Cum va fi vremea in intervalul 23 – 26 aprilie

In urmatoarele zile tara noastra se va afla la contactul dintre o depresiune atmosferica, situata intre Marea Britanie si Peninsula Iberica si o vasta arie anticiclonala, cu centrul in zona Belarusului. Gradientele barice in aceasta zona tampon vor fi ridicate, astfel incat, desi ploile care vor cadea indeosebi in jumatatea vestica a tarii nu vor fi importante cantitativ, viteza vantului la rafala va fi ridicata mai ales marti in jumatatea vestica a teritoriului, si cu precadere in sudul Banatului. Din punct de vedere termic Romania va avea parte de o vreme in general apropiata de mediile climatologice ale perioadei in prima parte a intervalului, pentru ca de joi incolo anticiclonul est-european sa devina dominant deasupra sud-estului Europei, in consecinta si temperaturile urmand sa creasca destul de mult, un factor in aceasta privinta urmand sa fie si degajarea cerului de nori. In vestul tarii se vor atinge joi si vineri temperaturi maxime si de 27-28 de grade Celsius – valori specifice mai degraba sfarsitului de luna iunie.

Marti vremea va fi in general inchisa in jumatatea vestica a tarii, unde va ploua slab pe spatii relativ extinse. In est cerul va fi variabil, iar ploile slabe se vor semnala doar cu totul izolat. Vantul va sufla tare in aproape toata tara, cele mai ridicate viteze la rafala urmand sa se atinga in sudul Banatului (80-90 de km/h), potrivit ido.ro. Tot in sudul Banatului, in zona montana, vantul cu caracter foehnal cosava se va manifesta violent si va sufla cu rafale de pana la 120-140 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 12 si 17 grade Celsius in toata tara, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei, in nordul Olteniei si in sudul Banatului, in timp ce temperaturile cele mai ridicate se vor inregistra in Baragan.

Miercuri, indeosebi in prima parte a zilei, vor mai cadea unele ploi slabe locale in vestul tarii si numai cu totul izolat in sud-est. Vantul va sufla moderat spre tare in Banat si in nordul Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime, in crestere fata de ziua de marti, se vor situa in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 18-23 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in Dealurile de Vest), 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 14-19 grade in Moldova.

Joi vor cadea unele averse slabe de ploaie cu totul izolat in nordul Carpatilor Orientali, in restul tarii cerul urmand sa fie variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla moderat in Moldova, Baragan si Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor continua sa creasca fata de ziua precedenta si vor fi incadrate in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat si Crisana si 19-23 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.


Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri. In toata tara vremea va fi cu mult mai calda fata de media climatologica a perioadei, cele mai importante abateri pozitive urmand sa se inregistreze in zonele de deal si de munte din vestul si din centrul teritoriului, unde temperaturile vor fi cu pana la 10 grade mai ridicate in comparatie cu normalul termic specific ultimei decade a lunii aprilie. Practic, valorile termice care se vor inregistra vineri dupa-amiaza vor fi mai degraba specifice sfarsitului de luna iunie, decat de aprilie. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.


In Vinerea Mare vremea va fi in general frumoasa in toata tara, insa din nou unele averse slabe de ploaie isi vor face aparitia cu totul izolat in nordul Carpatilor Orientali, iar spre seara si in vestul extrem al Romaniei. Vantul va sufla moderat in Moldova si in sudul Banatului si mai mult slab in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 20-25 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 23-28 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in vestul Banatului) si 20-25 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.