Cum va fi vremea în intervalul 11 – 14 mai: temperaturi de până la 34 de grade în România

Următoarele zile vor marca cea mai caldă perioadă a anului 2020 la nivelul întregii țări, în pofida unui scurt front rece care va afecta îndeosebi jumătatea nordică în cursul zilei de marți.

Cauza pentru aceste valori termice foarte ridicate o va constitui un ciclon situat în zona Peninsulei Iberice, care va forța pe partea să anterioară o advecție de aer tropical dinspre inima Saharei. Dacă în zona Greciei se așteaptă temperaturi maxime și de 40 de grade Celsius, România va fi afectată doar de extremitatea nordică a acestui aer tropical, în Banat și în zona Luncii Dunării urmând să se înregistreze maxime apropiate de pragul caniculei, respectiv 33-34 de grade Celsius.

Precipitațiile vor fi puține și se vor semnala cu precădere în nordul teritoriului și la munte sub formă de averse însoțite de descărcări electrice (mai ales în cursul zilelor de marți și joi).


Primește următoarea prognoză pe email

Luni vremea va fi deosebit de calda in toata tara, iar cerul va fi variabil spre mult senin. Seara se vor dezvolta cativa nori convectivi in Banat si in vestul Transilvaniei, insa aversele de ploaie insotite de fenomene electrice asteptate sa cada in mod izolat nu vor lasa cantitati insemnate de apa. Vantul va sufla moderat spre tare la munte (dar si in Banat in momentele ce vor preceda aversele) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 24 si 29 de grade in Transilvania si Maramures, 26-31 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-vestul regiunii, in zona Calafat), 26-31 de grade in Muntenia si Moldova, 24-29 de grade in partea vestica a Dobrogei si 19-24 de grade Celsius in cea estica, contrastul termic urmand sa fie foarte ridicat pe o distanta de numai cativa kilometri fata de țărm datorita brizei marine.

Marti vremea se va raci accentuat in nordul tarii, unde local vor cadea ploi in aversa insotite de descarcari electrice, insa nu se asteapta acumularea unor cantitati insemnate de apa. Vantul va sufla moderat spre tare in nordul tarii (cu rafale de pana la 60-80 de km/h) si moderat in regiunile sudice.

Temperaturile maxime de marți se vor incadra in general intre 17 si 22 de grade Celsius in Transilvania, 13-18 grade in Maramures si Crisana, 18-23 de grade in Banat, 23-28 de grade in Oltenia, 26-31 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan), 24-29 de grade in sudul Moldovei si 19-24 de grade in nordul Moldovei. De mentionat faptul ca in nordul Moldovei maximele se vor atinge in cursul diminetii, la pranz in Bucovina urmand sa se inregistreze temperaturi de numai 6-8 grade, in contrast semnificativ cu cele 30-31 de grade care vor fi la aceeasi ora in Baragan.

Miercuri vremea sa va incalzi la loc in nordul tarii, in timp ce in sud temperaturile vor fi ceva mai scazute fata de ziua de marti. Cerul va fi mai mult senin, numai cu totul izolat in masivele montane din vestul tarii urmand sa mai cada unele averse slabe de ploaie. Vantul va sufla moderat la munte si in sudul Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Maramuresului), 23-28 de grade in Banat si Crisana si 19-24 de grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in estul Luncii Dunarii (pana la 26 de grade), dar si usor mai scazute pe litoral (pana la 16-17 grade).

In ciuda noului avans de aer tropical de deasupra Romaniei, cerul senin din cursul noptii de marti spre miercuri va face ca minimele termice sa coboare usor sub pragul de 0 grade Celsius in depresiunile intramontane din nord-estul Transilvaniei si din Bucovina.

Joi vremea se va incalzi accentuat mai ales in sudul si in vestul tarii, temperaturile urmand sa fie cu mult mai ridicate fata de mediile climatologice ale perioadei. In sud cerul va fi mai mult senin, in timp ce in jumatatea nordica local se vor semnala averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice.

Furtunile vor deveni severe spre seara zilei de joi, cand forfecarea aerului pe verticala va creste, astfel incat izolat va cadea si grindina de dimensiuni medii si posibil mari, iar la inceputul averselor pe alocuri vantul va lua aspect de vijelie. De altfel, vantul va sufla in mod generalizat moderat spre tare in majoritatea regiunilor, numai in sudul Olteniei si al Munteniei acesta urmand sa fie mai mult slab.

Datorita deplasarii rapide a sistemelor convective, Vremea.ro nu asteapta acumularea unor cantitati semnificative de apa, numai cu totul izolat urmand sa se stranga pana la 15-20 de mm.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 26-31 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 29-34 de grade in Banat, sudul Olteniei si al Munteniei, 26-31 de grade in nordul Olteniei si al Munteniei, in Moldova si in vestul Dobrogei si 21-26 de grade Celsius in estul Dobrogei, din nou cu cele mai scazute valori asteptate in zona litorală.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in cursul zilei de joi. In Serbia avansul de aer tropical se va manifesta prin valori de temperatura considerabil mai ridicate decat la noi (pana la 38 de grade in zona Belgradului), insa si in Romania vremea va fi cu mult mai calda fata de media climatologica a perioadei, cu maxime de pana la 33-34 de grade Celsius in sudul Banatului si al Munteniei. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Nou! Prognozele Vremea.ro sunt acum disponibile și pentru:
Gherla
Campulung
Bușteni
Reșița
Ghimbav
Dej
Mangalia
Izvoarele
Lipănești
Tomșani
Provița de Sus



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.