Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 14 – 20 mai

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme in general instabila in majoritatea regiunilor tarii, in special in prima parte a sa. Un nucleu rece de altitudine va afecta luni mai ales regiunea Moldovei, pentru ca mai apoi o viguroasa depresiune mediteraneana sa aduca precipitatii pe arii extinse in zonele intracarpatice si local in restul teritoriului. Vor fi mai ales averse insotite de descarcari electrice, iar razlet va cadea si grindina. Cantitatile de apa estimate a se acumula pe parcursul intregului interval vor fi moderate, ploile cele mai intense fiind asteptate sa cada in zonele montane, dar si in nord-vest. Temperaturile in prima parte a saptamanii vor fi ceva mai apropiate de normalul climatologic al perioadei la nivel national, iar in vest, centru si nord mai ales miercuri se vor inregistra chiar si valori mai scazute fata de media multianuala a decadei a doua a lunii mai. Spre finalul saptamanii odata cu ameliorarea precipitatiilor vor creste si temperaturile, care vor ajunge din nou pana la valori de 30-31 de grade Celsius in regiunile sudice.

Luni vremea va fi in general instabila in jumatatea estica a tarii, unde pe arii relativ extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Pe alocuri, indeosebi la munte, se vor acumula cantitati de apa de pana la 10-15 mm. In restul teritoriului ploile isi vor face aparitia doar in mod local si vor fi slabe cantitativ. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult moderat in estul Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 16 si 21 de grade in Transilvania si Maramures, 18-23 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 20-25 de grade in Muntenia si Dobrogea si 17-22 de grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii. Dimineata in depresiunile din estul Transilvaniei se va putea forma bruma, temperaturile minime urmand sa oscileze in jurul valorii de 0 grade Celsius.

Marti vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe arii extinse in aproape toata tara, cu exceptia sud-estului, unde acestea se vor semnala numai in mod izolat. Local in vestul tarii si la munte cantitatile de apa vor fi mai insemnate, de pana la 15-20 de mm, Vremea.ro prognozând și că răzleț va cădea grindină de mici dimensiuni. Vantul va sufla moderat spre tare in estul tarii si slab pana la moderat in rest. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia (cu valori usor mai ridicate asteptate doar in estul Olteniei), 23-28 de grade in Muntenia si Dobrogea si 21-26 de grade in Moldova.

Miercuri instabilitatea atmosferica va fi accentuata in cea mai mare parte a tarii. Pe spatii extinse in vest, centru si nord vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice, iar local cantitatile de apa vor fi mai importante, de pana la 20-30 de mm. Izolat va cadea si grindina de dimensiuni mici si medii, iar la inceputul averselor isi vor face aparitia si unele intensificari ale vantului care trecator vor lua aspect de vijelie. In restul tarii astfel de fenomene convective se vor semnala doar in mod local, iar in sud-estul extrem numai cu totul izolat. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, iar in zonele de deal si de munte rafalele (non-convective) vor atinge 50-60 de km/h. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 14 si 19 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 19-23 de grade in Oltenia si 20-25 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in nordul extrem al Moldovei.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de miercuri. Dupa un lung sir de zile cu abateri termice pozitive, ziua de miercuri va fi una destul de racoroasa mai ales pentru locuitorii din centrul tarii, unde temperaturile vor fi mai scazute cu pana la 5-7 grade Celsius fata de normalul climatologic al perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi vremea va continua sa fie instabila in regiunile intracarpatice, unde pe arii relativ extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Cu toate acestea, cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor mai fi la fel de importante precum cele din cursul zilei de miercuri. In restul tarii aversele de ploaie se vor semnala doar cu totul izolat si vor fi slabe cantitativ. Vantul va sufla moderat spre tare in jumatatea nordica a tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in cea sudica. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 16-21 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate asteptate in sudul Banatului) si 21-26 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Vineri local in vest, centru si in nord vor mai cadea unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice mai ales in cursul pranzului, in timp ce in restul tarii cerul va fi variabil spre mai mult senin, ploile urmand sa se semnaleze doar cu totul izolat. Vantul va sufla slab pana la moderat in cea mai mare parte a tarii, cu unele intensificari trecatoare la tare in Transilvania si la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in extremitatea nordica a Moldovei.

In week-end vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara in toata tara, in sudul tarii maximele urmand sa urce pana spre 29-31 de grade Celsius, mai ales pe parcursul zilei de duminica. In vest, centru si in nord temperaturile vor creste de asemenea, insa vor fi mai apropiate de normalul climatologic al perioadei: se vor inregistra temperaturi maxime de 21-26 de grade, cu valori usor mai ridicate in sud-vest duminica. Aversele de ploaie vor fi slabe si vor mai cadea doar izolat in regiunile intracarpatice si la munte, in restul tarii cerul urmand sa fie variabil spre mai mult senin.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.