Prognoza meteo pentru săptămâna 23 – 29 aprilie

Ultimele zile ale lunii aprilie vor continua in nota inceputa inca de la final de martie, respectiv cu o vreme deosebit de calda, specifica mai degraba inceputului lunii iunie. Abaterile termice vor fi foarte mari in toata tara, iar in multe zone aceasta luna aprilie va fi cea mai calda din istoria masuratorilor meteorologice. O arie de presiune scazuta situata in vestul Europei va advecta aproape incontinuu un aer tropical dinspre nordul Africii pe partea anterioara a sa, iar odata cu temperaturile ridicate datorate fronturilor calde succesive instabilitatea atmosferica va fi destul de accentuata si vor face aparitia si aversele de ploaie insotite de descarcari electrice indeosebi in regiunile intracarpatice ale tarii, unde pe intreg parcursul intervalului se vor acumula cantitati ceva mai importante de apa. In tot acest timp, in sud si est cerul se va mentine variabil spre mai mult senin, iar aversele se vor produce doar in mod izolat.

Luni vremea va fi calda in toata tara, cu un cer variabil, mai mult senin in regiunile extracarpatice. In vestul si in centrul tarii indeosebi in cursul dupa-amiezii local se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, iar la munte se vor acumula pana la 10-15 mm. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in Transilvania. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat si Crisana, 24-29 de grade in Oltenia, 22-27 de grade in Muntenia si 20-25 de grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra pe litoral, ca urmare a brizei Marii Negre – apa marii fiind inca rece in aceasta perioada.

Marti va ploua in averse pe arii extinse in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, in timp ce in sud si est acestea se vor semnala doar in mod local, insa intensitatea fenomenelor va fi mai ridicata datorita temperaturilor de pana la 30 de grade din sud si sud-est. Descarcarile electrice vor fi frecvente iar izolat va cadea si grindina de dimensiuni mici, conform prognozei Vremea.ro. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, cu unele intensificari trecatoare la tare in nordul Moldovei. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 20-25 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia si Muntenia si 21-26 de grade in Dobrogea si Moldova.

Miercuri vremea se va ameliora ca aspect, unele averse trecatoare de ploaie urmand sa isi mai faca aparitia doar cu totul izolat in Maramures. Vantul va sufla moderat in Crisana si in nordul Moldovei si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures si 23-28 de grade in restul tarii, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in zona litorala.

Joi vremea va fi frumoasa si deosebit de calda in aproape toata tara. Doar spre seara in sud-vest instabilitatea atmosferica se va accentua usor si izolat vor cadea unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult slab pana la moderat in zonele sud-estice. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 25-30 de grade in cea mai mare parte din tara, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii.

Vineri cerul se va mentine mai mult senin in estul tarii, insa in jumatatea vestica pe arii relativ extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni mici. In Banat (si in special in zonele montane aferente) cantitatile de apa vor fi mai insemnate, de pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat spre tare in Moldova si in vestul Banatului si slab pana la moderat in restul tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade la nivelul intregii tari, din nou cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in zona litorala si in Delta Dunarii.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana duminica seara. Desi aversele de ploaie vor cadea pe rand in cea mai mare parte din tara, cantitati mai insemnate de apa se vor acumula doar in zonele intracarpatice si la munte (pana la 30-40 de mm), unde si ploile vor fi mai frecvente; in sud si in est acestea isi vor face aparitia doar in mod ocazional. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

In week-end vremea se va raci usor mai ales in zonele intracarpatice ale teritoriului, insa va ramane in continuare mai calda comparativ cu normalul climatologic al sfarsitului lunii aprilie. Ca o referinta, pentru vestul si centrul tarii in ultima decada a lunii aprilie temperaturile maxime ar trebui sa fie cuprinse intre 16 si 20 de grade, ori acestea vor urca pana spre 24 de grade in sudul Banatului. Cel mai racoare va fi in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, unde maximele nu vor depasi 18-20 de grade Celsius, in timp ce de aerul cel mai cald vor beneficia locuitorii din estul Luncii Dunarii, unde temperaturile maxime vor oscila in jurul valorilor de 25-26 de grade Celsius.

Instabilitatea atmosferica se va extinde treptat catre est atat sambata cat si duminica, astfel incat pe langa vest, centru si nord, aversele de ploaie insotite de descarcari electrice isi vor face aparitia local si in zonele extracarpatice. Cantitatile de apa vor fi in general nesemnificative, doar la munte putandu-se acumula pana la 10-15 mm.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.