Cum va fi vremea în săptămâna 28 mai – 3 iunie

Urmatoarea saptamana va fi caracterizata printr-o vreme in general frumoasa si calda in prima parte a sa, cand in estul si in nord-estul continentului va persista o arie de presiune ridicata, incarcata de aer cald din sudul Campiei Ruse si din zona Marii Caspice. In a doua parte a saptamanii anticiclonul se va retrage catre est, iar pe partea sa anterioara va cobori spre latitudini mai sudice (incluzand si Romania) un aer mai rece si umed dinspre zona Marii Baltice. Precipitatiile vor fi putine in prima parte a intervalului si se vor semnala cu precadere in sud-vest si la munte, pentru ca ultimele zile ale saptamanii sa aduca precipitatii sub forma de averse insotite de descarcari electrice pe spatii mai extinse in majoritatea regiunilor tarii, insa cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi semnificative.

Luni vremea va fi in general frumoasa in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia sud-vestului, unde mai ales dupa-amiaza isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de descarcari electrice. Cantitatile de apa nu vor fi prea insemnate, doar cu totul izolat in Banat urmand sa se depaseasca 10-15 mm. Vantul va sufla slab pana la moderat in sud-est si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 25-30 de grade in Banat si Crisana si 23-28 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Marti cerul va fi mai mult senin in jumatatea vestica a tarii, in timp ce in est in cursul pranzului vor aparea unele dezvoltari noroase cumuliforme, insa doar cu totul izolat vor cadea averse slabe de ploaie. Vantul va sufla moderat spre tare in sud-est si slab pana la moderat in restul zonelor tarii. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 23 si 28 de grade Celsius la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii si in sudul Banatului.

Miercuri vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Doar in zona Muntilor Apuseni isi vor face aparitia unele innorari temporare in cursul dupa-amiezii, insa sansele pentru producerea de averse de ploaie vor fi foarte reduse, potrivit Vremea.ro. Vantul va sufla moderat in sud-vest si in sud-est si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Dealurilor de Vest) si 23-28 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Joi vremea va fi in general frumoasa in prima parte a zilei in toata tara, insa dupa orele pranzului innorarile se vor accentua in Transilvania, Maramures si in nordul Carpatilor Orientali, unde local se vor semnala averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in nordul Olteniei si pe litoral. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 25-30 de grade in majoritatea zonelor tarii, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii si in sudul Banatului.

Vineri un front atmosferic rece venit dinspre nordul Europei va aduce averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe spatii relativ extinse in prima parte a zilei in jumatatea nordica a tarii, iar dupa orele pranzului si in cea sudica. Datorita temperaturilor mai ridicate din sudul tarii, aici manifestarile instabilitatii vremii vor fi cele mai violente, alaturi de frecventele descarcari electrice urmand sa isi faca aparitia atat grindina de dimensiuni mici si medii, cat si intensificarile de vant cu aspect de vijelie (ce vor caracteriza momentul de inceput al averselor). Desi se vor semnala pe spatii extinse in toata tara, ploile vor fi destul de slabe cantitativ datorita vitezei mari de deplasare a frontului rece. Vantul va sufla moderat in nordul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in sud. Temperaturile maxime, in scadere fata de ziua precedenta in jumatatea nordica a tarii, vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia si Muntenia (cele mai ridicate valori urmand a se inregistra in Lunca Dunarii), 25-30 de grade in Dobrogea si 20-25 de grade in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de duminica. Mai ales in estul tarii va fi foarte frig – in Moldova temperaturile maxime vor fi si cu pana la 10 grade Celsius mai scazute in comparatie cu media climatologica a perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end, cu toate ca se asteapta o ameliorare a vremii din punct de vedere al aspectului, valorile termice vor scadea destul de mult, acestea urmand sa ajunga chiar si sub media climatologica a perioadei (un fapt destul de rar in contextul ultimelor 2 lunii); cel mai frig va fi in jumatatea estica a tarii, unde maximele vor urca la pranz pana spre 15-20 de grade, in timp ce in vestul Romaniei se vor inregistra temperaturi maxime incadrate in general intre 18 si 23 de grade Celsius, atat sambata cat si duminica.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.