Vremea în luna august 2022

In pofida scaderii duratei zilei dupa solstitiul de vara, in a doua decada a lunii iunie, luna august este in mod constant atat cea mai secetoasa luna a verii pe teritoriul tarii noastre, cat si cea mai calduroasa, in numeroase ocazii august fiind o luna mai calda decat iulie.

Luni august foarte calde in ultimii 20-25 de ani au fost indeosebi 2003, 2007, 2012 si 2017, dintre care 2012 se remarca mai ales in vestul tarii prin recorduri termice absolute, nu doar lunare. Nu este de neglijat nici recordul (desi masurat in perioada “nostalgica” a meteorologiei) de 44,5 grade Celsius de la Ion Sion, inregistrat tot in luna august.

La nivel emisferic atmosfera atinge un maxim de caldura incepand din jurul sfarsitului lunii iulie pana spre mijlocul lunii august, asadar acesta este principalul motiv pentru care luna august, desi ultima luna a verii, este de multe ori si cea mai calduroasa.

Prognoza pentru luna august 2022

Luna august 2022 nu va face exceptie si, conform rularilor consecutive ale mai multor modele climatice pe termen lung, va fi o luna foarte calda si secetoasa, la nivel national seceta pedologica urmand sa atinga si chiar sa depaseasca pe alocuri nivelele inregistrate in anii 1946 si 2000.

Abaterea cantitatilor de precipitatii estimata a se inregistra in luna august a anului 2022. In cea mai mare parte a teritoriului Romaniei seceta, deja prezenta in multe zone, se va accentua, urmand sa existe zone destul de vaste in care nu se vor strange nici macar 10-15 mm de apa pe parcursul acestei luni (cu precadere in sud si sud-est).
Sursa: NOAA, model CFSv2.

Prima decada a lunii august va fi si cea mai calduroasa, in sudul tarii urmand sa se atinga maxime de pana la 35-40 de grade Celsius. In jumatatea nordica temperaturile vor fi ceva mai scazute, insa tot foarte ridicate pentru regiunile respective, in speta Transilvania, Maramures, nordul Moldovei; 32-37 de grade vor fi maxime la ordinea zilei in prima decada. Minimele nocturne vor fi tropicale (mai mult de 20 de grade) indeosebi in zonele deluroase si pe litoral, iar disconfortul termic resimtit va fi accentuat.

Precipitatiile vor fi deficitare in majoritatea regiunilor tarii in acest interval, cel mai mult urmand sa ploua la munte, in Oltenia si in Moldova, unde local se vor strange cantitati de apa de 10-20 de mm, insa insuficient incat sa potoleasca setea pamantului de apa.

A doua decada a lunii august va fi in continuare deosebit de calda in raport cu media climatologica, cu toate ca valorile termice vor fi ceva mai scazute fata de prima decada: 33-38 de grade Celsius in sudul tarii si 30-35 de grade in nord, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din Carpatii Orientali, iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii.

Pe parcursul acestui interval, vor fi 1-2 fronturi atmosferice care vor brazda Romania de la vest catre est, insa fara a aduce cantitati insemnate de apa; numai in Maramures, vestul Muntilor Apuseni si in nord-vestul Carpatilor Orientali se vor strange cantitati de apa de pana la 15-20 de mm.

Ultima decada a lunii august va fi cea mai rece, relativ apropiata de normalul climatolgic al perioadei, pe masura ce advectiile de aer maritim-polar vor prevala la nivel continental. Cu toate acestea, maximele termice vor mai atinge in unele zile pragul caniculei in sudul tarii, in timp ce in nord local se vor depasi usor valorile 30-32 de grade Celsius.

Precipitatiile vor fi ceva mai consistente in ultima decada a lui august, insa numai in jumatatea nordica, unde se vor strange local pana la 20-30 de mm de apa. Sudul va ramane vaduvit de precipitatii, din pacate in cea mai importanta regiune a Romaniei din punct de vedere agricultural, seceta – extrema deja – urmand sa se accentueze.



Un comentariu la „Vremea în luna august 2022

  1. Nicu

    Da, toate dereglarile pe aceasta planeta, se intimpla din cauza noastra a Oamenilor…
    Pentru ca noi oamenii {unii} ignora atentionarile facute de specialisti in privinta incalzirii globale…
    Si tot noi suferim… si generatiile viitoare vor suferi mai mult,daca nu se va intimpla vreo catastrofa!…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.