Cum va fi vremea în săptămâna 20 – 26 noiembrie

In prima parte a intervalului un ciclon de sorginte nord-atlantica va aduce primele ninsori mai consistente ale sezonului in anumite zone de ses din tara noastra, vizata urmand sa fie in special zona Maramuresului. A doua parte a saptamanii propune o vreme in incalzire, pe masura ce deasupra intregii jumatati sudice a Europei se va stabiliza un vast anticiclon, iar circulatia aerului in troposfera se va face preponderent din sector sud-vestic, astfel urmand sa fie advectat un aer de origini tropicale dinspre nordul Africii, aer ce va aduce temperaturile in tara noastra la valori (cu mult) peste mediile climatologice ale perioadei.

Luni vremea va fi inchisa in prima parte a zilei in sudul tarii, unde local va ploua slab. In vest, centru si nord cerul va fi variabil, insa norii care vor traversa zona vor avea un insemnat potential precipitabil, astfel incat pe intreg parcursul zilei aici se vor semnala precipitatii mixte, iar la munte va ninge si se va depune un nou strat de zapada. Totusi, in zonele joase adiacente muntilor din Maramures va ninge de asemenea si se va depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri. Vantul va sufla tare in aproape toata tara, iar la munte rafalele vor atinge 80-100 de km/h, viscolind si spulberand zapada depusa. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana, 8-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Marti vremea va fi rece in vestul, centrul si nordul tarii, unde pe arii extinse vor cadea precipitatii mixte, iar la altitudini de peste 500 de metri acestea vor fi predominant sub forma de ninsoare. In Maramures inclusiv in zonele mai joase se va depune un strat destul de consistent de zapada, de pana la 15-20 de centimetri, iar la munte pana la 30 de centimetri. Vantul va sufla moderat spre tare in aproape toate regiunile tarii, in zonele montane acesta urmand sa atinga la rafala 80-100 de km/h. Temperaturile maxime se vor situa in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in vestul judetului Timis), 8-13 grade in Oltenia, 6-11 grade in Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova, cel mai cald urmand sa fie in partea de sud a regiunii.

Estimarea acumularilor de zapada pana in seara zilei de marti. In aproape toata zona intracarpatica si in nordul Moldovei se vor semnala precipitatii mixte, dar predominant sub forma de ninsoare in prima parte a zilei de marti. In anumite zone de ses din Maramures se pot depune pana la 20-30 de centimetri de zapada, iar la munte pana la 30-40 de centimetri. Dintre orasele mari, in Baia Mare va ninge cel mai mult: in jur 25 de centimetri pe parcursul zilelor de luni si marti. Un strat subtire si efemer de zapada se va depune insa local si in zonele mai joase din restul judetelor aflate in nordul tarii. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

Miercuri vremea se va ameliora usor sub aspectul precipitatiilor si va intra intr-un proces de incalzire, desi in cursul diminetii temperaturile minime vor fi negative in cea mai mare parte a tarii. In vest, centru si in nord local se vor mai semnala unele precipitatii mixte, insa acestea vor fi slabe cantitativ. Vantul va slabi la randu-i in intensitate aproape peste tot, doar in sudul Olteniei urmand sa mai prezinte unele intensificari cu totul trecatoare la tare. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat si Crisana, 13-17 grade in Oltenia, 10-15 grade in Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Joi vremea va continua sa se incalzeasca mai ales in nordul tarii, Vremea.ro anticipand ca precipitatiile vor inceta pe intreg teritoriul, desi cerul nu se va degaja in totalitate de nori. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in nord-vest si in sud-est. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 6-11 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 10-14 grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.

Vineri cerul va fi variabil spre mai mult senin in toata tara iar vremea va fi deosebit de calda in raport cu mediile climatologice ale ultimei decade a lunii noiembrie. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in zona montana inalta. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 11-15 grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Luncii Dunarii) si 10-14 grade in Moldova.

Sambata in prima parte a zilei vor exista conditii pentru formare a cetii in zonele extracarpatice, insa in rest vremea va fi in general frumoasa, cu un cer variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in Moldova. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-14 grade in Moldova

Estimarea abaterilor termice pentru dupa-amiaza zilei de sambata. In cea mai mare parte a tarii abaterile termice pozitive vor fi foarte importante, de pana la 6-10 grade Celsius. De altfel, intreaga Europa se va afla sub asediul unui aer tropical, fapt ce sugereaza ca iarna „adevarata” este inca departe de tara noastra si in mod cert aceasta nu va sosi in luna noiembrie. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica vremea va continua sa fie frumoasa si deosebit de calda in toata tara. Doar in a doua parte a zilei cerul se va acoperi de nori in vest, centru si in nord, insa fara a exista conditii pentru producerea unor precipitatii. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in nord-vest. Maximele termice vor fi cvasi-identice cu cele din ziua precedenta si vor urca la pranz pana spre 7-12 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Luncii Dunarii) si 11-14 grade in Moldova.O părere la “Cum va fi vremea în săptămâna 20 – 26 noiembrie

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.