Vreme în răcire în intervalul 19 – 22 iulie

In urmatoarele zile vremea la nivelul tarii noastre va cunoaste o racire (pe alocuri accentuata), pe masura ce o arie de presiune scazuta va aduce cu sine precipitatii pe spatii extinse, in tandem cu o advectie de aer rece dinspre zona Peninsulei Scandinave. Luni inca se vor mai inregistra temperaturi apropiate de pragul caniculei in regiunile sudice ale tarii, insa de marti valorile termice se vor situa sub mediile climatologice ale perioadei in majoritatea regiunilor.

In prima parte a intervalului precipitatiile vor avea mai ales caracter de aversa si vor fi insotite de frecvente descarcari electrice si izolat de grindina, insa dupa trecerea frontului atmosferic, aerul rece va ‘sugruma’ procesele convective (bazate indeosebi pe caldura), astfel incat mai ales in zona centrala a Romaniei se vor semnala si precipitatii de tip stratiform. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 20-30 de mm si izolat pana la 40-50 de mm, cu precadere in zonele montane.

Luni vremea va fi calduroasa in sudul Romaniei, unde canicula va persista in mod local – desi valorile termice se vor situa in medie cu 1-2 grade Celsius sub cele inregistrate in cursul zilei de duminica. In timp ce in Oltenia, Muntenia si Dobrogea cerul se va mentine variabil spre mai mult senin, in vestul, centrul si nordul teritoriului dupa orele pranzului isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de descarcari electrice, grindina de dimensiuni mici si medii, iar pe spatii restranse vor fi si intensificari ale vantului ce pot lua temporar aspect de vijelie.

Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm si izolat pana la 25-30 de mm, mai cu seama in preajma arealelor montane.

Vantul va sufla slab, cel mult slab pana la moderat in majoritatea zonelor tarii (cu exceptia intensificarilor de vant pe fond convectiv, ce se vor produce pe arii destul de restranse).

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 27 si 32 de grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 32-37 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu valori usor mai scazute, de pana la 29-31 de grade, asteptate a se inregistra pe litoral) si 26-31 de grade in nordul Moldovei.

Marti vremea se va raci in toate regiunile tarii, mai accentuat in Transilvania, Maramures, nordul Moldovei si vestul Olteniei.

Pe spatii extinse vor cadea ploi, pe alocuri cu caracter de aversa (mai ales in jumatatea estica), iar izolat cantitatile de apa vor ajunge pana la 25-30 de mm.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in zona Banatului montan si in Baragan.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures, 26-31 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 28-33 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan) si 23-28 de grade Celsius in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula in Romania pe parcursul zilei de marti. Va ploua in majoritatea zonelor tarii (cu exceptia vestului Crisanei si a litoralului, unde ploile se vor semnala numai cu totul izolat), iar pe alocuri cantitatile de apa vor ajunge pana la 25-30 de mm, mai ales in sud-vest si la munte. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Miercuri vremea se va ameliora ca aspect in jumatatea vestica, insa temperaturile vor ramane sub media climatologica a celei de-a doua jumatati a lunii iulie in cea mai mare parte a tarii.

In Muntenia, Moldova si in Dobrogea local se vor mai semnala unele ploi, in general slabe cantitativ (sub 10-15 mm), iar cu totul izolat isi vor face aparitia si fenomenele electrice.

Vantul va sufla moderat in zona inalta a Carpatilor de Curbura si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 22 si 27 de grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 24-29 de grade in Banat si Crisana, 26-31 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 23-28 de grade in Moldova.

Joi izolat in zona Carpatilor de Curbura si in Muntenia se vor mai semnala unele averse slabe de ploaie, in restul teritoriului cerul urmand sa fie mai mult senin.

Vantul va sufla moderat in Moldova si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte zone ale tarii..

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 22-27 de grade in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 23-28 de grade Celsius in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei.Un comentariu la „Vreme în răcire în intervalul 19 – 22 iulie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.