Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 5 – 11 martie

Dupa ce am avut parte de o saptamana de iarna veritabila, cauzata de prabusirea peste intreaga Europa a unei mase de aer polar-continental, circulatia aerului la nivelul batranului continent se va reorienta dinspre Oceanul Atlantic in urmatoarele zile, astfel incat va urma o incalzire masiva a vremii inclusiv in Romania. Daca luni si marti in regiunile extracarpatice temperaturile inca se vor mentine la valori usor sub media climatologica a perioadei, incepand de miercuri intreaga tara se va afla sub abateri termice pozitive, iar spre sfarsitul saptamanii regiunile sudice ar putea beneficia si de primele temperaturi de peste 20 de grade ale primaverii. In tot acest timp, teritoriul tarii noastre va fi traversat de o succesiune de fronturi atmosferice calde, care vor lasa in urma lor precipitatii sub forma de ploaie pe arii extinse in vest, centru si nord, in timp ce in sud si est ploile se vor semnala numai in mod local si vor fi mai slabe cantitativ.

Luni vremea va fi in general frumoasa in majoritatea regiunilor tarii, mai ales in prima parte a zilei. Dupa orele pranzului in sud-vest va incepe sa ploua, insa nu se vor inregistra cantitati importante de apa. Vantul va sufla tare in sud-vest, sud si est si moderat in restul regiunilor. Dimineata, datorita mentinerii cerului mai mult senin in centru si in nord, temperaturile mai pot cobori local sub pragul gerului, iar in depresiunile din estul Transilvaniei si in nordul Moldovei se mai pot inregistra si valori de pana la -15 grade Celsius. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in Dealurile de Vest), 1-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -2…3 grade in Moldova.

Marti va ploua pe arii extinse in aproape toata tara, insa cantitati ceva mai importante de apa se vor inregistra doar in sud-vest (pana la 10-15 mm). Vantul va sufla moderat in Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 4 si 9 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 2-7 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-5 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul extrem al regiunii.

Miercuri se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie pe arii relativ extinse in vest, centru si nord, in timp ce in sud si est acestea isi vor face aparitia numai in mod cu totul izolat. Cantitatile de apa vor fi nesemnificative, cu exceptia vestului Muntilor Apuseni si a nordului Carpatilor Orientali, unde se vor acumula in jur de 10 mm. La altitudini mai mari de 1500 de metri precipitatiile vor fi sub forma de ninsoare si se va depune un nou strat de zapada de pana la 10-15 centimetri. Vantul va sufla tare in sudul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in rest. Temperaturile maxime vor creste fata de ziua precedenta in toate regiunile tarii si vor fi incadrate in general intre 5 si 10 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul regiunii.

Joi precipitatiile slabe sub forma de ploaie vor continua sa cada pe spatii relativ extinse indeosebi in regiunile intracarpatice, in timp ce in restul tarii ploile se vor semnala doar in mod izolat. Vantul va sufla moderat spre tare in sudul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Maximele termice vor fi similare cu cele inregistrate pe parcursul zilei de miercuri si vor urca la pranz pana spre 5-10 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Luncii Dunarii) si 5-10 grade in Moldova.

Vineri mai ales in prima parte a zilei vor mai cadea local unele precipitatii slabe sub forma de ploaie in vest, centru si nord, in timp ce in restul regiunilor cerul va deveni variabil. Vantul va sufla moderat in aproape toata tara, chiar tare in nord-vest si in sudul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in depresiunile din estul Transilvaniei), 9-14 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, 6-10 grade in jumatatea de nord a Moldovei si 10-14 grade in cea sudica, conform Vremea.ro.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana in seara zilei de duminica. Pe intreg parcursul intervalului se vor semnala ploi slabe si moderate in regiunile intracarpatice, ce pot totaliza pana la 30-40 de mm in special in vestul Muntilor Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali. Unele ploi vor penetra si dincolo de arcul carpatic, insa in aceste zone cantitatile de apa vor fi considerabil mai scazute. La altitudini de peste 1500-1800 de metri se vor semnala aproape in exclusivitate ninsori, care vor depune un nou strat relativ consistent de zapada (pana la 20-30 de centimetri). Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

In week-end vremea va continua sa se incalzeasca, astfel incat mai ales duminica in sudul tarii se pot inregistra si valori termice maxime de pana la 20-22 de grade Celsius, ca urmare a unei puternice advectii de aer tropical dinspre nordul Africii. In acelasi timp, ploile vor continua sa cada pe arii relativ extinse in special in vestul, centrul si nordul tarii, insa cantitati mai importante de apa (pana la 15-20 de mm) se vor inregistra doar in vestul Carpatilor Occidentali si in nordul Carpatilor Orientali.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.