Cum va fi vremea în weekend-ul 22 – 23 ianuarie

Finalul de saptamana va aduce o vreme rece in zonele centrale si nordice ale teritoriului, in contextul in care un front atmosferic asociat unei depresiuni situate in zona Rusiei europene va migra catre sud-estul continentului. La adapostul muntilor Carpati, sudul tarii nu va beneficia de aceeasi racire accentuata, desi in nordul Olteniei si al Munteniei temperaturile vor fi apropiate de media climatologica a perioadei.

Precipitatiile vor cadea pe spatii relativ extinse in Transilvania, Maramures, nordul Moldovei si local in Banat si in Crisana, unde vor fi mai ales ninsori. Unele precipitatii mixte slabe se vor semnala cu totul izolat si in sud, insa nu se va depune strat de zapada.

La munte va ninge viscolit si se va depune un strat nou de zapada de pana la 20-30 de centimetri, in timp ce in restul zonelor joase din jumatatea nordica a tarii acesta va masura in medie 5-7 centimetri.

Sambata vremea va fi inchisa in nordul Romaniei, unde va ninge cu intermitente si se va depune un strat subtire de zapada. In sud cerul va fi variabil si nu se vor semnala precipitatii.

Vantul va sufla tare in zona Carpatilor de Curbura, moderat in celelalte masive montane si in nordul Moldovei si mai mult slab in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -5 si 0 grade Celsius in Transilvania si Maramures, -2…3 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Lunca Dunarii) si -2…3 grade in Moldova.

Duminica cerul va fi mai mult noros in jumatatea nordica a Romaniei, in timp ce in sud acesta se va mentine variabil. Va ninge pe spatii extinse la munte, unde se vor depune pana la 15-20 de centimetri de zapada noua (indeosebi in vestul Muntilor Apuseni si in nordul Muntilor Fagaras).

In zonele mai joase din nord si centru ninsorile vor fi mai putin consistente si se va depune in medie un strat de zapada de pana la 3-5 centimetri. In sudul tarii numai izolat vor cadea precipitatii slabe, insa acestea vor fi mai ales sub forma de lapovita si ploaie.

Dupa lasatul serii presiunea atmosferica va fi in crestere si cerul se va insenina, astfel incat in zonele unde s-a depus zapada proaspata valorile termice vor scadea pana spre -20…-15 grade Celsius (insa cu minime chiar mai scazute luni dimineata).

Vantul va sufla tare la munte si in sudul Olteniei (cu rafale de pana la 60-80 de km/h), moderat in Moldova, Crisana si pe litoral si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni ale tarii.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre -7…-2 grade in Transilvania si Maramures, -3…2 grade in Banat si Crisana, -1…4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -5…0 grade Celsius in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nord-vestul regiunii.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in seara zilei de duminica spre luni. La munte va ninge consistent, insa un strat de zapada in medie de 5 centimetri se va depune local si in zonele mai joase din jumatatea nordica a teritoriului. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON (DWD).Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.