Cum va fi vremea în săptămâna 26 februarie – 4 martie

Daca iarna 2017-2018 pana acum s-a dovedit a fi foarte blanda in cele mai multe zone din tara, urmatorul interval va incerca sa salveze tardiv aceasta impresie, ca urmare a unei puternice advectii de aer polar-continental dinspre Siberia, cauzata de o masiva incalzire stratosferica brusca ce a avut loc acum 10-15 zile in zona Polului Nord. Avand in vedere faptul ca aerul rece se va pastra pe teritoriul tarii si in primele zile ale lunii martie, exista toate premisele pentru producerea celor mai scazute temperaturi din luna martie in Romania din ultimii 12-13 ani. Pe parcursul diminetilor de joi si vineri sunt asteptate temperaturi de pana la -25…-20 de grade Celsius in nordul Moldovei si in estul Transilvaniei (dar izolat si in Oltenia si Muntenia), in timp ce in sudul tarii senzatia de frig va fi accentuata de vantul puternic. Mai ales in nordul Moldovei pana miercuri se vor inregistra temperaturi usor sub pragul gerului, respectiv -10 grade, inclusiv in cursul pranzului.

Aerul deosebit de rece patruns in Marea Mediterana va duce la nasterea unei serii de cicloni vigurosi, ce vor aborda o traiectorie transbalcanica si vor afecta in special sudul tarii prin ninsori abundente si puternic viscolite, stratul de zapada cumulat putand ajunge pe alocuri pana la 40-50 de centimetri.
Spre finalul saptamanii aerul rece va incepe sa fie impins catre nord-est de un front atmosferic cald venit dinspre Oceanul Atlantic, astfel incat temperaturile vor creste considerabil in majoritatea regiunilor tarii.

Luni va ninge abundent in tot sudul tarii, iar local si in Banat, Transilvania si Moldova. In Oltenia stratul de zapada nou-depus va fi de 15-25 de centimetri, in timp ce la Bucuresti se asteapta depunerea unui strat de aproximativ 15 centimetri. Vantul va sufla tare in sud-est, cu rafale de pana la 80-100 de km/h in zona litorala si 60-80 de km/h in Baragan, viscolind si troienind puternic zapada depusa pe sol. In restul regiunilor vantul va fi in general moderat. Ca urmare a viscolului intens din zona sud-estica a tarii, vizibilitatea va putea scadea pe alocuri si pana la doar 10-20 de metri. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -9 si -4 grade in Transilvania si Maramures, -6…-2 grade in Banat si Crisana, -9…-4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in sudul litoralului) si -12…-7 grade in Moldova.
Nota: datorita vantului foarte puternic, in sud-est valorile resimtite de temperatura pot ajunge si la -30 de grade, iar pe crestele montane inalte pana la -50 de grade.

Marti ninsorile vor continua sa cada pe aproape intreaga durata a zilei in sudul tarii, pe fondul retrogradarii ciclonului, acestea urmand sa se diminueze in intensitate doar dupa lasarea intunericului. Unele ninsori se vor mai semnala local si in Transilvania si Moldova, dar vor fi slabe cantitativ. Vremea.ro prognozeaza ca la nivel national conditiile vor ramane vitrege, similare cu cele din ziua precedenta, iar in sudul tarii se va mai depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri, in jur de 10 centimetri urmand sa se depuna si in Capitala. Vantul va continua sa sufle tare la randu-i in sud-est, cu rafale ce vor atinge 70-90 de km/h, in timp ce in restul regiunilor acesta se va mentine mai mult moderat. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre -10 si -5 grade in Transilvania si Maramures, -7…-2 grade in Banat si Crisana, -9…-4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -13…-8 grade in Moldova, cele mai ridicate temperaturi urmand sa se inregistreze in sudul regiunii.

Stratul de zapada estimat a se depune pana marti la pranz. Cele mai consistente ninsori vor fi in sudul Olteniei, unde se va depune un strat de zapada de pana la 30-40 de centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Miercuri un talveg depresionar va produce un nou episod de viscol in sud-est, mai scurt de aceasta data (cel mult 12 ore), dar care va mai depune inca 5-10 centimetri de zapada in judetele din estul Luncii Dunarii si in Dobrogea; in restul regiunilor cerul va deveni variabil. Vantul va sufla tare in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor situa in general intre -8 si -3 grade in Transilvania si Maramures, -6…-2 grade in Banat si Crisana, -9…-4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu valori usor mai ridicate asteptate in sudul litoralului) si -12…-7 grade in Moldova.

Joi vremea se va ameliora ca aspect, unele ninsori slabe urmand sa mai cada doar izolat in sudul Transilvaniei si in Muntenia. Vantul va slabi in intensitate in sud-est, unde va fi moderat, in timp ce in restul regiunilor acesta va sufla slab, cel mult slab pana la moderat. Luand in considerare inseninarea asteptata in cursul diminetii in mare parte din tara, temperaturile minime vor cobori foarte mult in nordul Moldovei, in depresiunile din estul Transilvaniei si local si in Oltenia si Muntenia, zone unde se vor inregistra valori de pana la -25…-20 de grade Celsius. Astfel de temperaturi deosebit de scazute vor fi aproape de valorile record pentru data de 1 martie. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -7…-2 grade in Transilvania si Maramures, -5…0 grade in Banat si Crisana, -7…-2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -10…-5 grade in Moldova, cu valori posibil usor mai scazute asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Vineri dinspre vestul Europei va patrunde un front atmosferic cald, care va aduce pe arii extinse precipitatii mai ales sub forma de ninsoare in sud-vest si in sud. Pe alocuri (mai ales in Banat si Oltenia) se va mai putea depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri. In sudul extrem al tarii temperaturile in altitudine se vor pozitiva, insa la sol acestea vor ramane negative, astfel incat vor exista conditii pentru producerea de ploaie inghetata, care va conduce la un risc augmentat de formare a poleiului. Vantul va sufla slab in majoritatea regiunilor tarii, cel mult moderat in sud-vest. In cursul diminetii, datorita cerului care se va mentine mai mult senin in nordul tarii, local valorile minime de temperatura mai pot cobori pana spre -20 de grade Celsius. Temperaturile maxime vor creste usor fata de ziua precedenta in aproape toata tara si vor fi cuprinse in general intre -3 si 2 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, -7…-2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate in sudul Olteniei) si -8…-3 grade in Moldova.

In week-end vremea se va incalzi substantial in toata tara, temperaturile urmand sa revina la valori normale pentru prima decada a lunii martie. O serie de fronturi atmosferice venite dinspre vestul Europei vor aduce precipitatii pe arii extinse in majoritatea regiunilor tarii, insa acestea vor fi preponderent sub forma de ploaie si in general slabe cantitativ.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.