Prognoza Vremea.ro pentru 28 – 31 octombrie

Ultimele zile ale lunii octombrie vor marca o schimbare în circulația generală a aerului la nivelul Europei, astfel încât blocul anticiclonic prezent în ultimele săptămâni mai ales în zonele centrale și estice ale continentului va fi destabilizat de către o pătrundere de aer polar de origine oceanică. Această schimbare se va resimți implicit și pe teritoriul țării noastre, unde temperaturile vor scădea accentuat de la o zi la alta, în cursul zilei de joi urmând să se înregistreze cele mai scăzute valori, atât noaptea cât și ziua. Precipitațiile așteptate să cadă nu vor fi foarte consistente, însă se vor semnala pe spații extinse: ploi în zonele joase și ninsori la altitudini mai mari de 1200 de metri.

Luni vremea încă va fi în general frumoasă în cea mai mare parte a țării, doar spre seară fiind așteptate câteva precipitații slabe sub formă de ploaie în extremitatea nordică a teritoriului.
Vântul va sufla slab în majoritatea regiunilor, cel mult moderat pe crestele munților. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 16 și 21 de grade în Transilvania și Maramureș (cu cele mai scăzute valori așteptate a se înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei), 18-23 de grade în Banat, Crișana, Oltenia și Muntenia și 16-21 de grade Celsius în Dobrogea și Moldova.

Marți vremea se va răci în jumătatea nordică a țării, unde vor cădea pe spații extinse precipitații sub formă de ploaie. La munte, spre seară, ploile se vor transforma treptat și în lapovițe și ninsori.
Vântul va sufla slab în aproape toată țara, numai la munte acesta urmând să fie moderat. Temperaturile maxime se vor situa în general între 10 și 15 grade în Transilvania, Maramureș și Crișana, 13-18 grade în Banat, 16-21 de grade în Oltenia și Muntenia, 13-17 grade în Dobrogea și 9-14 grade în Moldova, cu cele mai scăzute valori așteptate în extremitatea nordică a regiunii.

Miercuri răcirea vremii se va face resimțită și în regiunile sudice, unde temperaturile vor scădea cu până la 10-12 grade Celsius în comparație cu ziua precedentă. Potrivit Vremea.ro, va ploua pe arii extinse în sudul Transilvaniei, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei iar local și în Dobrogea, însă cantitățile de apa nu vor depăși 10-15 mm. La munte la altitudini mai mari de 1200 de metri va ninge și se va depune un strat subțire de zăpadă.
Vântul va sufla slab în centrul țării, slab până la moderat în vest și moderat în sud și est. Temperaturile maxime vor fi încadrate în general între 7 și 12 grade în Transilvania și Maramureș, 10-15 grade în Banat, Crișana și Oltenia și 7-12 grade în Muntenia, Dobrogea și Moldova, cu cele mai ridicate valori așteptate a se înregistra pe litoral.

Abaterile termice estimate a se înregistra în cursul după-amiezii de joi. În toată țara vremea va fi considerabil mai rece în comparație cu normalul climatologic specific perioadei, cele mai consistente abateri negative urmând să se înregistreze în zona Olteniei, unde temperaturile vor fi cu până la 6-8 grade Celsius mai scăzute decât ar fi normal pentru sfârșitul lunii octombrie. Sursă: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi vremea va fi închisă și rece mai ales în jumătatea sudică a țării, unde va ploua pe întreg parcursul zilei, iar cantitățile de apă estimate a se acumula vor ajunge până la 5-10 mm. La munte va ninge și se va depune un strat de zăpadă de aproximativ 10 centimetri, mai ales în Carpații Meridionali.
Vântul va sufla moderat spre tare în sudul țării și în general slab până la moderat în restul teritoriului. Dimineața va fi îngheț pe spații relativ extinse în Transilvania, Maramureș și Moldova, iar în depresiunile din estul Transilvaniei valorile minime de temperatură se vor apropia de -8 grade Celsius. Maximele termice vor urca la prânz până spre 4-9 grade în Transilvania, 8-13 grade în Maramureș, Banat și Crișana, 3-8 grade în Oltenia, 5-10 grade în Muntenia, 8-13 grade în Dobrogea și 5-10 grade în Moldova.Un comentariu la „Prognoza Vremea.ro pentru 28 – 31 octombrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.