Cum va fi vremea în weekend-ul 2 – 3 noiembrie

După câteva zile mai răcoroase iarna dovedește faptul că încă nu este pregătită să se instaleze pe teritoriul României, deoarece începând cu zilele următoare temperaturile vor fi în creștere, circulația aerului în troposferă la nivelul aproape întregului continent urmând să se reorienteze dinspre sud / sud-vest. Astfel, dinspre partea tropicală a Oceanului Atlantic și dinspre nordul Africii va începe să fie advectat un aer mai cald, în timp ce aerul polar va fi împins tot mai spre nord. Dacă sâmbătă temperaturile încă vor fi la valori apropiate de media climatologică a perioadei, duminică se va încălzi semnificativ, îndeosebi în vestul țării. Precipitațiile vor fi puține și se vor semnala cu precădere în vestul și nord-vestul teritoriului, acestea urmând să fie exclusiv sub formă de ploaie.

Sâmbătă un front atmosferic cald va patrunde in tara noastra prin regiunile vestice, pe spatii relativ extinse in Banat, Crisana, Maramures si vestul Transilvaniei urmand sa ploua slab. In restul zonelor tarii cerul va fi variabil, iar sansele pentru precipitatii aproape nule.
Vantul va sufla tare in Moldova si Banat, moderat in Dobrogea si estul Munteniei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Dimineata in depresiunile din estul Transilvaniei minimele termice se vor apropia de pragul gerului, respectiv -10 grade Celsius, ca urmare a cerului mai mult senin pana la acele ore. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 10-15 grade in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Abaterile termice estimate a se inregistra pe parcursul dupa-amiezii de duminica. Dupa o scurta perioada rece, valorile termice o vor lua din nou “la deal” si se vor situa cu 7-10 grade Celsius peste media climatologica specifica inceputului de luna noiembrie. Exceptie va face doar vestul Carpatilor Meridionali, unde temperaturile vor fi usor sub normalul termic al perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminică vremea se va incalzi in toata tara, temperaturile urmand sa creasca cel mai mult in vest si sud-vest. In continuare se vor mentine conditiile pentru producerea unor ploi slabe local in vestul Transilvaniei, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, in timp ce in restul tarii cerul va fi variabil, potrivit prognozei Ido.ro.
Vantul va sufla tare, cu rafale de 50-70 de km/h in Banat, sudul Crisanei, sudul si estul Moldovei si in Dobrogea, iar in restul regiunilor acesta va fi mai mult slab. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 11-16 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in Dealurile de Vest) si 13-18 grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.