Cum va fi vremea în intervalul 22 – 27 mai

Urmatoarele zile vor fi caracterizate printr-o vreme in general frumoasa si calda in jumatatea estica a tarii, in timp ce in vest vor mai fi asteptate in mod local unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Cantitatile de apa nu vor fi foarte insemnate, pe intreg parcursul intregului interval doar izolat urmand sa se acumuleze pana la 30-40 de mm (indeosebi in masivele montane din vestul teritoriului). Spre finalul saptamanii in partea central-estica a Europei se va dezvolta un anticiclon foarte bine solidificat, astfel incat desi temperaturile vor marca o usoara scadere, instabilitatea atmosferica va fi in diminuare inclusiv in regiunile vestice ale Romaniei, unele averse de ploaie urmand sa se mai semnaleze doar local in sud-est. Cele mai ridicate abateri termice pozitive se vor inregistra in primele zile ale intervalului, cand dinspre nordul Africii inca va fi advectat un aer de origini sahariene.

Marti vremea va fi frumoasa in cea mai mare parte a tarii, doar local in Carpatii Occidentali, vestul Carpatilor Orientali si in Banat fiind asteptate sa cada unele averse slabe de ploaie. Vantul va sufla moderat in nordul Moldovei si in Banat si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures si 23-28 de grade in restul tarii, cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral, iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii.

Miercuri in jumatatea estica a tarii cerul se va mentine mai mult senin, in timp ce in vest indeosebi in cursul dupa-amiezii innorarile se vor accentua si local isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de descarcari electrice, însă Vremea.ro estimează că doar la munte cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 10-15 mm. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in sud-vest, nord-est si sud-est. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei) si 24-29 de grade Celsius in restul teritoriului.

Joi local in sud-vestul tarii se vor semnala averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice, in timp ce in zona Muntilor Apuseni acestea vor cadea doar in mod izolat. Unele averse de ploaie izolate isi vor face aparitia spre seara si in nordul Moldovei, insa acestea vor fi si aici slabe cantitativ. Vantul va sufla slab in jumatatea vestica a tarii si slab pana la moderat in cea estica. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 23-28 de grade la nivelul aproape intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in vestul extrem al tarii si in sud-est.

Vineri un talveg depresionar va aduce averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina pe arii relativ extinse in estul Romaniei, unde si cantitatile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm, iar izolat pana la 25 de mm. In restul tarii ploile se vor semnala doar in mod izolat si vor fi slabe cantitativ. Vantul se va intensifica in estul tarii ca urmare a cresterii gradientului baric (fapt datorat micii depresiuni din Marea Neagra), in Moldova, Baragan si Dobrogea rafalele urmand sa ajunga pana la 50-60 de km/h, valori maxime prognozate de Vremea.ro mai ales pentru cursul pranzului. In restul tarii vantul se va mentine slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 23-28 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 21-26 de grade in Moldova, cele mai ridicate valori urmand sa se inregistreze in Oltenia.

Sambata in prima parte a zilei va mai ploua in averse local in regiunile extracarpatice, in timp ce spre seara ploile se vor restrange ca arie si se vor mai semnala doar in sud-vest. Cantitatile de apa vor fi in general nesemnificative, doar in muntii Banatului urmand sa se mai acumuleze pana la 10-15 mm. Vantul va sufla tare in sud-est si in general moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime, in scadere fata de ziua precedenta mai ales in estul tarii vor fi incadrate in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures (cel mai racoare urmand sa fie in depresiunile din estul Transilvaniei), 22-27 de grade in Banat si Crisana, 21-25 de grade in Oltenia si 18-23 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Ploi in aversa se vor semnala pe rand in majoritatea regiunilor tarii, insa in mare parte din teritoriu acestea vor fi slabe cantitativ. Averse de ploaie mai consistente se vor inregistra doar la munte si in sudul Banatului, unde se vor acumula pana la 30-40 de mm pe parcursul intregului interval, in timp ce local in estul tarii acestea vor totaliza pana la 15-25 de mm (mai ales spre finalul saptamanii). Sursa: kachelmannwetter.com, model GFS.

Duminica vremea va fi frumoasa in aproape toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Doar in vestul extrem cu totul izolat spre seara isi vor face aparitia unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla moderat in sud-est (chiar pana la tare pe litoral) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures, 21-26 de grade in Banat si Crisana si 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al Moldovei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.