Cum va fi vremea în săptămâna 1 – 7 ianuarie 2018

Primele zile ale noului an vor debuta cu o vreme foarte calda in toata tara, circulatia zonala dinspre Oceanul Atlantic parand sa fie de nestavilit pana acum in acest sezon rece. Desi tara noastra va fi traversata de o serie de fronturi atmosferice in prima parte a saptamanii, rezervele de aer rece aduse de acestea vor fi insuficiente, astfel incat precipitatiile sunt asteptate sa cada mai ales sub forma lichida. Regiunile extracarpatice vor fi mai ferite de precipitatii, aici cantitatile de apa estimate a se acumula urmand sa fie nesemnificative. In schimb, in vest, centru si in nord pana joi-vineri se vor acumula local 20-30 de mm, iar la munte se va depune un nou strat de zapada (indeosebi la altitudini de peste 1500 de metri).

Luni, in prima zi a noului an, vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in vestul extrem si pe litoral. Temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru aceasta perioada, vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana si 8-13 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zonele subcarpatice.

Abaterile termice estimate la nivel european pentru luni dupa-amiaza. In tara noastra vremea va fi deosebit de calda, cele mai importante abateri termice pozitive urmand sa se inregistreze in zonele deluroase. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Marti o depresiune mediteraneana va afecta mai ales regiunile intracarpatice prin ploi pe arii extinse, in Banat local urmand sa se acumuleze pana la 15-20 de mm. In sud si in est VRemea.ro prognozeaza ca precipitatiile se vor semnala doar in mod local si vor fi slabe cantitativ. Dupa lasarea intunericului pe alocuri ploile se vor transforma in lapovite si ninsori in vest si in centru, insa un strat subtire de zapada este asteptat sa se depuna doar la altitudini de peste 600 de metri. Vantul va sufla moderat in sud-vestul si in estul teritoriului si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 3 si 8 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia si Muntenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-estul Munteniei), 10-14 grade in Dobrogea si 5-10 grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in zona Obcinelor Bucovinei.

Miercuri, 3 ianuarie 2018, in prima parte a zilei vor mai cadea unele precipitatii slabe mixte local in centrul si in nordul tarii, iar dupa lasarea serii un nou front atmosferic va aduce precipitatii slabe (mai ales sub forma de ploaie) pe arii relativ extinse in Banat si Crisana. Vantul va sufla tare in sudul Olteniei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul tarii. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 3-7 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu cele mai ridicate valori asteptate in zonele subcarpatice) si 4-9 grade in Moldova.

Joi vor cadea precipitatii slabe mixte pe arii extinse in aproape toata tara (cu exceptia Moldovei, unde acestea isi vor face aparitia doar izolat). Daca in prima parte a zilei in zonele intracarpatice se vor semnala mai ales ninsori, dupa orele diminetii precipitatiile vor fi exclusiv sub forma de ploaie in aproape toate regiunile tarii, doar la munte acestea urmand sa se mentina sub forma de ninsoare. Vantul va sufla moderat in vestul tarii si pe litoral si mai mult slab in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 0-4 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in vestul Banatului) si 3-8 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu temperaturi usor mai ridicate posibile a se inregistra doar in zona litorala.

Vineri in prima parte a zilei local in estul tarii vor mai cadea unele precipitatii slabe, predominant sub forma de ploaie, in timp ce in restul tarii cerul va incepe sa se degajeze de nori. Vantul va sufla slab in aproape toate regiunile, cel mult slab pana la moderat in vest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures si 4-9 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in zonele deluroase.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana vineri la pranz. Daca in sud si in est cantitatile de apa vor fi nesemnificative, in regiunile intracarpatice se vor strange local pana la 20-30 de mm, iar izolat chiar mai mult pe versantii montani cu expunere vestica. Atat in vestul Carpatilor Meridionali, cat si in vestul Carpatilor Occidentali si in nordul Carpatilor Orientali, la altitudini de peste 1500-1800 de metri se va depune un nou strat de zapada de pana la 30-50 de centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model GFS.

Sambata vremea va fi frumoasa si deosebit de calda in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Cu toate acestea, pe vai si in depresiuni mai ales in prima parte a zilei vor exista conditii de aparitie a cetii. Vantul va sufla slab pana la moderat in Banat si in Moldova si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime, diametral opuse cu ceea ce inseamna „gerul Bobotezei”, se vor situa in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 8-13 grade in Banat si Crisana si 6-11 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Duminica, de Sfantul Ioan, tara noastra va ramane sub influenta unui maxim de presiune atmosferica, iar cerul va fi mai mult senin aproape peste tot, din nou cu exceptia vailor si a depresiunilor unde ceata isi va putea face aparitia mai ales in prima parte a zilei. Maximul de presiune atmosferica va rezulta insa dintr-o desprindere a unei parti din anticiclonul azoric (portiune ce va migra catre estul Europei), iar in drumul sau va advecta si un aer tropical dinspre nordul Africii, temperaturile urmand sa ramana foarte ridicate pentru aceasta data. Vantul va sufla moderat in sud-est si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures si 8-13 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in sud-vestul Olteniei si in extremitatea nordica a Moldovei.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.