Vremea în weekend-ul 17 – 18 octombrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme răcoroasă în regiunile intracarpatice și în nordul Moldovei, în contextul trecerii unui front atmosferic peste țara noastră, front asociat unei depresiuni nu foarte adâncă, situată în zona bazinului vestic al Mării Negre. Vor cădea și precipitații sub formă de ploaie pe spații relativ extinse în mare parte din teritoriu, cantități ceva mai însemnate de apă urmând să se acumuleze îndeosebi în Moldova și în Maramureș. Dacă în jumătatea nordică temperaturile se vor situa sub media climatologică a celei de-a două decade a lunii octombrie, în sudul țării valorile termice încă vor fi ușor peste medie, în unele zone din sud-est maximele urmând să depășească 20 de grade Celsius pe parcursul zilei de sâmbătă.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Va ploua pe spatii destul de extinse, pe rand, in majoritatea regiunilor, insa cantitati mai insemnate de apa (pana la 20-30 de mm in mod izolat) se vor inregistra doar in Maramures, Moldova, sud-estul extrem al Transilvaniei si in nordul Munteniei. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Sambata vremea va fi in general inchisa in aproape toata tara, iar pe spatii extinse indeosebi in prima parte a zilei in Moldova, estul Transilvaniei si nordul Munteniei va ploua. Pe alocuri ploile vor avea si caracter de aversa si vor fi insotite de fenomene electrice. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 15-20 de mm, iar izolat pana la 25-30 de mm.

Vantul va sufla moderat spre tare la munte (cu rafale de pana la 60-70 de km/h) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 11 si 16 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 16-20 de grade in Oltenia, 17-22 de grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in estul Baraganului) si 13-18 grade in nordul Moldovei.

Duminica vremea se va ameliora ca aspect in sudul tarii, unde cerul va deveni variabil. In jumatatea nordica a teritoriului in schimb, local ploile vor continua, iar in Maramures izolat se vor mai acumula cantitati de apa de pana la 20-30 de mm (mai ales in zona montana).

Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 80-100 de km/h), moderat in Banat si Oltenia si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 8 si 13 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 11-16 grade Celsius in Moldova.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.