Cum va fi vremea în România în intervalul 3 – 6 decembrie

Începutul de săptămână va marca trecerea catre o circulatie troposferica zonala la nivelul Europei, dupa ce ultimele zile din noiembrie (dar si primele din decembrie) au fost dominate de un regim anticiclonic care a advectat un aer foarte rece dinspre latitudini mai nordice. Astfel, vom reveni la circulatia generala de la vest catre est, ce va aduce un aer cald si umed dinspre Oceanul Atlantic. Desi in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures incalzirea vremii se va resimti mai accentuat, in sudul Olteniei si al Munteniei, precum si in Dobrogea si in Moldova aerul cald nu va avea o putere suficient de mare incat sa disloce inversiunea termica formata in ultimele zile; in aceste regiuni o incalzire mai consistenta se va resimti abia de miercuri. O serie de fronturi atmosferice vor aduce precipitatii pe arii extinse in vest, centru si nord (predominant sub forma de ploaie), insa cantitatile de apa ce se vor acumula vor fi de pana la 10-15 mm. Cateva ploi locale vor patrunde si in zonele extracarpatice, cu exceptia sud-estului, unde acestea vor fi practic inexistente.

Luni vremea va fi in general frumoasa in sudul si in estul teritoriului, in timp ce in vest, centru si nord cerul va fi mai mult noros, insa numai in vestul extrem se vor semnala in mod local unele precipitatii slabe sub forma de ploaie. Vantul va sufla slab pana la moderat in Moldova si in sudul Banatului si slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra pe vai si in depresiuni) si -1…4 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Marti un alt front atmosferic va aborda regiunile intracarpatice ale tarii noastre, unde va ploua pe spatii relativ extinse, iar la munte (si cu precadere in Carpatii Occidentali) se vor acumula cantitati de apa de pana la 10 mm, potrivit modelelor numerice rulate de Vremea.ro. Spre seara cateva ploi slabe se vor semnala local si in Oltenia si Moldova si izolat in Muntenia, in timp ce in Dobrogea acestea vor lipsi cu desavarsire. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat pe litoral si in sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana si 2-7 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Luncii Dunarii si in nordul extrem al Moldovei.

Estimarea abaterilor termice pentru dupa-amiaza zilei de marti. Desi cresterea temperaturii in altitudine se va reflecta si la sol in regiunile intracarpatice, in sud si in est se va mentine o usoara inversiune termica, augmentata si de stratul de zapada ce este inca prezent in mare parte din aceste zone. Astfel, in timp ce in vestul si in centrul tarii temperaturile se vor situa usor peste media climatologica a perioadei, in sud si in est valorile termice se vor afla usor sub aceasta. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Miercuri in prima parte a zilei precipitatiile se vor transforma local in lapovita si ninsoare in Transilvania, Maramures si in nordul Moldovei, in timp ce in restul zonelor vor cadea numai ploi. Precipitatiile vor fi insa slabe cantitativ, iar in Dobrogea si Baragan acestea vor fi aproape inexistente. La munte va ninge si se va depune un nou strat subtire de zapada, cu precadere in Carpatii Meridionali. Dupa orele pranzului aspectul vremii se va ameliora in toata tara. Vantul va sufla moderat spre tare in est si sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 2 si 7 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in zonele subcarpatice) si 2-7 grade in Moldova.

Joi cerul va fi variabil in cea mai mare parte a tarii, doar in vest si in sud-vest urmand sa apara unele innorari temporare. Local in Banat, in Crisana si in nordul Olteniei va ploua slab. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in nordul Moldovei. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 1-6 grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…4 grade in Moldova.

© 2018 — Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal este strict interzisă în lipsa unui link direct către articol.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.