Cum va fi vremea în intervalul 4 – 7 februarie

Următoarele zile vor continua să fie deosebit de calde pe întreg teritoriul țării noastre, îndeosebi în prima parte a intervalului; deși până în martie vor mai exista scurte pătrunderi de aer polar, iarna pare că s-a încheiat la sfârșitul lunii ianuarie (după cum corect am precizat și în estimarea sezonieră emisă în luna noiembrie 2018). Circulația zonală (preponderent de la vest către est) va aduce un aer cald și relativ umed dinspre Oceanul Atlantic și nordul Africii în aproape întreaga Europă, o astfel de circulație fiind deosebit de greu de schimbat de către un anticiclon est-european sau scandinav. Deși în urma temperaturilor ridicate stratul de zăpada consistent prezent în zonele montane se va topi masiv, cvasi-absența ploilor va face ca nivelul râurilor să nu crească foarte mult; cu toate acestea, doar cedarea apei din stratul de zăpada va fi suficientă pentru producerea unor baltiri sau inundații localizate.

Luni vremea va fi deosebit de calda in toata tara. Izolat in regiunile vestice se vor semnala unele ploi slabe. Vantul va sufla slab pana la moderat in nordul Moldovei si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in extremitatea sudica a regiunii), 15-20 de grade in Muntenia si Dobrogea, 7-12 grade in jumatatea nordica a Moldovei si 12-17 grade in cea sudica.

Marti in vestul tarii se vor semnala cateva ploi slabe izolate, in timp ce in est cerul va fi variabil. Vantul va sufla moderat in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime, desi vor scadea fata de ziua precedenta in regiunile extracarpatice, inca vor ramane foarte ridicate in comparatie cu normalul climatologic specific perioadei. La nivelul intregii tari acestea se vor incadra in general intre 6 si 11 grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia, 8-13 grade in Dobrogea si 3-8 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul extrem al regiunii.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de marti. Aproape intregul continent va fi sub incidenta unor abateri pozitive, cu cele mai pronuntate anomalii termice asteptate in zonele sud-estice, incluzand si Romania, unde temperaturile vor fi cu pana la 8-10 grade Celsius mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Miercuri in prima parte a zilei vremea va fi frumoasa si calda in toata tara, insa dupa orele pranzului modelele numerice rulate de ido.ro indica prezenta unor benzi frontale asociate unui ciclon mediteranean slab dezvoltat ce vor aduce unele ploi slabe trecatoare in sudul extrem al teritoriului. Vantul va sufla moderat spre tare in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul tarii. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 4 si 9 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Podisul Getic) si 3-8 grade in Moldova.

Joi in prima parte a zilei vor mai cadea unele ploi slabe locale in sudul extrem al tarii, cu mentiunea ca in mod cu totul izolat precipitatiile se vor transforma temporar in lapovita in cursul diminetii. Vantul va sufla moderat in Baragan si in Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 2-7 grade Celsius in cea mai mare parte a tarii, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul Moldovei, iar cele mai ridicate in Dealurile de Vest.

© 2019 — Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal este strict interzisă în lipsa unui acord în scris.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.