Cum va fi vremea în România în săptămâna meteo 22 – 28 iunie

Țara noastră se va afla în următorul interval de timp la periferia depresiunilor atlantice, astfel încât precipitațiile vor fi în general slabe cantitativ și se vor semnala cu precădere în cursul după-amiezelor. Cu toate acestea, chiar dacă fronturile vor traversa România relativ sărăcite în umezeala, în spatele lor aerul va fi rece, iar temperaturile se vor situa la valori ușor mai scăzute decât normalul climatologic al perioadei cu preponderenta în Transilvania și în regiunile vestice.

Luni vremea se va ameliora ca aspect fata de ziua precedenta, cand a plouat foarte mult mai ales in regiunile extracarpatice. Cerul va fi variabil, iar precipitatii se vor semnala doar izolat in zonele montane in cursul dupa-amiezii. Vantul va avea unele intensificari in centrul si in estul tarii, temperatura resimtita urmand sa fie mai scazuta decat cea reala. Maximele termice vor fi relativ modeste in Transilvania si in Moldova, unde se vor inregistra temperaturi incadrate intre 20 si 25 de grade. Ceva mai cald va fi in sudul tarii si in vestul extrem, aici valorile termice putand atinge 27-28 de grade, dar in general se vor situa in jurul valorilor de 24-25 de grade Celsius.

Marti
cerul se va degaja complet de nori, Soarele incalzind din plin solul pe tot parcursul zilei, in consecinta si temperaturile vor fi in crestere usoara. Maximele termice vor urca pana la valori de 30 de grade in sudul si in vestul tarii cat si in sudul Transilvaniei, in timp ce in rest vor fi incadrate in general intre 26 si 29 de grade, aceste temperaturi fiind apropiate de normalul termic al perioadei. Cel mai racoare va fi pe litoral, unde briza marii va mentine temperaturile la valori situate intre 22 si 24 de grade.

Temperaturile estimate a se inregistra in dupa-amiaza zilei de marti. Frontul rece care va afecta Romania in ziua urmatoare este foarte bine reliefat prin gradientul mare de temperatura din zona Ungariei, pe o linie foarte ingusta de numai cativa kilometri temperaturile scazand brusc de la 30 la 22 de grade Celsius! Sursa: model HREWS-CTL.

Temperaturile estimate a se inregistra in dupa-amiaza zilei de marti. Frontul rece care va afecta Romania in ziua urmatoare este foarte bine reliefat prin gradientul mare de temperatura din zona Ungariei, pe o linie foarte ingusta de numai cativa kilometri temperaturile scazand brusc de la 30 la 22 de grade Celsius! Sursa: model HREWS-CTL.

Miercuri un sistem frontal asociat unei depresiuni din nordul Europei va traversa tara de la vest la est, primele zone afectate urmand sa fie vestul tarii si Transilvania, unde pe arii extinse se vor semnala averse de ploaie, dar slabe cantitativ. Spre seara precipitatiile vor ajunge si in estul tarii, dar si in sud ploile se vor semnala in mod izolat, singura zona care se pare ca va scapa neudata urmand sa fie Dobrogea. Cantitatile de precipitatii pot atinge 10-15 mm in zonele montane, in rest sansele sa treaca de 10 mm sunt foarte scazute. Cu toate acestea, avand in vedere ca va fi un front rece, temperaturile vor scadea accentuat cu precadere in regiunile intracarpatice si in vestul tarii, unde maximele termice nu vor mai depasi valoarea de 25 de grade decat cu totul izolat (sudul Transilvaniei). In regiunile extracarpatice, pe fondul cerului mai mult senin din cursul zilei, maximele se vor mentine la valori asemanatoare cu cele din ziua precedenta, respectiv 25-30 de grade Celsius, cu unele temperaturi de 31-32 de grade posibile in Lunca Dunarii.

Joi vremea se va ameliora usor ca aspect, insa se va raci accentuat si in sudul si estul tarii, unde frontul rece va fi trecut in cursul noptii de miercuri spre joi. Cerul va fi variabil in prima parte a zilei, insa in Transilvania si in sudul tarii local dupa-amiaza sunt sanse pentru cateva averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Cantitatile de precipitatii in general vor fi scazute, dar izolat unde furtunile vor fi mai intense pot atinge 15-20 de mm. Temperaturile se vor mentine la valori modeste in Transilvania si in vestul Romaniei (20-25 de grade), cu cele mai scazute valori urmandu-se a se inregistra in estul Transilvaniei, doar 16-18 grade. In sudul tarii va fi cel mai cald, in ciuda racirii din urma frontului rece, aici temperaturile mai putand atinge 27-28 de grade in Lunca Dunarii. Diferenta va fi totusi destul de mare fata de Subcarpatii Getici, unde maximele abia vor atinge 20 de grade, media regiunii sudice urmand sa fie situata in jurul valorii de 25 de grade Celsius.

Vineri unele intervale de instabilitate se vor mai mentine in sudul si in estul tarii cat si in zona de munte, unde se vor semnala local cateva averse in cursul dupa-amiezii, dar din nou cantitatile de precipitatii estimate a se acumula nu vor fi foarte importante, maxim 10-15 mm izolat. In restul tarii vremea va fi in general frumoasa cu un cer variabil, innorarile temporare care se vor produce dupa-amiaza nefiind capabile sa lase precipitatii. Temperaturile vor fi in usoara crestere in toata tara, maximele termice urmand sa se inregistreze in sud-vestul Olteniei, pana la 30 de grade Celsius. In restul teritoriului Romaniei valorile de temperatura vor fi in general incadrate intre 23 si 27 de grade, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Moldovei, depresiunile din estul Transilvaniei si in zona litorala.

In week-end, desi predictibilitatea este destul de limitata, deocamdata ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune estimeaza succesiunea a cateva fronturi reci ce vor afecta cu precadere regiunile intracarpatice, unde va ploua destul de mult iar cantitatile de apa pot fi mai importante. Izolat se pot dezvolta si furtuni severe, cu fenomene precum grindina de dimensiuni mici si medii sau rafale de vant de peste 80 de km/h.

Aceste manifestati ale vremii sunt asteptate atat pe parcursul zilei de sambata cat si duminica, in consecinta si regimul termic va fi unul mai scazut decat in zilele precedente in Transilvania si in vestul tarii, cu valori termice de 22-25 de grade.

In sudul tarii in schimb, pe partea anterioara a frontului va fi advectat un aer usor mai cald dinspre nordul Africii, astfel incat aici temperaturile vor fi chiar in usoara crestere, cu maxime cuprinse intre 27-31 de grade, nefiind exlusa si o temperatura de 32 de grade cu precadere in sud-vestul Olteniei atat sambata cat si duminica.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.