Cum va fi vremea în săptămâna 8 – 14 ianuarie

Urmatorul interval va continua seria zilelor foarte calduroase, sud-estul Europei urmand sa se afle aproape in permanenta pe partea calda a depresiunilor venite dinspre Oceanul Atlantic. O prima schimbare in aceasta circulatie a aerului la nivel european (ce tine de mai bine de trei saptamani) este asteptata sa se produca in preajma weekend-ului, cand in zona Campiei Ruse se va dezvolta un anticiclon care va avansa spre sud, aducand cu sine un aer mai rece de origini polar-continentale. Cu toate acestea, directia de patrundere a aerului rece (frontal, prin nord-est) nu va permite formarea unei depresiuni mediteraneene compacte, in acest sens fiind necesara o intruziune a aerului rece mai vestica (via Ungaria/Austria). Astfel, precipitatiile estimate sa cada vor fi putine, iar forma acestora va fi predominant sub forma de ploaie, cel putin in prima parte a saptamanii.

Luni vremea va fi deosebit de calda in toata tara, iar cerul va fi mai mult noros. Unele precipitatii slabe (sub forma de ploaie) sunt asteptate sa cada doar in jumatatea de nord a Moldovei, in mod local. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in vestul extrem. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in extremitatea nordica a regiunii.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de luni. In toata tara vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada, dupa ce cu o zi in urma s-au atins chiar si valori de 19 grade Celsius in vestul teritoriului. Si luni in vestul tarii abaterile termice pozitive vor fi de pana la 12-14 grade iar maximele vor atinge 16, poate chiar 17 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Marti aspectul vremii va fi similar cu cel din ziua precedenta, iar in pofida usoarei raciri asteptata in sud si est, temperaturile la nivel national vor ramane cu mult mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. Cateva ploi si burnite slabe vor mai cadea izolat in Moldova si Oltenia, in rest sansele pentru precipitatii urmand sa fie aproape nule. Vantul se va intensifica in sud si sud-vest, unde va fi moderat, in restul tarii acesta urmand sa sufle mai mult slab. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei), 10-15 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 2-6 grade in Moldova.

Miercuri vremea va fi in general inchisa in toata tara, insa unele precipitatii slabe sub forma de ploaie se vor semnala local doar in sudul teritoriului, iar spre seara cu totul izolat si in Banat si in sudul Transilvaniei. Vantul va sufla moderat in sud-vest, sud si est si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 4 si 9 grade in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in estul Luncii Dunarii) si 1-6 grade in Moldova.

Joi cerul va fi mai mult noros in toata tara, dar precipitatii slabe vor cadea in continuare local doar in sud, sud-vest, iar izolat si in sudul Transilvaniei. Forma acestora va fi lichida pe parcursul zilei, insa noaptea si dimineata in zonele deluroase isi vor face aparitia temporar si unele lapovite si ninsori. Vantul sufla slab in Crisana si moderat in restul tarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 4-9 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana si 4-9 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in zona litorala.

Vineri se va produce o usoara racire a vremii in toate regiunile tarii, dar temperaturile vor ramane in continuare la valori mai ridicate fata de normalul termic specific primei jumatati a lunii ianuarie. Un ciclon mediteranean slab dezvoltat va aduce precipitatii predominant sub forma de ploaie in sud si sud-vest, insa din nou in zonele de deal precipitatiile se pot transforma pentru scurte momente in lapovite si ninsori (mai ales in cursul diminetii si al noptii). Vantul va sufla moderat in sud si sud-vest si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 6-11 grade in Banat si Crisana, 3-7 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-4 grade in Moldova.

Sambata vremea va continua sa se raceasca, urmand sa devina normala termic in sud si est, insa in regiunile intracarpatice temperaturile se vor mentine peste mediile climatologice ale perioadei. Unele precipitatii mixte slabe se vor mai semnala in sudul extrem al teritoriului, indeosebi in prima parte a zilei. Vantul va sufla tare in sud si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul tarii. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana si -3…2 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori estimate a se inregistra in nordul Moldovei, iar cele mai ridicate in zona Luncii Dunarii si pe litoral.

Duminica cerul va incepe sa se degajeze de nori in aproape toata tara, cu exceptia sud-estului, unde izolat vor mai cadea unele precipitatii slabe, predominant sub forma de ninsoare. Vantul va sufla moderat in sud-vest si in nord-est si mai mult slab in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -2…2 grade in Transilvania si Maramures, 1-5 grade in Banat si Crisana si -4…1 grad in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul Moldovei, iar cele mai ridicate in sudul litoralului.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.