Cum va fi vremea în intervalul 30 septembrie – 2 octombrie

Următoarele zile se vor face remarcate printr-o vreme închisă și ploioasă, îndeosebi în jumătatea nordică a țării. Un centru de presiune scăzută cu un caracter retrograd se va deplasa dinspre bazinul vestic al Mării Negre către nordul României și vestul Ucrainei, aducând cu sine precipitații bogate cantitativ în nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș și Crișana.

În jumătatea sudică a țării cerul va fi mai degrabă variabil, iar precipitațiile se vor semnala numai pe spații restrânse și vor fi slabe cantitativ. Cu excepția zilei de joi, din punct de vedere termic vremea va fi ușor mai rece în comparație cu media climatologică a perioadei, local urmând să se înregistreze abateri negative de temperatură de până la 4-6 grade Celsius.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana vineri la pranz. In regiunile intracarpatice si local in Moldova va ploua consistent pe intreg parcursul intervalului, izolat urmand sa se acumuleze pana la 60-80 de mm, cu precadere in vestul Muntilor Apuseni si in vestul Carpatilor Orientali. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Miercuri vremea va fi inchisa si rece in nordul tarii, unde va ploua pe arii extinse. Local se vor strange cantitati de apa de pana la 15-20 de mm, iar izolat pana la 30-40 de mm. Vantul va sufla tare in partea sudica a Carpatilor Orientali si in sudul Olteniei (cu rafale de pana la 60-80 de km/h) si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 9 si 14 grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 13-18 grade in Banat si Oltenia, 18-23 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului), 15-20 grade in sudul Moldovei (Moinești, Onești, Comănești) si 11°-15° in nordul Moldovei.

Joi în prima zi din octombrie, vremea va continua sa fie tomnatica in nordul României, unde ploile stratiforme vor cadea pe aproape intreg parcursul zilei. Cantitățile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm, iar izolat pana la 20-25 de mm, mai ales la munte. Din nou, in jumătatea sudica a tarii precipitațiile vor cădea numai izolat si vor fi slabe cantitativ, deși cerul va fi mai mult noros si aici. Vantul va sufla moderat in sudul Olteniei si in zona Banatului montan si mai mult slab in celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 10 si 15 grade in Transilvania, Maramureș și Crișana, 13-18 grade în Banat și Oltenia, 15°-20° în Muntenia și Dobrogea și 12-17 grade Celsius in Moldova (15 grade la Bacău), cu cele mai scăzute valori așteptate în zona Obcinelor Bucovinei.

Vineri vremea se va ameliora ușor ca aspect și va intra într-un proces de încălzire la nivel național. Unele ploi slabe locale isi vor mai face apariția in prima parte a zilei in zona de nord-vest a tarii, insa nu se vor mai acumula cantități importante de apa (pana la 10 mm izolat in Maramures). Vântul va sufla moderat in zona montana înaltă si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la prânz pana spre 15-20 de grade Celsius in Transilvania, Maramureș si Crișana (cu cele mai scăzute valori așteptate a se înregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 20-25 de grade in Banat, Oltenia si nordul Munteniei, 22-27 de grade in sudul Munteniei si Dobrogea si 17°-22° în Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.