Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 11 – 17 iunie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme deosebit de calda in cea mai mare parte a sa, in aproape fiecare zi valorile termice urmand sa depaseasca normalul climatologic specific mijlocului lunii iunie. Doar joi in regiunile intracarpatice se va resimti o racire, insa aceasta nu va fi accentuata, iar incepand de vineri se va incalzi la loc. In sudul tarii maximele termice au sansa sa atinga si chiar sa depaseasca usor pragul caniculei (35 de grade Celsius) indeosebi miercuri, dar cald va fi si in restul zonelor tarii, cu maxime ce vor depasi frecvent valoarea de 30 de grade. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata zilnic in vestul, centrul si nordul tarii, unde pe spatii relativ extinse isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, in timp ce in sud si est cerul se va mentine variabil, in aceste regiuni aversele urmand sa se semnaleze numai in mod izolat. Cauza atat a temperaturilor ridicate cat si a precipitatiilor convective o va constitui un ciclon mediteranean in prima parte a intervalului, care va advecta un aer cald si umed de deasupra bazinului central al Marii Mediterane pe partea sa anterioara, iar in a doua parte a saptamanii umiditatea va fi asigurata de Marea Neagra, pe o circulatie a aerului in troposfera joasa ce se va reorienta dinspre sud-est; cu toate acestea, precipitatiile in sudul si in estul Romaniei vor ramane relativ putine. Tot dinspre sud-est, respectiv Turcia, va veni si aerul foarte cald incepand de vineri.

Luni vremea va fi calda in toata tara, dar in general instabila in regiunile intracarpatice, unde pe spatii relativ extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Mai ales la munte se vor acumula cantitati de apa de pana la 15-25 de mm. Unele averse izolate de ploaie se vor semnala si in restul zonelor tarii, insa vor fi slabe cantitativ. Vantul va sufla slab pana la moderat in nord-vest si in nord-est si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 27 si 32 de grade la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in estul Luncii Dunarii.

Marti vremea va fi frumoasa in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia nord-vestului, unde pe arii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni mici si medii. La inceputul averselor vor fi si intensificari ale vantului care temporar pot lua aspect de vijelie. Cantitatile de apa asteptate a se acumula nu vor fi semnificative, insa in Maramures izolat se vor strange pana la 15-20 de mm. Spre seara, local isi vor face aparitia unele furtuni si in Transilvania, Banat si nordul Moldovei. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in vestul extrem si in Dobrogea. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 26 si 31 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate posibile in sudul Transilvaniei si in Banat), 29-34 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 27-32 de grade in Moldova.

Miercuri vremea va fi in general instabila in vestul, centrul si nordul tarii, unde local se vor semnala furtuni (care pe alocuri pot deveni violente, insotite de vijelii si de grindina). Cantitatile de apa vor fi slabe spre moderate, conform previziunilor www.Vremea.ro doar in Banat urmand sa se acumuleze pana la 25-30 de mm. Izolat, spre seara se vor semnala unele averse slabe de ploaie si in restul zonelor tarii (cu exceptia sud-estului extrem). Vantul va sufla moderat in sud-estul tarii si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar pe litoral si in nordul Moldovei.

Joi vremea se va mentine instabila in regiunile intracarpatice, unde pe arii extinse va continua sa ploua in averse, care vor fi insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Cantitatile de apa vor fi mai insemnate in zona Carpatilor Orientali, unde se vor acumula pana la 20-25 de mm. In restul regiunilor tarii unele averse slabe de ploaie vor cadea doar spre seara, in mod izolat. Vantul va sufla slab, cel mult slab pana la moderat in cea mai mare parte a tarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 22-27 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 27-31 de grade in Oltenia, 28-33 de grade in Muntenia si Dobrogea si 26-31 de grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate in extremitatea nordica a regiunii.

Vineri instabilitatea atmosferica va ramane la ordinea zilei in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, unde pe spatii relativ extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Izolat (indeosebi la munte) cantitatile de apa pot ajunge pana la 15-20 de mm. In restul zonelor tarii aversele de ploaie isi vor face aparitia doar izolat si vor fi slabe cantitativ. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia, 30-34 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra pe litoral si in estul Deltei Dunarii) si 27-32 de grade in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Precipitatiile cele mai consistente vor cadea in vestul tarii, nordul Olteniei si la munte, unde se vor strange pana la 50-70 de mm pe intreg parcursul intervalului. Averse de ploaie se vor semnala local si in restul regiunilor, insa cantitatile de apa care se vor acumula vor fi cel mult moderate. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

In week-end vremea va continua sa fie calda aproape peste tot, cu temperaturi maxime ce vor urca la pranz pana spre 28-33 de grade Celsius la nivelul intregii tari, cele mai scazute valori urmand a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in estul Luncii Dunarii si in Banat. Aversele de ploaie insotite de descarcari electrice si razlet de grindina vor continua sa cada local in vestul, centrul si nordul teritoriului, in timp ce in restul regiunilor acestea isi vor face aparitia doar in mod izolat. Cantitile de apa nu vor fi foarte importante, doar pe alocuri urmand sa se stranga pana la 20-30 de mm (mai ales in zonele montane).

© 2018 – Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea articolului se poate face doar în limita a 500 caractere, urmate de link direct către articol!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.