata de ziua precedenta.

Vantul va sufla slab pana la moderat in nordul Carpatilor Orientali si mai mult slab in celelalte regiuni. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 22-27 de grade in Transilvania si Maramures, 26-31 de grade in Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului si al Olteniei) si 24-29 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Vineri cerul va fi mai mult senin in toata tara, iar temperaturile vor mai creste usor fata de ziua de joi, astfel incat vremea va ajunge din nou sa fie usor mai calda in comparatie cu media climatologica a perioadei in aproape toate regiunile.

Vantul va sufla slab pana la moderat in sudul Banatului si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 24 si 29 de grade Celsius in Transilvania si Maramures si 28-33 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului si in estul Deltei Dunarii, unde briza Mării Negre va mai racori putin troposfera in straturile sale inferioare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.