Vremea în săptămâna 16 – 22 iulie

Urmatorul interval va fi caracterizat de o vreme in general normala termic in cea mai mare parte a sa, cu maxime de temperatura zilnice ce nu vor trece de 32-33 de grade Celsius. Cauza acestor temperaturi placute (in conditiile in care lunile iulie ale ultimilor ani au fost deosebit de calde) o constituie un nucleu depresionar situat in nordul Ucrainei si sudul Rusiei europene, care va fi stationar pentru mai multe zile si care va advecta dinspre latitudini nordice un aer ceva mai rece pe partea sa anterioara.

Zona de instabilitate indusa de ciclonul „rusesc” va permite ca in fiecare zi sa se dezvolte nori cumulonimbus din care vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe spatii relativ extinse in regiunile vestice, nordice si centrale ale tarii, in timp ce sudul si sud-estul vor avea parte de un cer mai mult senin si de foarte putine precipitatii.

In week-end, pe fondul destramarii depresiunii mai-sus aminitite, va incepe sa fie advectat dinspre nordul Africii un aer considerabil mai cald, care va aduce temperaturile in cursul dupa-amiezelor pana aproape de pragul caniculei, iar duminica acesta chiar s-ar putea depasi in zona Luncii Dunarii.

Luni vremea va fi in general instabila indeosebi in cursul dupa-amiezii in vest, centru si nord, unde local vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni mici. Pe spatii restranse cantitatile de apa vor ajunge pana spre 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, cu unele intensificari trecatoare la tare doar pe crestele muntilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 24-29 de grade in Banat si Crisana, 26-31 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 22-27 de grade in Moldova.

Marti tiparul vremii din cursul zilei de luni se va mentine, cu mentiunea ca spre dupa-amiaza, pe langa jumatatea nordica a tarii, unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice se pot semnala inclusiv in Banat si in vestul Olteniei. Cu totul izolat va cadea grindina si se vor strange pana la 10-15 mm de apa. Vantul va sufla slab pana la moderat in cea mai mare parte a teritoriului, cel mult moderat in Transilvania si la altitudini de peste 1500 de metri. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Olteniei) si 23-28 de grade in Moldova.

Miercuri local in regiunile intracarpatice si in jumatatea de nord a Moldovei se vor mentine conditiile pentru producerea unor averse de ploaie insotite de descarcari electrice, insa acestea vor fi in general slabe cantitativ. Vantul va sufla tare in Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia si Muntenia, unde rafalele vor ajunge pana la 60-70 de km/h. Cauza acestui vant puternic o va constitui un gradient baric ridicat, tara noastra urmand sa se afle la granita dintre un ciclon si un anticiclon. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate – de pana la 31-32 de grade Celsius – asteptate in Baragan) si 23-28 de grade in Moldova.

Joi vor continua sa cada averse de ploaie pe spatii relativ extinse in jumatatea nordica a tarii, in timp ce in sud acestea se vor semnala numai cu totul izolat. Punctiform (si mai ales la munte) cantitatile de apa vor ajunge pana spre 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat in nord-vestul, sud-vestul si nord-estul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 22-27 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra, ca aproape de fiecare data, in depresiunile din estul Transilvaniei), 26-31 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 23-28 de grade in Moldova.

Vineri vor cadea averse slabe de ploaie local in zonele intracarpatice si izolat in estul tarii, in timp ce Muntenia si Oltenia vor ramane sub un cer variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla moderat in jumatatea de nord a Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Olteniei) si 24-29 de grade in Moldova.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in cursul zilei de duminica. In zona Luncii Dunarii si mai cu seama in sud-vestul Olteniei se vor inregistra temperaturi maxime ce vor oscila in jurul pragului de canicula: 34-36 de grade Celsius. Sursa: kachelmannwetter.com, model GFS.

In week-end vremea se va incalzi usor, mai ales duminica urmand sa devina usor caniculara in extremitatea sudica a tarii. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 27 si 32 de grade Celsius in jumatatea nordica a tarii si intre 31-36 de grade in cea sudica, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in zona Luncii Dunarii. Precipitatiile vor fi relativ putine si se vor manifesta sub forma de averse insotite de descarcari electrice cu precadere in jumatatea nordica a teritoriului, unde sunt asteptate izolat si unele vijelii si caderi de grindina de dimensiuni mici si medii, iar punctiform se vor inregistra cantitati de apa de pana la 15-20 de mm – pe fondul cresterii temperaturilor urmand sa creasca deopotriva si instabilitatea din troposfera. In sudul tarii aversele de ploaie se vor semnala doar cu totul izolat (si vor fi in general slabe cantitativ), ca urmare a unui aer mai uscat si nefavorabil dezvoltarii norilor convectivi.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.