Cum va fi vremea în weekend-ul 16 – 17 mai

Configurația sinoptică la nivelul Europei va fi una destul de complexă în următoarele zile, cele două arii depresionare (una în nordul continentului, iar cealaltă în sud) fiind separate de un brâu anticiclonic. În țara noastră va fi de interes activitatea depresiunii din bazinul vestic al Mării Mediterane, care prin procesele de advecție pe partea sa anterioară va împinge un aer extrem de cald (mai ales pentru această perioadă din an) dinspre inima Saharei înspre zona Balcanilor. Precipitațiile vor fi relativ puține și se vor semnala îndeosebi în nordul țării sub formă de averse de ploaie localizate însoțite de fenomene electrice.

Vineri vremea va fi deosebit de calda pentru mijlocul lunii mai in majoritatea zonelor tarii, abaterile termice pozitive fata de media climatologica urmand sa fie foarte insemnate. In nordul tarii local se vor dezvolta nori convectivi indeosebi in cursul dupa-amiezii, nori din care vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina de mici dimensiuni, insa datorita deplasarii rapide a sistemelor noroase nu se vor acumula cantitati importante de apa.

Vantul va sufla moderat spre tare la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 24 si 29 de grade Celsius in Transilvania, 20-25 de grade in Crisana si Maramures, 25-30 de grade in Banat, 30-35 de grade in Oltenia si sudul Munteniei, 25-30 de grade in nordul Munteniei si in Dobrogea, 20-25 de grade in sudul Moldovei si 15-20 de grade Celsius in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Nota: desi estimarile modelelor numerice sugereaza inregistrarea unor temperaturi maxime de pana la 34-35 de grade in vestul Luncii Dunarii, circulatia aerului puternica din sector sudic ar putea favoriza producerea fenomenului de foehn in nordul Balcanilor; daca aceasta situatie se va materializa, vor exista conditii pentru inregistrarea unor maxime chiar si de 36-37 de grade Celsius pe aliniamentul ZimniceaTurnu MagureleBechet, astfel de valori fiind unele record pentru cea de-a doua decada a lunii mai.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri in sudul tarii. In Lunca Dunarii vor fi temperaturi cu pana la 15 grade Celsius mai ridicate decat normalul climatologic al perioadei, pentru prima data anul acesta in tara noastra urmand sa existe conditiile pentru atingerea pragului canicular de 35 de grade. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Sambata vremea se va raci usor in toata tara, insa va ramane in continuare mai calda in comparatie cu normalul termic al perioadei. Potrivit prognozei Vremea.ro, in prima parte a zilei vor mai cadea unele averse de ploaie local in nord-est si la munte, iar spre seara si in sud-vest, insa nu se vor inregistra cantitati importante de apa.

Vantul va sufla moderat in Moldova, Baragan, nordul Dobrogei, sudul Olteniei si la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 24-29 de grade in Oltenia, 26-31 de grade in vestul Munteniei, 21-26 de grade in estul Munteniei si in Dobrogea si 18-23 de grade Celsius in Moldova.

Duminica vremea va fi in general inchisa in nordul tarii, unde va ploua pe spatii relativ extinse, iar cantitatile de apa estimate a se acumula vor ajunge izolat pana la 10-15 mm in Maramures, nordul Transilvaniei si Crisana. In sudul tarii cerul va fi variabil, iar conditiile pentru producerea precipitatiilor vor fi reduse.

Vantul va sufla moderat in Dobrogea si in Carpatii Orientali si mai mult slab in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 16-21 de grade Celsius in nordul Transilvaniei, Maramures si Crisana, 21-25 de grade in sudul Transilvaniei, 23-28 de grade in Banat si Oltenia, 25-30 de grade in Muntenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Luncii Dunarii), 20-25 de grade in Dobrogea si sudul Moldovei si 18-23 de grade in nordul Moldovei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.