Vremea până la sfârșitul săptămânii: prognoza între 1 și 5 aprilie

După perioada caldă ce a urmat evenimentului hibernal de la începutul săptămânii trecute, un nou val de aer polar-oceanic afectează în aceste zile țara noastră, prin ninsori localizate și temperaturi mai scăzute în comparație cu media climatologică a perioadei. Conform ultimelor rulări ale modelelor numerice, acesta va fi și ultimul episod hibernal în zonele joase înainte de venirea primăverii în deplinătatea forțelor.

Astfel, deși la începutul intervalului valorile termice vor fi foarte scăzute, odată cu apropierea weekend-ului circulația aerului la nivelul Europei se va reorienta dinspre sud-vest, în consecință urmând să fie advectat un aer considerabil mai cald de deasupra nordului Africii și a bazinului Mării Mediterane înspre zona Balcanilor.

Miercuri vremea va fi deosebit de rece pentru prima zi a lunii aprilie in toata tara. Ca urmare a inseninarii cerului in nordul tarii in a doua parte a noptii de marti spre miercuri, temperaturile minime se vor apropia de recordurile absolute lunare in depresiunile intramontane din nord-estul Transilvaniei si din nordul Moldovei, aici urmand sa se inregistreze miercuri dimineata temperaturi apropiate de pragului gerului (-10 grade Celsius). In paralel, in sud-vestul Romaniei local vor continua ninsorile si se va mai depune un strat de zapada punctiform de pana la 3-5 centimetri, indeosebi in judetul Mehedinti.

Vantul va sufla moderat in jumatatea sudica a tarii si mai mult slab in cea nordica. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 2-7 grade in Oltenia (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul regiunii) si 5-10 grade in Muntenia, Oltenia, Dobrogea si Moldova.

Temperaturile minime estimate a se inregistra in dimineata zilei de miercuri. Cu exceptia sudului tarii, in toate regiunile se vor inregistra minime negative, iar in depresiunile din nord-estul Transilvaniei si din nordul Moldovei se va atinge pragul de -10 grade. Oficial, recordul Romaniei de minima in luna aprilie (excluzand muntele) este de -14,4 grade Celsius (inregistrat la Miercurea-Ciuc), iar miercuri dimineata vor exista conditii pentru doborarea acestuia, chiar daca nu in zone ce sunt acoperite de statii meteo. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Joi vremea se va ameliora ca aspect inclusiv in sudul teritoriului, unde numai cu totul izolat in prima parte a zilei vor mai cadea unele precipitatii mixte slabe, potrivit Vremea.ro. Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor, cu exceptia Carpatilor Orientali si a sud-estului Dobrogei, unde acesta va fi slab pana la moderat.

Temperaturile maxime vor creste usor fata de ziua de miercuri si se vor situa in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 8-13 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 10-15 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Vineri cerul va fi variabil spre mai mult senin in toata tara, iar vremea va continua sa se incalzeasca usor. Vantul va sufla moderat in sudul Moldovei si in nordul Carpatilor Orientali si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 13-18 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Moldova si 10-15 grade Celsius in Dobrogea, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului, ca urmare a influentei apei Marii Negre, care inca este destul de rece.

Sambata vor fi unele innorari in jumatatea nordica a tarii, unde local vor cadea precipitatii slabe sub forma de ploaie, in timp ce in sud cerul se va mentine variabil. Vantul va sufla mai mult slab in aproape toata tara, cel mult slab pana la moderat in vestul Banatului si al Crisanei.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 9-14 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia si Muntenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan) si 12-17 grade in Dobrogea si Moldova.

Duminica vremea va fi frumoasa in cea mai mare parte a teritoriului, unele innorari temporare urmand sa se produca numai la munte, unde cu totul izolat se vor semnala precipitatii mixte slabe. Vantul va sufla tare in sud-est (cu rafale de pana la 60-70 de km/h) si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures, 13-18 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Banatului) si 11-16 grade Celsius in Moldova.

Vremea.ro oferă prognoze pentru toate orașele din România, următoarele orașe au fost adăugate de curând pe site:
Adjud Petrila Faget Gura Humorului Costești Aiud Resita Lugoj Vatra Dornei Dorohoi Gherla Ludus Campulung Arges Curtea de Argeș Făgăraș Tg. Bujor
Reghin Saveni Dej Mangalia Sinaia BerbestiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.